Your Pet, Our Passion.
rødhåret kat på græsjagt

Kattenes jagtadfærd

4 minutters læsning

Hvis du har en udekat, har du sandsynligvis oplevet, at døde dyr dukker op på dit dørtrin. Mens nogle katte kan være mere dygtige jægere end andre, undrer du dig måske stadig over årsagerne bag denne jagtadfærd.

Hvis du har en udekat, er det meget sandsynligt, at døde mus eller fugle er dukket op på dit dørtrin. Dette kan variere fra blot en lejlighedsvis levering til noget, som du forventer hver morgen.

Denne tendens til at give os jagtgaver har forvirret katteejere over hele kloden, og mange undrer sig over årsagerne bag kattens jagtadfærd. Dette gælder især, når din kat regelmæssigt fodres og får al den opmærksomhed og legetid, den kunne ønske sig! Hvis du har en kat, der er en dygtig jæger, hjælper det at forstå, hvorfor den jager.

Hvorfor jager katte?

Historisk set blev katte ikke holdt som kæledyr og fodret af kærlige ejere. De skulle forsørge sig selv og jage deres egen mad, ligesom deres store kattefætre som løver og tigre. En begrænset mængde bytte betød, at kun de mest succesrige jægere overlevede og reproducerede sig, så din firbenede ven nedstammer fra jagtkyndige katteforfædre.

I dag handler kattejagt mere om sjov og underholdning. Alene synet og lyden af byttet udløser din kats jagtinstinkt, som er forbundet med dens hjerner. Ganske enkelt er din kat magtesløs til at modstå en fugls baskende vinger eller en lille mus' slingrende fødder.

Hvordan lærer katte at jage?

Katte lærer at jage på samme måde som de fleste pattedyr lærer ting - fra deres mor. Jagt er en stor færdighed, som skal læres først, som næsten altid læres af killingens mor eller gennem leg med sine kuldkammerater.

Efterhånden som din kat bliver ældre, kan den tage denne nyfundne færdighed udenfor og til sidst begynde at bringe bytte hjem, hvilket kan være alt fra mus og fugle til større byttedyr som kaniner. Hvis du på den anden side har en indekat, kan den vise sin jagtadfærd ved at lege med sit legetøj.

Kattens jagtstrategier

Generelt har katte en tendens til at bruge tre forskellige strategier til at jage sit bytte, disse er som følger:

Denne type kattejagtstrategi begynder med, at den sidder på hug og fokuserer intenst på sit bytte. Den vil tålmodigt vente et sted, hvor den ikke kan ses, og derefter springe og gøre krav på sit bytte i det perfekte øjeblik.

Teknikken med at snige sig og springe indebærer, at din kat finder sit bytte, kryber lavt hen imod det og bevæger sig langsomt nærmere. Under snigen kan katten stoppe flere gange på vejen - nogle gange med en pote i luften for at forblive helt stille - i et forsøg på ikke at skræmme byttet. Når din kat er inden for rækkevidde, vil den samle sine bagben under sig og derefter springe og fange byttet.

Nogle katte kan foretrække at jage fisk (normalt i din egen dam) i stedet for byttedyr på land. For at fange fisk vil din kat tage sin pote og skovle og flippe fisken op af vandet. Alternativt, hvis du har en katterace, der er mindre bange for vand, som f.eks. en Maine Coon, kan du faktisk se dem vade ned i vandet for at gribe fisken med begge poter.

Hvorfor leger katte med deres bytte?

Når katten har fanget sit bytte, kan du opleve, at den leger med det. Battersea antyder, at denne adfærd kan skyldes, at din kat forsøger at forvirre byttet og trætte det, hvilket gør det meget nemmere at dræbe og reducerer kattens risiko for at komme til skade.

jager din kat, fordi den er sulten?

Mange ejere vil antage, at årsagen til kattens jagt er, at den er sulten, men det er ikke altid tilfældet. Ifølge organisationen, International Cat Care, ville katte, hvis de kun skulle leve af deres egne jagtbytter, skulle fange omkring 10 - 20 dyr om dagen, hvilket er en enorm mængde, især i betragtning af at hvert jagtforsøg i gennemsnit har mindre end 50 % chance for succes. På grund af denne høje mængde har katte udviklet sig til at prøve at jage, når de kan, uanset om de er sultne eller ej, så de vil forsøge at fange bytte, når muligheden byder sig.

Bringer min kat mig gaver?

Når en død mus eller fugl dukker op på vores dørtrin, er det nemt for os at antage, at vores kat giver os en gave, men er det tilfældet? Videnskabsmediet, Live Science, antyder, at det kunne være, som med vilde katte, ved at de sørger for deres unger og bringer dem mad, mens de også lærer dem værdifulde overlevelsesevner. De fleste af vores huskatte er dog kastrerede og vil derfor ikke forsørge deres unger, så de kan overføre disse instinkter til deres ejere i stedet for.

Alternativt kan den tage sit bytte med hjem for potentielt at spise det senere. Hvis den gør dette, viser det, at din kat føler sig glad og tryg i dit hjem - sikker nok til selv at overlade dens potentielle måltid i din varetægt!

Hvordan forhinder man katte i at jage

Først og fremmest bør du aldrig straffe din kat for at jage, da den blot udtrykker sin naturlige instinkter. Men hvis du har en dygtig jæger i dit hjem, forstår vi, at du kan være træt af, at dit hjem er fyldt med de (lækre) dufte af dine kattes bytte. Der findes nogle metoder, du kan bruge til at afskrække din kat fra at jage.

1. Omdiriger jagtinstinkterne gennem leg

At omdirigere din kats jagtinstinkter gennem hyppig leg er en af de mest effektive metoder. Leg giver mental stimulering til din kat og hjælper med at tilfredsstille dens jagtønsker. Det bedste legetøj at bruge til dette formål er fjer-teasere (eller dybest set enhver form for legetøj, der kan bevæge sig). Denne form for leg er især vigtig for indekatte, da de ikke får mulighed for at jage naturligt, hvilket kan forårsage problemer i dit hjem, for eksempel at den bider eller kradser din fødder eller ødelægger ting.

2. Giv den et halsbånd med en klokke på

Halsbånd med en klokke på har vist sig at være meget effektive til at stoppe kattejagt. En nylig undersøgelse foretaget af Royal Society for the Protection of Birds viste, at katte med en klokke i halsbåndet fanger færre fugle og færre pattedyr end dem uden en. Hvis du overvejer et halsbånd med en klokke, så sørg altid for, at det er at sikkerhedstypen, som hurtigt løsner sig, hvis din kat bliver fanget i noget.

3. Sørg for, at den får mad nok

For katte, der jager på grund af sult, kan du reducere mængden af dette ved at sikre, at de får en nærende og afbalanceret kost. Du kan også prøve at give den mindre måltider på hyppigere tidspunkter i løbet af dagen.

4. Hold den inde på tidspunkter med høj aktivitet

Det er værd at vide, at kattens jagtindsats sandsynligvis vil være mere effektiv omkring daggry og skumringstid, da det er på disse tidspunkter, der er små pattedyr og fugle i nærheden, såvel som efter en periode med dårligt vejr, hvor de sandsynligvis vil komme ud for at spise. Hvis du vil begrænse antallet af vellykkede jagter, er det en god idé at holde din kat inde i disse tidsrum.

Nu ved du alt, hvad du behøver at vide om din kats jagtadfærd. Vil du vide mere om killinger og katte? Læs vores guide til kattens historie og instinkter.