Your Pet, Our Passion.
Kattens historie
Kat med grønne øjne

5 grunde til, at katte miaver

5 minutters læsning

Uanset om du nyder en beroligende mjaven i ny og næ, eller du er ved at blive utålmodig med alle din kats forsøg på at skabe en samtale, er grundene til, at katte mjaver, lige så fascinerende som selve killingerne. Få mere at vide her.

Som en stolt katteejer er du efterhånden sikkert vant til det daglige soundtrack af mjaven og spinden, som din kat deler med dig. Men vidste du, at den måde, katte kommunikerer med andre katte på, hovedsageligt er via dufte, og at kattemjav er et sprog, der kun er forbeholdt mennesker? Det vil sige, at katte ikke mjaver af hinanden, kmen un til mennesker, og at mjaven er en tillært adfærd. Forskellige former for mjaven har en tendens til også at betyde forskellige ting, og en subtil forskel i et mjav til en anden kan indikere, at din kat taler til dig af en helt anden grund!

Hvorfor ville katte, der er bedre kendt for deres "jeg er totalt ligeglad"-attitude, gøre alt for at kommunikere med os? De må have noget vigtigt at sige. Så hvis din kat ikke holder op med at mjave, og du har brug for hjælp til at tyde, hvad det betyder, er her de vigtigste grunde til, at katte mjaver.

Hvorfor mjaver katte?

1. For at hilse på dig

Hvis du er vant til et kort mjav, lige når du lukker døren efter hjemkomsten, tillykke - din kat har faktisk bemærket, at du var væk. Disse hurtige mjav er din kats måde at sige "hej" og "hvor har du været". Lidt kærlig kælen og et par varme ord forventes til gengæld, før din katteven vender tilbage til sine sædvanlige aktiviteter. Åh, glæderne ved at være katteejer!

2. For at få din opmærksomhed

En af grundene til, at katte mjaver er, at de kan få din opmærksomhed til leg, kælen eller nogle dejlige lækkerier. Så hvis din kat bliver ved med at gnide sig op mod dig, mens den lave sine karakteristiske mjaven, er der god chancer for, at du er blevet bedt om at levere gode gammeldags lækkerier. Så hvis du undrer dig over, hvorfor min kat bliver ved med at mjave, er det dit signal til at finde posen med godbidder frem. Hvis du har brug for inspiration, er her nogle seje kattelegidéer, du kan prøve. God fornøjelse!

3. For at få mad

Hvis din kat ikke holder op med at mjave på bestemte tidspunkter, er det altid en god idé at tjekke madskålen. Hvis den er tom, ved du hvorfor din kat mjaver! Fyld dog ikke skålen op med det samme - et godt trick er at vente, indtil din kat holder op med at mjave, før du finder maden frem. Ellers vil din kat lære, at dem kan mjave og blive fodret, hvorfor den vil gøre det endnu mere.

4. For at fortælle dig, at den er syg

Desværre er årsagen til, at katte mjaver, ikke altid let at løse, især hvis tonehøjden og hyppigheden af din kats vokaliseringer er usædvanlige. Hvis din kat mjaver om natten, prøver den måske at fortælle dig, at der er noget galt. Faktisk kan mange sygdomme fra nyresygdomme til urinvejsproblemer eller gigt få din kat til at mjave efter hjælp. Hvis du bemærker noget usædvanligt ved de lyde, din kat laver, er det altid bedre at besøge den lokale dyrlæge for at udelukke en mulig sygdom. Vær dog opmærksom på, at det kan være meget svært at aflæse en kats kropssprog, og den skjuler ofte tegn på smerte, så bare fordi den ikke mjaver, betyder det ikke, at den nødvendigvis er har det godt!

Hvis din kat ikke er en ung mere, skal du være opmærksom på, om en almindelig synder dukker op hos ældre katte - kognitivt dysfunktionssyndrom. Nogle af symptomerne inkluderer forvirring og mjaven om natten, så sørg for også at drøfte denne mulighed med din dyrlæge.

