Your Pet, Our Passion.
Kat nyder en godbid fra Latz

Snacks og godbidder til din kat

3 minutters læsning

Som en katteelsker ved du, hvor fristende det kan være at give din pelsede ven godbidder og lækkerier, den kan spise sammen med sine hovedmåltider.

Rester fra bordet eller foder, der gives med hånden er for mange mennesker en måde at vise kærlighed til sin kat. Lige så dejligt som det er at få din kære kats opmærksomhed og få den til at spise ud af din hånd, bogstaveligt talt, bruges kattegodbidder bedst sporadisk og inden for visse grænser. Sådan gør du det rigtig med hensyn til godbidstidspunkt, hvor mange godbidder om dagen du skal give dit kæledyr, og hvad du skal undgå.

Hvilke kattegodbidder skal du vælge?

Når det kommer til godbidder til katte, kan dine hensigter være gode, men faktum er, at menneskefoder kan være meget kalorie- og saltholdige, og ofte mangler de mange af de essentielle næringsstoffer, din kat har brug for. Det betyder, at du risikerer at overfodre og/eller forstyrre balancen i din kats kost.

Den gode nyhed er, at mange fremstillede kattegodbidder også er tilgængelige - disse kan være designet til at støtte fordøjelses- eller tandsundheden, eller som en ekstra særlig godbid eller belønning til din katteven.

Hvor mange kattegodbidder om dagen?

Kattegodbidder indeholder kalorier og er normalt ikke komplette og afbalancerede. De er kun beregnet til at blive givet som en lejlighedsvis godbid. Det er derfor vigtigt, når du giver kattesnacks til dit kæledyr, at du reducerer dens hovedmåltid med en tilsvarende kaloriemængde. Du bør også begrænse kattegodbidder til højst 10 % af den samlede daglige kalorieindtag, så du ikke kommer i ubalance med din kats samlede kost.

Betragtes mælk som en godbid til katten?

Har du nogensinde hørt om 'katten, der fik cremen'? Traditionen siger, at katte elsker mælk – men i virkeligheden er deres fordøjelsessystem ikke  udviklet til at klare laktosen i mælk (en type naturligt sukker, der findes i mælkeprodukter). Faktisk vil mange katte udvikle diarré, hvis de får komælk.

Speciel kattemælk har et lavt laktoseindhold for at undgå disse fordøjelsesforstyrrelser, men som med alle kattegodbidder indeholder denne mælk kalorier, og dette bør tages i betragtning for at holde kattens kost afbalanceret. Speciel kattemælk bør heller ikke bruges som erstatning for vand - hvis du giver din kat specielt formuleret kattemælk, bør du reducere dens samlede kalorieindtag tilsvarende.

"Godbidder eller kattekiks kan være nyttige at give til din lodne ven som belønning, og vi nyder alle at give vores kæledyr en velsmagende godbid for at vise, hvor meget vi elsker dem! "

Introducer kattegodbidder som en del af kattens trænings- og motionsrutine

Godbidder eller kattekiks kan være nyttige at give til din lodne ven som belønning, og vi nyder alle at give vores kæledyr en velsmagende godbid for at vise, hvor meget vi elsker dem! Men de bedste kattegodbidder er en del af lege, der holder din kat veltrænet og godt underholdt. Vi tænker på Pinataer fyldt med kattens yndlingsgodbidder eller en god gemmeleg med mad for at kombinere spisning med motion.

Giftige fødevarer, der let kan forveksles med kattegodbidder

  • Kaffe
  • Chokolade
  • Druer og rosiner
  • Rå dej
  • Løg og hvidløg

Det er vigtigt at holde din kat væk fra køkkenet, mens du laver mad og sørge for, at mad, der kan give problemer, ikke er inden for rækkevidde. Hvis du har mistanke om, at din kat har indtaget noget af ovenstående, skal du straks kontakte din dyrlæge.

Sådan forhindrer du din kat i at tigge om mad

At tigge kattegodbidder er en dårlig vane, som mange katteejere desværre opfordrer til uden selv at være klar over det. Det er vigtigt at undgå at fodre din kat med rester fra middagsbordet og at lægge eventuelle rester væk, så den nysgerrige kat ikke tror, det er dens reserverede mad. Brug heller ikke din tallerken til kattemad. Kattens madskål skal være det eneste sted, hvor den kan finde sit måltid.

Hvor svært det end kan virke i starten, er det bedst at ignorere det tiggeri, der finder sted ved middagstid. På denne måde vil din kat lære, at dens indsats er forgæves og afstå fra at prøve igen og igen for at få din opmærksomhed for en velsmagende godbid.

Andre nyttige tips:

  • Der kan fås killingegodbidder til meget unge katte, men disse anbefales ikke - de kan tilføje unødvendige kalorier til din killings fodringsplan.
  • Både ved hovedmåltider og godbidder skal du sørge for, at din kat har adgang til rent, frisk drikkevand hele dagen.
  • Bare husk at reducere din kats hovedmåltid tilsvarende, hvis du giver kattegodbidder, og vælg kattegodbidder, der er ernæringsmæssigt afbalancerede for at undgå at forstyrre kattens kost.
  • Overvej at bruge nogle af pillerne fra din kats hovedmåltid som en belønning, især hvis den er på en særlig diæt af medicinske årsager eller mhp. vægttab, da godbidder muligvis ikke er tilladt. Spørg din dyrlæge, hvis du er i tvivl.

Her kan du læse mere om, hvad du skal fodre din killing med. Og hvis du er ivrig efter at få mere at vide om killing- og kattetræning (med eller uden kattegodbidder), så læs vores dybdegående artikel.