Your Pet, Our Passion.
rødhåret kat gemmer sig i en papkasse

Hjernegymnastik til din indekat

6 minutters læsning

Bare fordi katte nu er hjemmehørende indendørs, betyder det ikke, at de lægger jagtdagene bag sig for at blive til sofakatte. Raske katte er fysisk og mentalt aktive langt op i deres gyldne år, hvorfor det er vigtigt at give den rigtige form for stimulering til din indekat.

Den lille statur og blide spinden hos vores kattekammerater gør det ikke indlysende, men bag alt det søde banker et vildt hjerte, der ikke ville elske noget mere end at gå på jagt, kradse, gemme sig eller klatre. Du foretrækker sandsynligvis, at disse aktiviteter finder sted udenfor og væk fra sofaen, hylderne og tæpperne. Men hvad skal en indekat med al deres energi?

Det er her kattens mentale stimulering kommer ind for at redde dagen (og dine møbler). Der er masser af måder at holde en indeskat underholdt og dens jagtinstinkter veltrænede. Fra stimulerende kattelegetøj, du kan købe, til gør-det-selv-legetøj, du kan lave ud af så lidt som en papirpose, har vi samlet nogle af de mest effektive måder at tilbyde din kat noget hjernegymnastik uden selv at forlade stuen.

Hvorfor er det vigtigt at stimulere katten metalt?

Som katteejer ved du sikkert allerede, men katte er intelligente væsner. Deres aktive sind trives så godt med udfordringer, at hvis deres omgivelser ikke giver dem noget at fokusere på, vil de hurtigt finde deres egne problemer at løse. Dette kan omfatte at slås med møblerne eller endda vække dig om natten til en improviseret legesession. I stedet for at lade al den ophobede energi forvandle din kat til en miniatureløve, kan du lede den mod sjove aktiviteter ved hjælp af stimulerende legetøj og spil.

En mentalt stimuleret kat vil ikke bare hjælpe din boligindretning med at holde sig fri for skader – men din kats sundhed og lykke afhænger af at have et miljø, der giver den mulighed for at bruge sin hjerne og muskler ofte.

Ifølge velgørenhedsorganiationen, People's Dispensary for Sick Animals (PDSA), anslås det, at over en tredjedel af kattene i Storbritannien er overvægtige på grund af manglende motion eller måske på grund af de ekstra godbidder, som mange ejere giver deres katte mellem måltiderne. Indekatte kan nemt tage kiloene på, og et hjemmemiljø mangler alle de spændende aktiviteter udendørs, så din kat vil hurtigt vise tegn på kedsomhed og frustration samt en tungere silhuet.

Så hav et godt lager af stimulerende kattelegetøj omkring dig, og brug det så ofte du kan. Hvis du er løbet tør for ideer, er her et par legetøj og spil, der garanteret vil redde din killings dag.

Sådan holder du din indekat mentalt stimuleret

Lav skattejagter

Bring en smule af det udendørs ind i din kats liv ved at genskabe et jagtspil direkte i din stue. Opdel kattens måltid i flere mindre portioner og placer dem tilfældigt i huset, så din kat kan jage og finde dem. En smule blid opmuntring kan være nødvendig i starten, indtil din kattedetektiv forstår, hvad der kræves af den. Men når din kat først har forstået spillets regler, kan den begynde at skærpe sine jagtinstinkter, mens den jagter sit måltid.

Præsenter katten for stavlegetøj

En anden måde at genskabe den jagt, der finder sted i naturen og give din kat den mentale stimulering, den har brug for, er ved at investere i noget stavlegetøj. De kommer i så mange farver og kan dingle alt fra snore til fjer og legetøj, der kan aktivere din kats jagtinstinkter. Flyt staven hurtigt foran din kat, så kommer den hurtigt i gang. Hold den i bevægelse, så din kat kan give den en god jagt, men sørg for at lade den vinde til sidst ved at fange det livløse "bytte".

Husk at lægge stavlegetøjet væk, når legen er slut. Et stykke snor kan nemt blive en fare for en kat uden opsyn, så hold det ude af syne, når det ikke bliver brugt.

Udforsk det lodrette rum med et kattetræ

Din indekats tyngdekraftstrodsende løjer kan bruges godt inden for dit hjems rammer.

Katte er lige så sikre når de bevæger sig lodret som vandret, så hold din kat glad med en måde at komme højt op uden at klatre i dine gardiner.

Den nemmeste måde at få din kat til at kradse og strække sig er med et kattetræ. Fra simple pæle til træer komplet med en kattelejlighed og loungehuler, hvor de kan gå ind og gemme sig, vil dette stykke kattemøbel helt sikkert tilfredsstille kattens klatretrang og give din kat den samme mentale stimulering, som at klatre i et rigtigt træ.

Lad din kat løse et foderspil

Er det et legetøj eller et måltid? Det er begge dele. Foderspillet stimulerer både hjernen og musklerne, mens din kat stræber efter at løse udfordringen og komme til sin mad. Når alt kommer til alt, er det ikke så langt fra at forfølge og overfalde levende bytte til at kaste sig over et legetøj for at få sit næste måltid. Hvem har brug for at gå udenfor for at jage, når man basker rundt i puslespillet og bliver belønnet, da det er lige så underholdende?

Automatiseret legetøj til katten alene i hjemmet

Hold din kat mentalt stimuleret, selv når du ikke er i rummet. Automatiseret kattelegetøj tænder tilfældigt eller har en bevægelsessensor, der udløses, hver gang det registrerer bevægelse. De er perfekte til at underholde katten på alenedagene derhjemme.

Gør-det-selv kattelegetøj

At give din kat mental stimulering behøver ikke at involvere en særlig tur til dyrehandlen. En god gammel papkasse vil give timevis af sjov og være et godt gemmested for en kat, der er i legehumør. Selv en papirbold kan give underholdning en hel eftermiddag. Og hvilken kat kan modstå at lege med en toiletrulle indendørs, især når du forvandler den til et puslespil. Hvis du er til håndværk og hobbyer, vil en hjemmelavet pompon give dig masser af point fra din kat - den vil elske at jagte og slå den på tværs af lokalet.

Vi håber, du allerede har opdateret din pose med kattetricks med vores ideer. Hvis denne artikel øgede din nysgerrighed om, hvorfor katte elsker kasser, eller hvis du vil undersøge, hvorfor din kat bliver ved med at kradse i møblerne, har vi dykket dybt ned i kattenes verden for at give dig deres bud på hjemmelivet. Opdag mere om din kattekammerat i vores katteguider.