Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Pleje af en langhåret kat

Sandheden om katteallergener

2 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Ifølge AllergyUK har den sociale adfærd ændret sig, og i gennemsnit bruger folk nu omkring 90 % af deres tid indendørs.

Med dette i tankerne er der også mange af de allergener, der forårsager overfølsomhed, i vores hjem sammen med os. Vores indendørs miljøer er ofte dårligt ventilerede, hvilket får luftfugtigheden til at stige og skaber ideelle forhold for skimmelsvamp og husstøvmider til at trives i vores bløde møbler og sengetøj. Og som en nation af kæledyrselskere, lever vores kæledyr ofte også indendørs, hvilket også kan føje til de allergener, vi kæmper med. 

Vores hjem burde være vores fristed, men for 1 ud af 5 af os, der er overfølsomme over for katteallergener¹,², er hjemmemiljøet ikke altid så sikkert og afslappende.

Sådan udløses en overfølsomhedsreaktion

Mennesker kan være følsomme over for en lang række allergener som støv, skimmelsvamp og plantepollen. Følsomhedsniveauer og hvem der er allergisk over for hvad afhænger af den enkelte, hvor mange ofte er følsomme over for flere allergener. 

Forskellige allergener, der er til stede i miljøet, ophobes - når de er samlet, er der tale om en effekt, der kaldes den 'samlede allergenbelastning'. Når den samlede allergenbelastning overstiger en persons individuelle allergentolerancetærskel, udløses en overfølsomhedsreaktion.

Det er ikke kattehår eller skæl, der forårsager allergi.

I modsætning til hvad man tror, er kattehår eller skæl ikke de allergener, nogle er følsomme over for. Allergenet er det, der faktisk er på håret og skæl – et protein, der produceres naturligt af alle katte i deres spyt, kaldet Fel d 1.

Fel d 1 er et meget klæbrigt allergen, der binder sig til enhver overflade, det kommer i kontakt med, på samme måde som glimmer. Når din kat slikker sig, dækker den sig til i det klæbrige Fel d 1, som så spreder sig over hele dit hjem og klæber til dine vægge, møbler og overflader, sammen med de hår og skæl, som katten fælder. Vi ved alle, hvor længe glimmer kan hænge, og det er det samme med Fel d 1 - det kan forblive i huse, hvor katte har boet, i over et år eller mere.

Reducer allergener med Pro Plan LiveClear

Mens alle katte producerer Fel d 1, er den rolle, den spiller i kattes biologi, stadig ukendt. Men efter mere end et årti med forskning har vores videnskabsmænd ved Purina opdaget en ny og kattevenlig måde at neutralisere det på.

Denne unikke metode reducerer effektivt katteallergener i dit hjem uden at fjerne dem fra din kats krop eller påvirke din kats biologi.

Pro Plan LiveClear er lavet med helt naturlige ingredienser og indeholder et specifikt æggeprotein, der reducerer de aktive niveauer af Fel d 1, når det gradvist introduceres i din kats daglige kost for at blive det primære foder. Pro Plan LiveClear er et sikkert og kattevenligt ekstra værktøj, der hjælper med at reducere katteallergener produceret af din kat i sin mund, så du kan få færre begrænsninger og tættere interaktioner med din kat.

Hvis Pro Plan LiveClear introduceres som en del af den konsekvente rutine til at reducere katteallergener, kan dit hjem igen blive jeres fælles fristed. Find vores toptips til håndtering af katteallergener her.

1. Morris, D. (2010). Human allergy to environmental pet danders: A public health perspective. Veterinary Dermatology, 21, 441-449.

2. Bousquet, P.-J., Chinn, S., Janson, C., Kogevinas, M., Burney, P. & Jarvis, D. (2007). Geographical variation in the prevalence of positive skin tests to environmental aeroallergens in the European Community Respiratory Health Survey I. Allergy, 62, 301-309.

Lignende artikler:

Pro Plan
2 minutters læsning

Myten om allergivenlige katte

4 minutters læsning

Fødevareallergier hos katte