Your Pet, Our Passion.
Ingefærfarvet kat spiser af skål

Guide til fodring af din voksne kat

12 minutters læsning

Når din kat har fejret sin første fødselsdag, er det tid til at tænke på en regelmæssig kattefodringsrutine. Da katten skifter fra at være en legesyg killing til en fuldvoksen kat, er det vigtigt at sikre sig, at den har alle de rigtige næringsstoffer, den behøver for at holde sig glad og sund.

For at din kat kan holde sig i topform har den brug for kost med den rette balance mellem proteiner, fedtstoffer og olier, mineraler, vitaminer og kulhydrater. Det lyder måske lidt kompliceret, men komplet kattefoder af god kvalitet burde give alt, hvad din pelsede ven har brug for, og medmindre din dyrlæge rådgiver om dette, betyder en velafbalanceret kost, at din kat ikke har brug for andre kosttilskud.

Find ud af, hvor meget og hvad du skal fodre katte med for deres sundhed og lykke med tips fra PetCare-teamet nedenfor.

Hvad skal man fodre katte

Det kan virke som om, at der er et stort udvalg derude. Det virker umuligt at svare på ’hvad der er det bedste foder til katte?’. Den gode nyhed er, at uanset din kats livsstil, tilstand eller alder, er der et foder, der passer til den.

I sidste ende, medmindre den er påvirket af en medicinsk tilstand, er det helt op til dig (og din kat selvfølgelig) at beslutte om du vil give din kat vådt eller tørt kattefoder!

Nogle ejere serverer en blanding af tør- og vådfoder – nogle katte foretrækker vådfoder om morgenen og at have adgang til tørfoder i løbet af dagen. Prøv begge til din kat for at se, hvilken den foretrækker.

Få mere at vide om at fodre din kat og fordelene ved våd- og tørfoder i vores guide.

Purina kattefoder

Purina producerer mange af Storbritanniens førende tør- og vådfodertype til voksne katte i alle livsfaser og livsstile. Se hele vores udvalg af kattefoder.

 • Hvis din kat tilbringer det meste af sin tid indendørs, kan den drage fordel af en speciel indendørs formel til at reducere hårbolde eller en kost med lavere kalorieindhold, såsom Pro Plan Light, da din kat vil være mindre tilbøjelig til at strejfe og mere tilbøjelige til at tage på.
 • Hvis din kat er kastreret, vil du måske synes, at et specialfoder til kastrerede katte, såsom Purina One Urinary Care, kan hjælpe med at opretholde kattens sunde urinveje.
 • Ældre katte skal også have en let tilpasset kost, såvel som gravide mødre og katte, der er fede eller overvægtige. Purina har flere sortimenter kun til ældre katte.
 • Nogle kræsne kattedyr har en præference for visse smagsvarianter. Hvis din kat foretrækker fisk frem for høns, er Latz Pick 'n' Mix den rette løsning. Nu kan du vælge 6 af din kats yndlingssmage og opbygge din æske med 120 lækre poser og få dem alle leveret lige til døren.

Hvis din kat har særlige ernæringsmæssige behov, eller du er bekymret over dens kost, så lav en aftale med din dyrlæge for at drøfte dette.

Tips til fodring af katte

 • Katte er vanevæsener, så det er bedst for både dig og din kat at komme ind i en fast rutine, så snart den er klar til at gå over til voksenfoder.
 • Det er bedst at fodre en kat det samme sted og på samme tidspunkter hver dag, i et roligt område, hvor den kan slappe af, langt væk fra sin kattebakke. 
 • Vælg en overflade, der let kan rengøres, eller brug en kattefodermåtte, og brug altid en ren keramik- eller metalskål. Nogle katte foretrækker måske at spise fra en flad skål eller underkop – dette kan også hjælpe med at bremse dem, der spiser for hurtigt!
 • Hvis du har mere end én kat, skal du sørge for, at deres foderskåle er i en rimelig afstand fra hinanden for at undgå enhver form for konfrontation. Hvis dine katte virkelig ikke kommer overens, skal du måske endda have helt separate foderområder for at bevare freden. 

Tilpasning af din kats kost

Ændringer i omstændighederne kan betyde, at din kat har brug for justeringer af sin kost. Selv det at flytte fra et hus med en have til et uden kan betyde, at din kat har brug for færre kalorier, da den ikke løber så meget!

 • Hvis du har brug for at ændre din kats kost, men den er syge i øjeblikket, så bed din dyrlæge om at rådgive om den bedste måde og det bedste tidspunkt at foretage ændringen på. 

 • Hvis du skifter fra vådfoder til tørfoder, vil din kat have brug for at have mere vand tilgængeligt i løbet af dagen, og den begynder måske at spise sin mad ad flere omgange i stedet for at spise det hele på én gang. 

 • Hvis du skifter fra tør- til vådfoder, er det helt normalt, at din kat drikker lidt mindre end normalt og spiser mere mad på kortere tid, end den plejer. 

 • Tørfoder er normalt mere energitæt end vådfoder, så du skal muligvis give din kat forholdsmæssigt mere vådfoder, for at den kan få det samme antal kalorier. 

Kattefodringsplan

Du skal holde et omhyggeligt øje med din kats spisevaner og kropstilstand, og hvis du opdager ændringer, eller tror, at den kan have brug for en anden kost, så lav en aftale med din dyrlæge. Hvis din dyrlæge er enig i, at dit kæledyr har brug for en ændring i kosten, så bliver du nødt til at ændre den gradvist for at undgå at forstyrre dens mave med en pludselig udskiftning, uanset om den skifter fra vådt til tørt kattefoder, eller mellem fodermærker.

 • Læg lidt af det nye foder i din kats nuværende foder og bland det hele sammen.
 • I løbet af den næste uge skal du gradvist øge mængden af nyt foder i blandingen, du giver din kat, mens du reducerer mængden af det gamle foder. Nogle katte kan have brug for op til to uger for at skifte helt fra et for til et andet, så vær tålmodig!
 • Se vores praktiske fodringsskema for katte nedenfor for en visuel guide. 

Det var vores guide til fodring af katte, og vi håber, at vi har hjulpet dig med at besvare dit spørgsmål om, hvor meget du skal fodre din kat med! Leder du efter mere godt indhold om kattefoder? Tag et kig på vores guide om specialdiæter.