Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
kvinde læner sig ind over kat for at kysse

Myten om allergivenlige katte

2 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Mange katteelskere søger efter en mulighed, der vil give dem mulighed for at introducere en kat til deres husstand og samtidig minimere deres følsomhed over for katteallergener.

Det er derfor, mange mener, at 'allergivenlige' eller allergenfri racer kunne være en løsning. Men mens nogle hårløse racer anses for at være den 'bedste mulighed' for mennesker med følsomhed over for katteallergener, findes der teknisk set ikke sådan noget som en 100 procent allergivenlig kat.

Det er ikke kattehår eller skæl, der er problemet.

Hvis du er følsom over for katteallergener, kan det at have en allergivenlig kat, der fælder færre hår, reducere din risiko for at blive ramt på daglig basis, men det vil ikke helt forhindre vandige øjne, nysen eller ondt i halsen. Og i modsætning til hvad folk tror, er det ikke selve håret, der er kernen i problemet.

Den primære synder for 95 % af alle voksne, der er overfølsomme over for katteallergener, er et protein kaldet Fel d 1¹,². Dette protein produceres af alle katte som en naturlig del af deres fysiologi – ‘fel’en er en forkortelse for 'feline' (kattedyr) – og udskilles gennem kattens spyt eller hud. Når katte plejer sig selv, spreder de også Fel d 1 rundt om deres hår og hud. Mængden af frigivet protein kan variere meget mellem katte og kan svinge i løbet af året.

Producerer nogle katte mere Feld D 1 end andre?

Hankatte producerer mere af Fel d 1-allergenet end hunner, mens de, der er blevet kastreret eller steriliseret før puberteten, har en lavere Fel d 1-produktion. 

Derudover producerer hårløse racer (såsom Don- og Canadiske sphyn-katte, Peterbald- og Lykoi-katte) og dem med kort krøllet hår (Cornish Rex og Devon Rex) lidt mindre Fel d 1. Det er også meget nemmere at holde huden på disse katte ren.

Men uanset om de er en 'allergivenlig' katterace eller ej, vil de altid producere et niveau af Fel d 1-allergener. Hver kat er unik, og derfor varierer niveauet af Fel d 1 de producerer, ligesom hver persons følsomhedsniveau over for disse allergener er forskelligt. Hvis du overvejer at anskaffe dig en kat, men er bekymret over følsomhed over for katteallergener, er det ofte en god idé, at hele din husstand tilbringer noget tid med katte på et internat eller hos en opdrætter, inden du får din kat.

Der findes ingen universel måde at håndtere eksponering for katteallergener på, men hver lille smule hjælper. En kombination af håndteringsværktøjer fungerer ofte bedst til at hjælpe med at reducere allergener i dit hjem - selvom kombinationen vil være unik for din livsstil. For at komme i gang har vi samlet nogle toptips til håndtering af katteallergener i dit hjem, som du måske kan finde nyttige.

1. Bonnet, B., Messaoudi, K., Jacomet, F., Michaud, E. Fauquert, J.L., Caillaud, D., & Evrard, B. (2018). An update on molecular cat allergens: Fel d1 and what else? Kapitel 1: Fel d1, the major catallergen. Allergy, Asthma and Clinical Immunology, 14, 14. doi: 10.1186/s13223-018-0239-8.

2. Davila I, Dominguez-Ortega J, Navarro-Pulido A, Alonso, A., Antolin-Amerigo, D., Gonzalez-Mancebo, E., Martin-Garcia, C., Nunez-Acevedo, B., Prior, N. , …Torrecillas, M. (2018). Consensus document on dog and cat allergy. Allergy, 73(6), 1206-1222. doi:10.1111/all.13391.

Lignende artikler:

Pro Plan
4 minutters læsning

Fødevareallergier hos katte

2 minutters læsning

Sandheden om katteallergener