Your Pet, Our Passion.
Sovende kat på ejerens knæ

Ofte stillede spørgsmål om kastrering af killinger og katte

5 minutters læsning

Du har fået en ny pelset tilføjelse til din familie - fantastisk! Når din killing stadig er så lille og sød, kan det være svært at forestille sig den med sine egne killinger.

Men efterhånden som din kat bliver seksuelt moden mellem fire og seks måneders alderen, kan den potentielt få killinger, mens den stadig selv er killing! Derfor skal du som ny kæledyrsejer begynde at tænke på kastration af katten tidligt. Kastration betyder, at din kat undgår uplanlagte graviditeter, og det kan også beskytte den mod visse sygdomme.

"Beslutningen om at kastrere din kat er et af de vigtigste valg, du vil træffe som kæledyrsejer. Purina PetCare-teamet står klar til at besvare alle spørgsmål, du har."

Sterilisering af en kat

Kastration betyder, at din kat undgår uplanlagte graviditeter, og det kan også beskytte den mod visse sygdomme.

At kastrere eller sterilisere din kat behøver ikke at være en skræmmende beslutning. Vores PetCare-team står klar til at fortælle dig alt, hvad du behøver at vide om kastration, så du kan træffe den beslutning, der er bedst for dig og din kat.

Hvad er kastration?

Kastration er et almindeligt og rutinemæssigt indgreb, der involverer fjernelse af din kats seksuelle reproduktionsorganer. Det kaldes også for "sterilisering" for hunkatte og "kastration" for hanner.

Hunkatte

For hunkatte involverer kastration fjernelse af deres æggestokke og livmoder, selvom det nogle gange kun er deres æggestokke, der vil blive fjernet. Dette gøres normalt ved at lægge et lille snit på hendes venstre side og kan også gøres nedenunder langs midten.

Hankatte

For hankatte involverer proceduren fjernelse af deres testikler. Proceduren er meget enklere for hanner og kræver ingen sting.

Gør kastration ondt på katten?

Kastration- eller steriliseringsindgreb er meget enkle, og din kat vil blive bedøvet for at sikre, at den ikke føler nogen smerte under indgrebet.

Efter operationen vil dyrlægen give din kat smertelindrende injektioner for at hjælpe med ubehag efter operationen. Du bør også have anti-inflammatorisk medicin og smertestillende medicin, som du kan give din kat derhjemme.

Da proceduren er meget mindre invasiv for hankatte, bør de kun have brug for medicin i én dag. Hunkatte har brug for medicin i omkring tre dage for at hjælpe dem med at komme sig så hurtigt og smertefrit som muligt.

Hvorfor skal jeg kastrere min kat?

Kastration har flere fordele for dit kæledyr. For eksempel vil din kat være mindre tilbøjelig til at pådrage sig visse sygdomme samt undgå uønskede graviditeter. Andre fordele ved at kastrere eller sterilisere en kat omfatter:

 • Bekæmpelse af den frække adfærd, der følger med seksuel modenhed, såsom at strinte urin for at markere dens territorium.
 • Kastrerede katte er mindre tilbøjelige til at forvilde sig hjemmefra, hvilket beskytter dem mod at blive involveret i trafikulykker og slås med andre katte.
 • Dit kæledyr kan blive mere kærligt. Hunkatte kan ofte blive blidere.
 • En reduceret risiko for at pådrage sig visse sygdomme, herunder katteleukæmi og katteaids.
 • En nedsat risiko for, at din hunkat udvikler en livmoderinfektion.
 • Hvis hunkatte steriliseres i en tidlig alder, er de mindre tilbøjelige til at udvikle brystkræft.

Hvornår skal jeg kastrere min kat?

Vi anbefaler at kastrere din killing, før den bliver kønsmoden og selv kan få killinger. Dette er normalt omkring en alder på fire til seks måneder. Du vil kunne se, hvornår din kat nærmer sig puberteten, da hunkatte vil kalde højt, og hankatte sandsynligvis strinter urin for at markere deres territorium.

Nogle internater og dyrlægeklinikker anbefaler tidlig kastration af katte fra 12 ugers alderen, eller nogle gange endda tidligere.

