Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Blåøjet kat leger med fjerstav på gulvet

Killingers lege & legetøj

7 minutters læsning

Katte og killinger er legesyge af natur, de elsker at interagere med dig, og det sjove, de har, når de leger, er en belønning i sig selv! Killingeleg har adskillige fordele for din kat, herunder tilskyndelse til motion, og den hjælper dig med både at knytte bånd og engagere dens naturlige jagtinstinkter.

Det vigtigste er, at killingeleg er utrolig sjovt for både dig og din kat! Vi har sammensat denne nyttige guide, der er fuld af nyttig information for at fortælle dig alt, fra hvad der er det bedste killingelegetøj til årsagerne til hvorfor katte faktisk kan lide at lege. Læs videre for at få mere at vide.

Hvorfor kan katte lide at lege?

Ifølge VetStreet er din killings kærlighed til leg faktisk relateret til dens vilde forfædre. Det, der ser ud som "leg" er, at din kat faktisk lærer vitale overlevelsesfærdigheder, såsom hvordan man forfølger, jager og fanger byttet. Selvom vores tamkillinger faktisk ikke har noget behov for disse jagtfærdigheder, vil instinktet normalt forblive stærkt.

Killingelegen starter fra den fire er uger gammel, og du vil bemærke, at den bruger det meste af sin tid på at bryde med andre killinger, mens de finder ud af den sociale hakkerækkeorden. Fra de er syv til otte uger gamle vil de vende deres opmærksomhed mod jagtleg med livløse genstande.

Fordele ved at lege med din kat

Leg er ikke kun en sjov del af at leve med din kat, det er faktisk en vigtig funktion for at hjælpe den med at forblive følelsesmæssigt og fysisk sund. Et par af de vigtigste fordele ved killingens leg omfatter:

Hjælper med at udtrykke dens jagtinstinkter

Katte- og killingeleg hjælper med at udtrykke dens naturlige jagtinstinkter, hvilket er fantastisk til at stimulere dens sind og er en fremragende form for kattemotion. Det bedste killingelegetøj til at tilskynde til denne form for leg er legetøj af fiskestangstypen og små, bløde stykker legetøj, som kan rulles forbi katten for at tiltrække dens opmærksomhed og tilskynde den til at angribe og jage det.

Mental og fysisk stimulering

Blot 20 minutters leg om dagen giver din kat masser af mental stimulering og vigtig motion, plus du vil styrke båndet mellem jer begge. Leg er afgørende for indekatte for at sikre, at de bruger den energi, de normalt ville bruge til at patruljere deres territorium og jage bytte.

Det er også vigtigt at vide, at indekatte måske har brug for længere legetid eller et par legesessioner fordelt over dagen. Men hvis du har mere end én kat, og de nyder at lege med hinanden, eller hvis din kat er ældre og mindre aktiv, burde en kort legesession være rigeligt.

Din killings eller kats maksimale legetid er normalt tidligt om morgenen og om aftenen. Derfor bør du sørge for at lege med den inden sengetid, så din killing er lige så træt som du er – dette vil også hjælpe med at forhindre, at den mjaver om natten.

Leg som en form for kattemotion

Vi ved alle, at hunde brænder en masse energi af, når de jager bolde, dyrker hundesport og bliver luftet, men for katte kan tingene være anderledes. Ikke mange af os tager vores kattevenner med på gåture, og meget af tiden kunne de lave hvad som helst – lige fra at strække ud i haven til at slumre i solen! Så hvordan kan du sikre dig, at din kat får nok motion?

Svaret er enkelt: hav det sjovt med at lege med dem! Fra killing til seniorkat vil de elske at slå, jage og angribe alle slags ting! Faktisk er killingeleg noget af det sjoveste ved at have dem i huset.

Hvorfor skal du lege gemmeleg med din kat?

Din kat har en masse naturlig intelligens, som skal trænes for at holde den tilfreds, og en af de bedste måder at gøre dette på er ved at få den til at 'jage' efter sin mad.

En kat, der får sin mad på en let eller 'kedelig' måde, vil gerne beskæftige sig på en anden måde - måske ved at kradse i sofaen for at få din opmærksomhed eller lege med ting, du ikke vil have den skal lege med. Dette kan udvikle sig til et adfærdsproblem uden omhyggelig opmærksomhed.

Kæledyr, der keder sig, kan også sove meget, hvilket gør dem mere sløve, hvilket igen giver dem lyst til at træne endnu mindre, hvilket fører til vægtøgning. I stedet for at gå ind i den onde cirkel, vil en god gemmeleg med maden kombinere spisning med motion, ligesom din kat ville gøre i naturen.

Faktisk betyder det at gøre din kats måltid til en form for legetid, at den aldrig keder sig ved sin aftensmad – og I vil sikkert have masser af sjov sammen!

5 af de bedste typer killingelegetøj

Der er et stort udvalg af killingelegetøj derude, så du er sikker på at finde noget, din kat vil elske at lege med. Her er noget af det bedste killingelegetøj, du kan få for at engagere dens sanser:

1. Fiskestænger og teasere

Fiskestænger og teasere er et klassisk killingelegetøj og en fast favorit hos katte. Du vil normalt finde dem med ting som legetøj fastgjort til enden, og de er en fantastisk måde for dig at lege med din kat, da du kan vrikke med linen, hvilket er meget lokkende for den! Fiskestænger er noget af det bedste killingelegetøj, da de hjælper med at udvikle færdigheder som at forfølge, jage og overfalde.

