Your Pet, Our Passion.
Lyshåret kat sidder i en grå kattekurv.

Gør dit hjem kattevenligt i 10 nemme trin

5 minutters læsning

Fra løse ledninger til uimodståelige, men farlige madrester, er der meget at være opmærksom på, når man byder en ny kat velkommen. Find ud af, hvordan du gør dit hjem sikkert for dit kæledyr.

Katte er legesyge, nysgerrige og ekstremt drilske og vil ikke vente længe, før de overtager hele dit hus og alt, hvad der er i det. Så før du byder din lille pelsbold velkommen, skal du sørge for, at du har det grundlæggende dækket ved at kattesikre hele dit hjem. Fra dinglende snore til forladte indkøbsposer og skønhedsprodukterne på dit natbord, her er listen over de hverdagsting, der kan forårsage alvorlige problemer i selskab med en kat.

Killinge- og kattesikring af dit hjem

Med så mange ting at overveje, kræver kattesikring dit hjem en solid plan. Her er hvad du skal huske på for at få et venligt og sikkert rum:

1. Vinduer og døre

Når du første gang tager din nye kat eller killing med hjem, skal du holde alle vinduer og døre lukket, indtil den er helt på plads, har fået alle sine vaccinationer og er blevet kastreret.

2. Plastposer

Opbevar dine plastindkøbsposer et sikkert sted, da de kan udgøre en reel fare, hvis de tygges og sluges eller killingen gemmer sig i dem.

3. Køkkenmaskiner

Husk altid at lukke låger til ovn, køleskab, mikroovn, opvaskemaskine, tørretumbler og vaskemaskine. Tilføj noter til lågerne til disse apparater for at minde folk om at tjekke indvendigt for udforskende katte, før de bruges. Små killinger kan finde en varm tørretumbler eller en skinnende vaskemaskinetromle helt uimodståelig!

4. Toiletlåg

Hold toiletlåg nede, så din killing ikke kan falde i eller drikke (eller endda prøve at bruge toilettet selv!). Du skal muligvis lægge en seddel for at minde besøgende eller glemsomme husfæller om dette.

5. Løse kabler

Skjul alle løse el kabler bag møbler. Du kan købe tykke kabelbeskyttere fra de fleste byggemarkeder, som er placeret over kabler for at gøre dem helt tyggesikre.

6. Bolde af uld eller snor

Billedet af en kat, der leger med en bold af uld eller snor, er et, der vises i medierne gang på gang, men uld eller snorebolde kan faktisk være ret farlige. Selvom din kat kan elske at lege med dem, kan der falde fibre af, hvilket kan være skadeligt, hvis de indtages og kan potentielt forårsage kvælning.

7. Affaldsbeholdere

Tjek, at alle dine affaldsbeholdere i dit køkken og badeværelse har lukbare låg, der er fuldt potesikre, og efterlad aldrig skraldeposer, hvor de kan blive plyndret!

8. Kilder til åben ild

Tændte stearinlys, brændende røgelse eller oliebrændere inviterer bare til problemer - åben ild og katte er ikke nogen god kombination. Hvis du har åben ild, så sørg for, at den har en skærm foran sig.

9. Persienner og gardiner

Forkort dinglende persienne- og gardinsnore og fastgør dem sikkert uden for poternes rækkevidde.

10. Dekorationer i hjemmet

Fjern eventuelle pyntegenstande, der kan gå i stykker, da de ikke holder længe med en nysgerrig killing på stedet.

11. Køkkenbordplader

Hold dine køkkenbordplader ryddet, og fjern straks madrester. Kyllingeknogler kan være fristende for katte, men kan være meget farlige, da de kan splintre, når de tygges. Bindesnoren, der bruges til kød, er også uimodståelig som snack og legetøj, men kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, hvis den sluges.

Det er dog ikke kun foder, din kat kan forveksle til en velsmagende godbid. Tjek listen over farlige stoffer nedenfor, mens du gør dit hjem kattevenligt, og sørg for, at de opbevares sikkert uden for kattens rækkevidde. Sæt børnesikring på køkkenskabe i gulvniveau, da nysgerrige killinger har evnen til at åbne låger.

Farlige stoffer, som katte skal undgå

Desværre er en hel del almindelige husholdningsgenstande meget giftige for katte selv i små mængder. For at holde din kat sikker, skal du undgå at bruge følgende eller opbevare dem i et sikkert skab væk fra nysgerrige kløer:

 • Rengørings- og hygiejneprodukter, såsom blegemiddel, og produkter, der indeholder fenoler (f.eks. desinfektionsmidler, der gør vandet uklart).
 • Medicin til mennesker (såsom paracetamol og ibuprofen).
 • Bilrelaterede produkter som frostvæske.
 • Skønheds- eller dekorationsprodukter som hårfarver, terpentin og neglelakfjerner.
 • Rotte-/musegifte – ideelt set bør disse slet ikke bruges, da din kat kan blive alvorligt syg, hvis den spiser det forgiftede bytte. Hvis du skal bruge dem, skal du anbringe dem et sted, som din kat ikke kan komme til.
 • Sneglepiller (kæledyrsvenlige versioner er tilgængelige).
 • Mølkugler (naftalin eller paradichlorbezin).
 • Potpourri-olier, skyllemidler, opvaskemidler (alle indeholder kationiske rengøringsmidler, der forårsager ætsende læsioner).
 • Batterier (de indeholder syrer eller alkali, som forårsager ætseskader).
 • Hjemmelavet legedej (pga. højt saltniveau).
 • Hånd- eller fodvarmere (de indeholder høje niveauer af jern).
 • Cigaretter, rester af kaffegrums, alkohol.
 • Chokolade (dette er mere et problem for hunde, men theobromin i chokolade er også giftigt for katte).
 • Alle former for liljer (blade, blomster osv.), der findes i buketter eller som stueplanter.
 • Nogle hundeloppeprodukter indeholder permethrin, som er meget giftigt for katte, så sørg for, at de holdes uden for rækkevidde, og at hunde er adskilt fra katten, når de behandles.

10 stueplanter, der er giftige for katte

Ligesom du hjælper dit kæledyr med at vokse og trives, gør du sandsynligvis det samme for dine yndlingsstueplanter. Men at passe både katte og planter under samme tag kan ende i en katastrofe. Visse planter er giftige for katte, hvilket udgør en fare for de kattedyr, der altid leder efter nye ting at tygge på. Så hvis du byder en killing velkommen i huset, så sørg for at finde et nyt hjem til disse planter først. Her er nogle af de mest populære stueplanter, der også er giftige for katte:

 1. Aloe vera
 2. Liljer
 3. Påskelilje
 4. Jade
 5. Azalea
 6. Hortensia
 7. Tomatplante
 8. Tulipan
 9. Vedbend
 10. Julestjerne

Hvis din kat har tygget på en af de stueplanter, der anses for at være giftige, skal du straks ringe til dyrlægen. Jo hurtigere din kat får hjælp, jo bedre. Et godt tip er også at tage et billede af planten for at hjælpe med at identificere stoffet og dets potentiale til at gøre dit kæledyr sygt.

Glem ikke, at katte også elsker at klatre. Så hvis du vil beskytte møblerne og samtidig gøre dit hjem til et kattevenligt rum, kan kradsestolper være meget nyttige, ideelt set dem, der inkluderer en høj platform, hvor katten kan gemme sig eller sove uden at blive forstyrret. Her er nogle flere tips til at forhindre en kat i at kradse i dine møbler.