Your Pet, Our Passion.
lille killing, der ligger på en hvid seng

Sådan opdager og behandler du katteangst

5 minutters læsning

Katte med separationsangst kan være et stort problem for kæledyrsejere. Læs vores guide for at få mere at vide om katteangst, og hvordan du bedst hjælper dit kæledyr.

Dyr kan være bange for mange ting: høje lyde, fyrværkeri og endda et bad! Men når det kommer til katte, hører vi ikke så ofte om angstproblemer. Alligevel kan katteangst være et stort problem for mange ejere, selvom de ikke ved, at det rent faktisk sker. Ligesom hos mennesker kan angst hos katte vise sig på mange forskellige måder, og det er ikke altid lige så nemt at identificere som en fysisk sygdom - der er ingen blodprøve for katteangst! Læs videre for at få mere at vide om, hvad der gør katte angste samt nogle metoder til at berolige din kat.

Kan katte have angst?

Katte kan, ligesom alle andre dyr, absolut lide af angst. Selvom katte ikke kan udtrykke sig med ord, vil de vise, at de lider af angst gennem forskellige tegn og symptomer, og ofte gennem udvikling af destruktiv adfærd.

Mange af tegnene på katteangst kan simpelthen fortolkes som dårlig opførsel, så det er vigtigt at prøve at lægge mærke til præcis, hvornår dit kæledyr begynder at vise tegn på et problem. Udviklingen af angst hos katte udløses ofte af meget specifikke begivenheder, genstande eller ændringer i rutine eller miljø. At være i stand til at identificere præcis, hvornår problemerne startede, vil virkelig hjælpe, når du skal finde ud af den bedste beroligende teknik til dit kæledyr.

Tegn og symptomer på katteangst

Katteangst forårsager ofte udvikling af destruktiv adfærd, som din kat måske ikke har udvist før: Dette kan omfatte at kradse i møbler og gardiner.

På samme måde kan tvangsadfærd blive et problem for katte, der lider af angst. Tvangsadfærd er en, der gentages igen og igen. Dette kan nå et stadie, hvor dit kæledyr forårsager utilsigtet skade på sig selv eller noget i dets omgivelser; for eksempel gentagen pleje, så den udvikler skaldede pletter.

Andre tegn og symptomer på katteangst kan omfatte:

  • Manglende brug af kattebakken
  • Humørændring
  • Gemmer sig
  • Aggression
  • En stigning i vokalisering (overdreven mjaven)
  • En ændring i appetit eller vægt
  • Følger folk rundt i huset
  • Øget sløvhed
  • Opkastning

Hvad forårsager katteangst?

Mange forskellige ting kan forårsage katteangst. De ligner ofte de ting, der får mennesker til at føle angst, såsom store ændringer i rutine eller miljø. Begivenheder som at flytte hjem eller introducere en ny person til familien kan fremkalde en følelse af angst hos katte.

På samme måde kan mange kattedyr blive angste, når et historisk traume udløses. Hvis du har adopteret din kat fra et internat, så prøv at lære så meget om dens baggrund og tidligere pleje som muligt. Dette vil hjælpe dig med at undgå at sætte dit kæledyr i situationer, der kan få det til at genkalde en traumatisk hukommelse og udløse sin angst. Katte, der er blevet genhuset adskillige gange i løbet af deres liv, er mere tilbøjelige til at lide af angst. Der er også en sammenhæng mellem killinger, der ikke er blevet socialiseret i en ung alder og en øget sandsynlighed for udvikling af angst.

Vær opmærksom på, at enhver ændring i dit kæledyrs rutine eller miljø kan forårsage katteangst: det behøver ikke altid at være noget så dramatisk som at flytte med din kat! Hvis du starter på et nyt job og pludselig er ude af huset på forskellige tidspunkter, kan dette være nok til at forurolige din kat og forårsage kattens separationsangst.

Separationsangst hos katte

Separationsangst hos katte er især almindelig blandt dyr, der er blevet genhuset flere gange eller tidligere har været udsat for vanrøgt. Det kan dog udvikle sig hos ethvert kæledyr, uanset dets baggrund.

Dette sker, når en kat udviser tegn og symptomer på katteangst, specielt når den er adskilt fra sin ejer eller fra et andet dyr, den er tæt på.

Katte med separationsangst vil følge sin ejer tvangsmæssigt mellem værelser og kræve konstant opmærksomhed. Den vil begynde at genkende tegnene, når du er ved at forlade huset,og vil blive bedrøvet: gemmer sig, surmuler eller ytrer sin utilfredshed højlydt. Når den er alene i huset, kan den udføre destruktiv adfærd, som den normalt ikke er tilbøjelig til, såsom at undlade at bruge kattebakken eller at nægte at spise.

Sådan håndteres katteangst og separationsangst

Tegn og symptomer på katteangst kan ofte maskere andre sygdomme, så besøg altid din dyrlæge for at sikre, at der ikke er nogen underliggende lidelser. Når disse er blevet udelukket, kan din dyrlæge diagnosticere dit kæledyr med angst, i hvilket tilfælde han/hun kan ordinere medicin eller rådgive om visse beroligende teknikker til katte.

At identificere årsagen til dit kæledyrs angst er det vigtigste skridt i at opdage den bedste beroligende metode. Ofte kan en simpel ændring i din kats miljø eller rutine være nøglen til at lindre dens angst.

For kæledyr, der lider af separationsangst, kan skabelsen af et mere afledende miljø hjælpe med at holde dit kæledyr mentalt stimuleret (og distraheret!), mens du er ude af huset. Kattestolper med visuelt stimulerende udsigt og en række legetøj vil alle hjælpe med at holde din kat beskæftiget, mens du er væk. Puslespil med godbidder kan også være en fantastisk distraktionstaktik.

Specifikke beroligende produkter til katte i forskellige former er også tilgængelige, men man bør ikke stole på dem som den eneste løsning. Disse kan bruges i spray-, luftspreder- og tilslutningsform og frigiver feromoner, der er designet til at være beroligende for dyr, som efterligner naturlige katteferomoner. Disse kan hjælpe med at berolige katte, men ejere bør også forsøge at identificere årsagen til katteangst for den bedste langsigtede løsning.