2. Muselegetøj

Katte og killinger elsker legetøj, der ligner bytte, og dette hjælper også med at engagere deres naturlige rovdyrinstinkter. Du kan måske se, at din killing jager rundt i huset, og den kan være så venlig at bringe dig sit bytte bagefter. Der findes tonsvis af killingelegetøj som dette, inklusive bamsemus og endda krøllemus.

3. Interaktivt legetøj

Interaktivt legetøj er fantastisk til at engagere din killings hjerne. Der findes masser af gode muligheder derude, inklusive bevægelsesaktiverede fisk og mus, puslespil og fjerstave, og nogle indeholder endda godbidder for at opmuntre til leg for dem, der har brug for lidt overbevisning.

4. Kradsebræt

Kradsebræt er essentielle, selv for killinger! Dette legetøj hjælper med at fjerne de ydre lag af kattens kløer og give den mulighed for at markere sit territorium. Udover at hjælpe den med at udtrykke sine naturlige instinkter, vil den også skåne dine bløde møbler og tæpper, da det vil give den et sted specielt til dette formål. Kradsebræt kommer i alle former og størrelser, inklusive tårne, træer og ramper, og det er godt at have et par stykker i forskellige højder!

5. Tunneler

Tunneler er noget af det bedste killingelegetøj, da katte bare elsker at udforske mørke rum, og de er en fantastisk måde at engagere kattens sanser på. Du kan få en række forskellige typer, inklusive simple envejstunneler og dem, der forbinder for at skabe en lille labyrint.

Hjemmelavet killingelegetøj

Nogle gange kan killingelegetøj være dyrt - men det behøver ikke at være sådan! Du kan lave fremragende legetøj ud af ting, som du kan finde liggende rundt omkring i huset. Hvorfor ikke prøve en af følgende:

 • En spand fyldt med krøllet papir eller bordtennisbolde kan udgøre en nyttig distraktion. Når din killing forsøger at forfølge dig, skal du kaste en bold nedenunder for den.
 • Lad en stor papirpose stå på gulvet, som den kan dykke ned i og rive i stykker, men brug ikke plastikposer og klip eventuelle håndtag af, der kan blive fanget om din kats hals.
 • Papkasser , katten kan hoppe ind og ud af, er også sjove. Lim flere kasser sammen, forbundet med kighuller, til gemmeleg, og sæt en bold eller et muselegetøj indeni for ekstra spænding.
 • Lav en sæk stof fyldt med tørret katteurt, som gør nogle katte vilde!

Potentielt skadeligt legetøj, du skal undgå

Der er en række kattelegetøj, som er usikre for din kat at lege med, disse omfatter:

 • Bolde af uld eller snor.
 • Elastikker.
 • Plastposer.
 • Papirclips.
 • Tandtråd.
 • Fjer.
 • Legetøj med små dele.
 • Legetøj, der er småt nok til, at din kat kan sluge det.

Sørg for, at du kattesikrer dit hus og lad ikke noget, der kan skade din kat, ligge og flyde. Husk, at katte er meget nysgerrige væsner og kan prøve at lege med ting, de ikke burde!

Hvorfor er nogle katte mere aktive end andre?

Nogle katteracer har ry for at sove meget af tiden, mens andre generelt er kendt for deres aktive holdninger. Rene racer med ry for høj aktivitet omfatter siameserkatter, abyssiner, orientalske og tyrkiske vans-katte, mens mere tilbagelænede katte omfatter perserkatte, himalaya-, britiske korthårede og Ragdoll-racer. Men der er mange aktive og sjove killinger på internater, der bare venter på et hjem og en ny legepartner!

Katte er ligesom os, når det kommer til motion: nogle er simpelthen mere aktive end andre. Det er dog ikke normalt, at din kat sover hele tiden og er uinteresseret i at interagere med dig. Kontakt din dyrlæge, hvis din kat er meget inaktiv, da dette kan indikere et medicinsk problem.

Omdirigering af aggression under leg

Hvis din killing er ivrig efter at angribe dine ankler, så prøv i stedet at omdirigere denne adfærd til dens killingelegetøj. Hvis du kun har den ene killing, kan du blive fristet til at få en anden til at løse denne legende aggression.

Katte har en tendens til at være enspændere, men to søskende vil ofte komme godt ud af det og vil holde hinanden fysisk beskæftiget. Men du kan lige så nemt ende med to rovdyr i stedet for ét! Kontakt din dyrlæge eller en adfærdsekspert for at få råd om håndtering af en overentusiastisk ankelbider.

Hold din kat sund gennem leg

Overvægtige killinger kan nemt blive til overvægtige katte, og fede katte er ikke sunde katte! Overvægtige katte er mere tilbøjelige til at lide af smertefuld slidgigt og lidelser som diabetes og urinvejsproblemer. Det er vigtigt at holde din kat på en ideel kropsvægt. Killingens leg og motion hjælper med at kontrollere din kats vægt, og forebyggelse er altid bedre end en kur. Du kan selv tjekke din kats vægt med vores scoreværktøj for kropstilstand. Spørg altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl, og hvis du tror, din kat kan være overvægtig, kan de hjælpe dig med løsninger til at reducere dens vægt.

For at holde aktivitetsniveauet oppe skal du investere i noget kattemotionslegetøj, et indendørs klatrestativ eller en kradsestolpe. Indfør regelmæssige legesessioner og husk, at alt, der bevæger sig, vil appellere til katte, da det giver dem en chance for at finpudse deres jagtfærdigheder.

Vil du have mere indhold om killinger? Læs vores guide til at gøre din hjemmekat sød og gøre dig klar til din nye ankomst.