Your Pet, Our Passion.
Grå kat ruller rundt på en seng.

Information & rådgivning om drægtige katte

5 minutters læsning

At få killinger er en meget spændende og følelsesladet tid for dig og din kat. Før du kan byde de nye pelsbundter velkommen i dit hjem, skal du vide, hvordan du kan se, om din kat er gravid, og hvad du kan gøre for at sikre, at hendes graviditet bliver så god som muligt.

Det er vigtigt at huske, når du planlægger at få killinger, at din kat og hendes kuld vil have krav, som du skal være forberedt på at håndtere. For at hjælpe dig med at støtte dit kæledyr gennem hele hendes graviditet og fødslen, har vi beskrevet alt, hvad du behøver at vide om drægtige katte.

Kattegraviditet

Ligesom os har katte perioder med maksimal fertilitet, når de kan blive gravide - dette er kendt som at være i løbetid eller brunst. Katte kan komme i løbetid cirka en gang hver tredje uge, så der er masser af muligheder for, at dit kæledyr kan blive gravid!

Hvis du gerne vil undgå et uventet kuld killinger, anbefaler vi at kastrere din kat inden hendes første løbetid, da hun meget let kan blive gravid efter det tidspunkt. Da det kan være stressende for din kat og dyrt for dig at opdrage et kuld, anbefaler vi at overlade avlen til eksperterne, hvis det er muligt.

Hvor længe er en kat gravid

Kattegraviditet varer normalt mellem 63 og 67 dage, men det kan være svært at vide præcis, hvor længe en kat er drægtig. Kattens drægtighedsperiode kan variere fra så lidt som 61 dage til helt op til 72 dage.

Din kat (dronning) vil ofte ikke vise nogen fysiske symptomer på graviditet, før hun er et par uger inde i sin termin. Hvis du tror, at din kat er gravid, så tag hende med til dyrlægen for at få det be- eller afkræftet.

Hvis du gerne vil vide, hvordan du selv kan se, om en kat er gravid, er der flere fysiske tegn, som du bør kunne få øje på, når der er gået to eller tre uger.

Sådan ser du, om din kat er gravid

 • Efter ca. 15-18 dage af en kats graviditet kan du bemærke, at dit kæledyrs brystvorter bliver forstørrede og røde.
 • I lighed med morgenkvalme hos mennesker kan din gravide dronning gå gennem et stadium med opkastning. Hvis du bemærker, at hendes sygdom bliver hyppig, eller hun i det hele taget er utilpas på anden måde, så kontakt din dyrlæge.
 • Din dronnings mave vil begynde at svulme op, men undgå at røre ved den, så du ikke risikerer at skade mor eller hendes ufødte killinger. Der kan være andre årsager bag mavehævelse, så overvåg din kat nøje for tegn på sygdom og kontakt din dyrlæge, hvis du er bekymret.
 • En kommende mor vil gradvist tage mellem 1-2 kg på (afhængigt af antallet af killinger hun venter sig) - det er et stærkt tegn på, at hun er gravid.
 • Dronninger har en tendens til at have en øget appetit senere i deres graviditet, hvilket også vil bidrage til hendes vægtøgning. En øget appetit kan også være et tegn på orme eller sygdom, så dobbelttjek med din dyrlæge for at bekræfte graviditeten.
 • Din gravide kat kan optræde mere moderlig, hvilket betyder, at hun spinder mere og søger ekstra postyr og opmærksomhed fra dig.
 • Nogle dyrlæger kan diagnosticere kattegraviditet ved hjælp af ultralyd, nogle gange så tidligt som 15 dage efter hendes termin. Dyrlægen kan muligvis også give dig en indikation af, hvor mange killinger din kat venter på dag 40 af sin graviditet. Husk på, at en større killing under kattegraviditet kan skjule andre mindre killinger i livmoderen, så du kan få flere killinger end forventet!

Selvom din kat burde være mere end i stand til at håndtere en fødsel selv, så sørg for, at du er forberedt, når hun nærmer sig slutningen af sin drægtighedsperiode. Det er godt at være på standby for at komme med beroligende ord og træde til for at hjælpe, hvis hun løber ind i komplikationer.

Der er flere tegn, man skal holde øje med for, at signalet om, at killingerne er på vej.

Tegn på forestående/aktiv kattefødsel

 • Hvis din kat ikke vil spise, opfører sig nervøst og leder efter et afsides sted at slå sig ned, kan det skyldes, at hendes veer vil starte meget snart.
 • Din kats kropstemperatur vil falde til omkring 37,8 °C i løbet af 12-24 timer før hendes veer starter.
 • Lige før fødslen kan mor blive mere vokal, virke ophidset og have lyst til at vaske sig konstant.
 • Fødslen skal starte med kraftige mavesammentrækninger efterfulgt af udflåd fra skeden. Hvis udflådet er tungt og sort eller blodfarvet, så kontakt din dyrlæge.
 • Efter denne udflåd bør killingerne følge meget hurtigt efter!

De fleste kattefødsler forløber glat, og du skal ikke blande dig. Der er dog nogle tegn, såsom misfarvet udflåd og mor, der anstrenger sig uden at producere killinger, som kan være tegn på komplikationer.

Hvis du bemærker en af disse eller har andre bekymringer, skal du kontakte din dyrlæge. Se vores guide om fødsel for mere information om fødende katte.