Your Pet, Our Passion.
Grå kat sidder på en lædersofa.

Sådan får du katte til at holde op med at hvæsse kløer i møblerne

5 minutters læsning

Hvis du har en kat, der ikke stopper med at kradse i dine møbler, undrer du dig sikkert over, hvordan du får den til at stoppe det, og derfor har vi sammensat denne praktiske guide, der hjælper dig med at forhindre, at din kat makulerer din sofa! Læs videre for at få mere at vide.

Der er ikke noget værre end at få en ny sofa og komme hjem for at opdage, at din kat eller killing har strimlet den, eller at finde dybe ridser i dine nymalede dørkarme. Katte, der kradser i møbler, kan være et reelt problem, især hvis du er glad for dit hjem! Nogle gange kan det se ud til, at din kat er ude på at skabe problemer, men det er vigtigt at vide, at denne skrabeadfærd er dybt indgroede instinkter, som har adskillige fordele for både kattens sundhed og velvære.

Fortsæt med at læse for at finde ud af, hvordan du forhindrer katte i at kradse i møbler og for at opdage, hvorfor den altid ser ud til at målrette dine yndlingssteder.

Hvorfor kradser katte i møbler?

Selvom det kan se ud til, at din kat bare godt kan lide at ødelægge ting, kradser den faktisk af en række årsager. For det første giver dette din kat en helkropstræning og strækker dens muskler og sener ud fra sine kløer hele vejen ned ad ryggen. Katte, der kradser i møbler, hjælper også med at vedligeholde deres kløer og holde dem skarpe ved at smide deres kloskeder, hvilket holder dem i tip-top stand.

Derudover indeholder kattepoter duftkirtler, og når de kradser i genstande, frigiver de en synlig og kemisk duftmarkør, der identificerer deres territorium i hjemmet. De er mest tilbøjelige til at målrette fremtrædende og ofte anvendte områder såsom sofaer eller din foretrukne lænestol. Dette er fordi, at katten, ved at kradse i disse områder, vil få den til at føle sig mere sikker og lindre stress ved at påføre sin duft på tingene, så det føles mere som dens hjem.

Nogle gange kan katten gøre det, fordi den keder sig, hvilket især er almindeligt med huskatte, der ikke får nok mental stimulering. Så nu ved du, hvad der får dem til at gøre det, hvordan kan du faktisk forhindre katte i at kradse i møbler?

Sådan forhindrer du katten i at kradse i møbler

Den bedste måde at forhindre katte i at kradse i møbler er ved at give dem masser af kradsemuligheder inde i hjemmet. Udekatte vil kradse i træer og stolper, så det er en god idé at simulere dette indvendigt med kradsestolper.

Sørg for, at du kun køber dem af god kvalitet, der er stærke, så de ikke vakler, når din kat kradser på dem, da det kan forskrække dem. Du bør også sørge for, at kradsestolperne er høje nok til, at din kat kan strække sig helt op, så den kan træne de altafgørende muskler.

Du kan også prøve med stofafskæringer, barkbeklædte træstammer, rester af nåletræ eller sisalfibre for at give masser af variation til at holde katten underholdt. Når katten først har disse sjove genstande, der er nemme at kradse i, er der mindre sandsynlighed for, at den angriber dine møbler.

Placering er vigtig

Placer kradsestolperne og genstandene i hele dit hjem på steder, hvor din kat allerede kan lide at slappe af, eller i nærheden af genstande, som den allerede kradser i (såsom armlænet på din sofa). I nærheden af sovepladser er også en god idé, da de fleste katte nyder godt af en god udstrækning og lidt kradsen, når de vågner.

Hvis din kat ikke ser ud til at være interesseret i kradsestolpen, så kan du måske overveje en mulighed med et dinglende legetøj for at opmuntre katten til at undersøge det teeller tilføje noget katteurt.

Stop gentagne "lovovertrædere"

Hvis du spekulerer på, hvordan du kan forhindre din kat i at kradse i dine møbler igen og igen, skal du sørge for at rense den eller de pågældende genstande grundigt for at fjerne duftmærkerne, da katte er mere tilbøjelige til at kradse i områder, når de kan lugte deres duft forsvinder og vil gerne 'fylde op'. Vi anbefaler at bruge en mild, giftfri opløsning, der er egnet til området, og så sørge for at holde din kat væk fra området, indtil det er tørt.

Undgå kedsomhedskradseri

For katte, der kradser i møbler af kedsomhed eller mangel på motion, skal du overveje at købe noget katte- eller killingelegetøj og sikre, at du planlægger noget tiltrængt legetid med dig og din kat. Der er masser af tilgængeligt kattelegetøj lige fra elektroniske mus til teasere, så der er helt sikkert en mulighed, som din kat vil elske!

Sådan stopper du katten fra at kradse i tæpper

Hvis du har en kat, der foretrækker at kradse ting vandret, ser dit tæppe måske lidt dårligere ud, end det burde. Den bedste måde at forhindre katte i at kradse dem på er at sørge for kradsemåtter rundt om i dit hjem og opmuntre din kat til at bruge dem sammen med legetøj.

Så nu ved du, hvordan du forhindrer katte i at kradse i møblerne! Prøv vores råd, så vil din yndlingsstol vil være kradsefri på ingen tid. Husk aldrig at give den skylden for at kradse ting, da dette er kattens naturlige instinkt, og den gør det af så mange gavnlige grunde!

Hvis du er bekymret for, at din kat er en lille smule for destruktiv, så kontakt din dyrlæge – de vil altid gerne hjælpe.