Your Pet, Our Passion.
Purina One logo
Lille grå killing bider sin ejer i tommelfingeren.

Sådan får du din kat til at holde op med at bide

5 minutters læsning
Purina One logo
Sponsoreret af Purina One

Det er ikke rart, hvis du har en kat, der altid virker til at bide dig. Lær mere om årsagerne til, at katte bider, og de bedste måder at stoppe dette på med vores guide og tips.

Det er ikke ualmindeligt, at katte bider. Der er mange grunde til, hvorfor en kat pludselig kan begynde at bide, tilsyneladende uprovokeret. Det er vigtigt at forstå, at kattebid ikke altid sker ud fra aggression.

Katte er rovdyr fra naturens side, og derfor udgør tilsyneladende aggressive handlinger som at bide, slå og kradse i en stor del af deres leg. At tillade og opmuntre dette naturlige instinkt er vigtigt for kattedyr, men det er en balancegang mellem at engagere sig i at stimulere leg og tillade aggressiv adfærd.

Få mere at vide om årsagerne til, hvorfor katte bider for at hjælpe med at stoppe enhver form unødvendig biden.

Hvorfor bider katte?

Der er mange grunde til, hvorfor katte bider, og det er vigtigt at forstå, hvad din kat forsøger at kommunikere ved at bide. De prøver måske at sende en besked eller vil have dig til at stoppe med at gøre noget.

Det kan være forvirrende at finde ud af hvorfor katte bider, da mange ejere klager over, at katte vil bide uprovokeret og ud af ingenting. Det ene øjeblik kan de nyde at blive aet, det næste øjeblik er tænderne ude!

Oftest, når katte bider, forsøger de at fortælle dig, at de ikke nyder den kontakt, de får i øjeblikket. For kattedyr er der en meget fin grænse mellem fornøjelig håndtering og irriterende aen, så selvom en ejer måske tror, at et bid er kommet ud af det blå, er handlingen for en kat helt berettiget.

Pludselige kattebid, når den aes

En af de mest almindelige klager fra katteejere er den pludselige holdningsændring, der kan opstå, når man kæler med den: Det ene sekund elsker en kat måske opmærksomheden, det næste snapper den ud mod dine fingre!

Det er svært at sige, hvornår en kat har fået nok af at blive aet, men at lære at aflæse din kats kropssprog vil hjælpe dig med at vide, hvornår et bid kan forekomme. Din kat sender et budskab i denne situation: Du mindsker sandsynligheden for, at den vil bide igen ved at respektere dette og lade din kat gøre sine egne ting, i stedet for at insistere på yderligere hengivenhed.

Katten bider, når den leger

Katte bider ofte under leg, fordi de udtrykker deres naturlige jagtinstinkt.

Du kan modvirke adfærden ved at rose den for blid leg, når du leger med den. Når din kat engagerer sig i leg, der bruger dens poter, men ikke dens kløer eller tænder, skal du belønne den med masser af kærlighed og en belønning eller godbid.

Du kan også hjælpe den med at udøve dette naturlige instinkt ved at give den legetøj, som den kan bide og kradse i, alt hvad den vil, uden at forårsage egentlige legemsbeskadigelser. Når din kat bruger sit legetøj til at bide og kradse i, så forstærk den gode opførsel med hengivenhed og en godbid. Dette kan være en af de mest effektive måder at stoppe en kat i at bide i andre situationer, især når budskabet håndhæves under leg.

Aggressive kattebid

Selvom kattebid ofte blot vil være et advarselsbid eller overgearet leg, kan det nogle gange blive et udtryk for aggression. Bid under leg er ret let at skelne fra aggressiv adfærd: disse små bid vil ikke forårsage meget skade og er hurtigt overstået. Aggressive kattebid ledsages af andre tegn på, at din kat er i kamptilstand, uanset om dette er rettet mod en person eller et andet dyr.

Det er vigtigt at stoppe katte, der bider af aggression. Dit kæledyr skal lære, at denne form for adfærd ikke er acceptabel, ellers vil det fortsætte med at bruge det som en måde at udtrykke sin frygt eller frustration på. Selv når du træner en kat til at stoppe med at bide, kan alle dyr af og til glemme lektionen og handle ud fra instinkt. Forstærk altid god opførsel med godbidder, og forsøg aldrig at disciplinere dit kæledyr fysisk: det vil ikke forstå budskabet på denne måde.

Aggressive bid vil ofte være ledsaget af hvæsen, spyt og en defensiv, buet kropsholdning. Prøv at undgå at lade dit kæledyr komme i situationer, hvor det bliver aggressivt. Dette er mere tilbøjeligt til at forekomme med udekatte, der støder på territoriale stridigheder, eller katte, der har en historik med vanrøgt og let bliver bange.

Killingens bidefase

Vær ikke bekymret, når din killing begynder at bide og slå med andre dyr og under leg med dig.

For alle katte udgør legekamp en enorm del af deres leg. De fremfører disse tendenser som et naturligt instinkt: at øve sig til den dag, hvor de bliver nødt til at jage deres bytte, selvom den dag for indekillinger sandsynligvis aldrig kommer!

Selvom dette er et naturligt instinkt, der bør opmuntres hos unge killinger, skal du aldrig give indtryk af, at det er OK at bide menneskers fingre og tæer. Giv killingen masser af legetøj at øve sig på og beløn den for at gøre dette. Ved at lære killinger fra meget tidligt i deres sociale liv, at det at bide ikke er acceptabelt, er den mest effektive måde at træne en kat til at stoppe med at bide.