Your Pet, Our Passion.
Kat lusker rundt i græsset

Skadelige stoffer og giftige fødevarer for katte

7 minutters læsning

Din kats sans for at udforske er en af de ting, der gør den så værdifuld for dig, men det betyder nogle gange, at du også skal holde øje med ting, der kan skade den.

Der findes mange skadelige stoffer og giftige fødevarer for katte, som din katteven kan støde på i sin levetid, så det er vigtigt, at du ved, hvad du skal holde uden for dens rækkevidde i hjemmet.

Din kats naturlige nysgerrighed får den til at udforske nonstop: uanset om den strejfer rundt i det fri eller klatrer ind i alle afkroge af dit hus, ved du ikke, hvad den finder på på sit næste eventyr. Rundt om i hjemmet og i haven er der giftige fødevarer til katte og nonfood-stoffer, herunder planter, som potentielt kan være farlige for din katteven. Nogle af disse er indlysende, mens andre ser fuldstændig uskyldige ud.

For eksempel kan din kat godt lide udseendet af den snack, du lige har spist, eller den medicin, du tager, men disse ting - selvom de ikke forårsager skade på os - kan være giftige fødevarer for katte, og i nogle tilfælde kan de være livstruende. Mange kemikalier, der rutinemæssigt bruges rundt omkring i huset, såsom rengøringsmidler til badeværelset, kan også være skadelige, hvis din nysgerrige kat får fat i en flaske.

Cat in long grass

Giftige stoffer for katte i hjemmet

Hvis du har mistanke om, at din kat er kommet i kontakt med nogle af disse stoffer, skal du holde øje med tegn på dårligt helbred.

Giftige stoffer for katte i haven og garagen

Hvad er symptomerne på katteforgiftning?

Symptomer på katteforgiftning og tegn på indtagelse omfatter opkastning, diarré eller forstoppelse, tab af appetit eller muskelkoordination, blindhed og anfald. Hvis du er usikker, er det altid bedst at kontakte din dyrlæge for at få råd.

Forebyggelse af katteforgiftning

At holde dit hjem og din have sikker handler for det meste om sund fornuft - ikke at efterlade tingene åbne og let tilgængelige, for eksempel hvis de sandsynligvis vil blive forvekslet med en velsmagende godbid.

Forebyggelse er selvfølgelig altid bedre end helbredelse – og med lidt opmærksomhed på tingene i dit hjem kan din kat leve et lykkeligt og sundt liv væk fra skadelige stoffer og giftig kattemad.

Yderligere information

Veterinary Poisons Information Service (VPIS) er en internationalt anerkendt giftinformationstjeneste med hovedsæde i London. Selvom VPIS kun håndterer direkte henvendelser fra dyrlæger (ikke kæledyrsejere), indeholder dens hjemmeside nogle nyttige oplysninger.

Hvis du er i tvivl om potentielle toksiner eller giftige fødevarer til katte, som dit kæledyr kan have spist, skal du altid tale med din dyrlæge så hurtigt som muligt for at få råd og vejledning.

Derefter skal du opdage de fødevarer, der kan forårsage allergi hos katte, og finde ud af, hvad du skal gøre, hvis du genkender disse usædvanlige symptomer på kattesygdom.