For at beskytte din kat mod at få eller forårsage en uønsket graviditet, skal du holde den inde, indtil den er blevet kastreret.

Myte

Du har måske hørt, at det er godt for katte at få et kuld killinger, før de bliver steriliseret - men vores eksperter hos Pet Care Team bekræfter, at dette faktisk ikke er sandt.

For at få din kat kastreret, skal du bestille tid hos din dyrlæge. Du kan blive bedt om at bringe din kat ind til et præbedøvelsestjek inden selve operationen.

Din dyrlæge vil bede dig om ikke at fodre din kat aftenen før bedøvelsen - stil vand til rådighed som normalt, men fjern det om morgenen for operationen for at stoppe den med at drikke før operationen.

Din kat skal normalt afleveres hos dyrlægen om morgenen, og du skal kunne hente den senere samme dag.

Hvis du ønsker at neutralisere din kat og ikke har råd til omkostningerne, så tal med lokale dyreorganisationer. Mange dyreorganisationer driver tilskudsordninger til neutralisering.

Alle katte vil være lidt søvnige efter deres operation, men de bør snart være tilbage til deres normale, livlige selv. Efterfølgende varierer helingsprocessen afhængigt af køn, da operationerne er forskellige. Der er nogle ting, du kan gøre for at hjælpe din pelsede dreng eller pige med at komme sig efter at være blevet neutraliseret.

Urinvejsproblemer

Efter neutralisering kan dit kæledyr være mere tilbøjelig til at udvikle problemer med urinvejene. Hvis du bemærker ændringer i din kats urinvaner, såsom hyppigere vandladning, squatting uden at tisse eller blod i urinen, så tal med din dyrlæge.

Vægtøgning

Nogle gange kan kastrering føre til vægtøgning. Selvom operationen ikke er direkte ansvarlig for, at katte tager på i vægt, kan den forhindre dem i at strejfe rundt for at finde en mage. Da dette betyder, at de bevæger sig mindre, kan katte tage nogle kilo på.

Hvis du bemærker, at dit kæledyr tager på i vægt, kan du holde dem aktive ved at lege med dem eller tage dem med ud at gå i sele. Læs vores guide til hvordan du kan lege med din kat og øge aktivitetsniveauet.

Du kan også justere deres kost - en af vores lettere formler kan hjælpe:

 • Din hunkat vil komme i løbetid cirka hver tredje uge, når hun når seksuel moden. Under hendes løbetid kan hun være meget larmende og rastløs, hvilket kan gøre hjemmelivet mere besværligt for dig.
 • Når din hunkat er i løbetid, skal du være meget opmærksom og beskytte hende mod eventuelle hanner i området for at forhindre, at hun bliver gravid.
 • Din kat kan få op til tre kuld om året, med op til seks killinger i hvert kuld. Dette kan blive meget dyrt.
 • Din kat kan have en større tendens til at strejfe væk hjemmefra, hvilket øger risikoen for trafikulykker.
 • Da umærkede hankatte har en tendens til at være mere aggressive, er de mere tilbøjelige til at slås med andre katte. Dette udsætter dem for risiko for skader og spredning af sygdomme.
 • Umærkede hunkatte har en højere risiko for at udvikle tumorer i mælkekirtlerne (brystkræft) omkring 6-7 år gammel. Tjek regelmæssigt din kat for eventuelle knuder i mælkekirtelområdet, og hvis du finder nogen, der bekymrer dig, så tal med din dyrlæge.

Normalt viser katte ikke nogen åbenlyse fysiske symptomer, før de når den anden eller tredje uge af graviditeten. Hvis du tror, din kat er gravid, så kontakt din dyrlæge så hurtigt som muligt for at få bekræftelse. Læs vores tips om at spotte tegn på graviditet for at vide, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Det kan være muligt at neutralisere din kat, selvom hun er gravid, hvilket vil afslutte hendes graviditet og forhindre hende i at blive gravid igen i fremtiden. Din dyrlæge bør kunne give dig mere information om at neutralisere en kat, der er gravid, for at hjælpe dig med at træffe en beslutning. Neutralisering af katte og killinger afhænger af dine personlige omstændigheder. Inden du træffer din beslutning, skal du overveje, hvad der er bedst for dig og din kat.