Your Pet, Our Passion.
kat kigger på mælk

Hvad drikker katte? Myter om mælk manet i jorden

5 minutters læsning

Katte bør virkelig kun drikke én ting for at holde sig hydreret - vand. På trods af populær tro er mælk ikke godt for katte, og det er bedst at undgå mælkeprodukter. Find ud af hvorfor mælk er dårligt for katte og meget mere med vores guide.

Kan katte drikke mælk? Billedet af en kat, der gladeligt lapper mælk i sig, er så almindeligt, at mange mennesker ikke engang stiller spørgsmålstegn ved det. Men det kan måske komme som en overraskelse at komælk faktisk er skadeligt for kattens helbred, uanset hvor meget den kan lide smagen.

Ideelt set bør katte kun få vand at drikke. Det er dog vigtigt for din kat at forblive ordentligt hydreret, især hvis den har andre helbredsproblemer såsom nyresygdom. Nogle individer er virkelig ikke vilde med smagen af vand, men der er et par tricks, du kan prøve for at tilskynde til øget vandindtag. Se vores tips i det følgende.

Kan katte drikke mælk?

Er mælk dårligt for katte? Ja – de fleste katte er laktoseintolerante (mælkeallergikere), og indtagelse af mejeriprodukter kan føre til diarré og opkastning. Der findes nogle specialdesignede kattemælksløsninger, som er mere velegnede og indeholder et reduceret laktoseindhold. Disse bør dog kun gives med måde. Killinger vil drikke deres modermælk i de første par uger af livet, eller en specialdesignet 'killingemælk', hvis det er nødvendigt. De vil dog være helt fravænnet omkring 8-9 ugers alderen.

Killinger har et enzym i maven, der gør det muligt for dem at nedbryde laktose fra deres modermælk, men voksne katte har ikke dette enzym og mister evnen til at fordøje mælkesukker. I stedet kan laktosen i mælken forårsage mavebesvær, når den begynder at gære.

Hvorfor kan katte lide mælk?

Katte elsker smagen af mælk, fordi den har et højt fedtindhold. De vil ofte vælge at drikke det, selvom det giver ondt i maven. Hvis din kat får en afbalanceret kost af høj kvalitet, har den ikke brug for det ekstra fedt fra at drikke mælk, uanset hvor meget den kan lide det.

Hvis din kat har drukket noget mælk, skal du holde øje med den for tegn på opkastning eller diarré og kontakte din dyrlæge, hvis du er bekymret.

Hvad drikker killinger?

Unge killinger vil drikke deres modermælk, indtil de er vænnet fra det. Der bør også være fri adgang til frisk vand for deres mor, og killinger vil også begynde at drikke dette.

Fra omkring 4-ugers alderen vil de begynde at udforske fast føde og drikke mere vand sammen med deres modermælk.

Kan katte drikke mælk, hvis de er forældreløse?

Hvis du opdrætter en forældreløs killing, eller den ikke kan drikke sin modermælk af andre årsager, bør du give den en speciel "killingemodermælk". Du bør ikke bruge normal mælk fra en anden art, da den ikke vil indeholde den rette balance af næringsstoffer til deres udvikling. Den første mælk, som en mor producerer, kaldes råmælk. Dette er rigt på antistoffer og hjælper med at videregive en vis immunitet til hendes killinger. Hvis en killing ikke er i stand til at drikke råmælk fra sin mor, bør du søge råd hos din dyrlæge.

Hvornår skal du begynde at give killinger vand?

Killinger vil generelt begynde at fravænne sig omkring tre til fire-ugers alderen, hvorefter det er tid til at begynde at give dem lidt fast føde. Samtidig bør du give dem frisk, rent drikkevand i en lav skål.

Hvad drikker katte?

Voksne katte behøver kun at drikke vand som en del af en sund, afbalanceret kost. Hvor meget de drikker afhænger af flere faktorer, herunder deres alder, størrelse og om de spiser våd- eller tørfoder. Du kan få mere at vide om, hvor meget din kat skal drikke med vores guide.

Hvis din kat har et underliggende helbredsproblem såsom kronisk nyresygdom, er det særligt vigtigt, at den forbliver hydreret. Hvis din kat ikke vil drikke frisk vand, så kan du prøve at koge noget almindeligt kyllingebryst eller hvid fisk og give din kat tilberedningsvæsken for at friste den. Denne må ikke indeholde salt eller olie. Du kan også spørge din dyrlæge, om oral rehydreringsvæske ville være egnet. Disse har ofte kødsmag og kan være mere populære end almindeligt vand. En anden mulighed kan være en drikkefontæne til kæledyr, da nogle katte foretrækker disse frem for vandskåle.

Hvis du beslutter dig for at give din katteven 'kattemælk' fra dyrebutikken som en godbid, så sørg for, at den stadig nyder en afbalanceret og sund kost, og at dens godbid er en del af det daglige fodertilskud.

Den vigtigste ting at huske er, at frisk, rent vand altid skal være tilgængeligt for din kat og fravænnede killing.