5. For at indikere stress

Hvis du bemærker, at din kat mjaver mere end den normale mængde, du forventer af din katteven, så tænk på eventuelle forstyrrelser eller ændringer i din kats miljø. Et nyt hus, et nyt kæledyr eller en ny baby kan udløse alarmklokkerne i hovedet på din lodne ledsager. Så vær opmærksom på eventuelle ændringer, og prøv at berolige din kat ved at tilbyde den mere opmærksomhed og en god stille stund.

Katteracer, der mjaver mest

Alle katte mjaver efter deres ejere, men der er visse katteracer er mere disponerede for 'vokalisering' og kan lide at småsludre konstant. Her er de katteracer, der vides at mjave mest:

En elegant og yndefuld kat, der også kan lide at socialisere - hvis du allerede ejer en siameser, ved du sikkert efterhånden, at fred og ro bare ikke er måden, disse søde killinger gør tingene på. Disse katte kan blive meget højlydte, men de er også ekstremt sjove at være i nærheden af og vil straks blive en del af familien.

Ligesom siameserkatten kan orientalske korthårskatte lide at gøre opmærksomme på dem selv. Det er en kat, der kan lide at miave, lege spil og være omkring mennesker.

Maine Coon-katte er kendt for den dejlige stille pipende lyd, de laver. De er meget legesyge og venlige og miaver højt for at lade dig vide, hvor meget de nyder dit selskab.

Bengalske katte er følelsesladede og meget energiske, og de er også kendte for at være en meget vokal race. Deres brede ordforråd vil snart få dig til at gætte, hvad præcis din killing forsøger at kommunikere.

Hvad skal du gøre, hvis din kat ikke stopper med at mjave

Her er et par gode råd for katte, der bliver ved med at mjave, når intet ser ud til at få dem til at ville stoppe.

Ignorer ikke din kat

Hovedårsagen til, at katte mjaver, er, fordi de forsøger at kommunikere med dig. Det er rigtigt, at de måske ikke altid har vigtige ting at sige, men i tilfælde af at dette er deres SOS-signal, så hold øje med andre tegn, der ledsager mjavene.

Din kat kan være i nød eller have smerter og virkelig have brug for din opmærksomhed, så sørg for, at du ikke afskriver dens mjav som tom snak, før du udelukker eventuelle sundheds- eller velværeproblemer.

Straf ikke din kat

Du har haft en lang dag på arbejdet, eller du har travlt med at forberede et måltid, og det sidste du har brug for er, at din kat mjaver uophørligt af dig. Men selvom mjaven kan være irriterende, er det bedste at gøre at bevare roen og undgå at råbe ad eller straffe din kat. Ikke alene vil dette sandsynligvis ikke stoppe kattens mjaven, det kan også gøre din kat bange for at forsøge at fortælle dig om problemer i fremtiden. Gå i stedet igennem ovenstående liste over årsager til katten mjaver, og prøv at finde ud af, hvad præcis din kat forsøger at fortælle.

Bryd vanen

Hvis det at mjave enormt meget er snedigt trick, som din kat bliver ved med at bruge, når den er sulten eller leder efter lidt legetid, er det bedste at gøre at modvirke denne adfærd. Undgå at give din kat en belønning for at mjave af dig. Bare vent, indtil katten er færdig med at snakke, før du finder maden eller kattens yndlingslegetøj frem.

Besøg dyrlægen

Hvis din kat altid har larmet, er der sandsynligvis ikke noget at bekymre sig om. Men hvis kattens mjaven bliver overdreven og usædvanlig i tonehøjde, kan dette være et tegn på en underliggende sygdom. Sørg for at besøge din lokale dyrlæge og drøfte eventuelle usædvanlige symptomer eller adfærd.

Find ud af mere om din kats adfærd ved at læse vores katteadfærdsvejledninger, og opdag, hvordan et af de mest almindelige katteproblemer kan løses ved at bruge katteberoligende tricks.