Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
katten sidder i en blå kattebakke på badeværelset

Sådan afhjælper du forstoppelse hos din kat

5 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Selvom forstoppelse hos katte er et ret almindeligt problem, kan årsagerne og symptomerne være meget forskellige fra kat til kat. Se, hvad du har brug for at vide om denne tilstand for at hjælpe med at behandle den hurtigt og forhindre, at den pludselig dukker op i din kats liv.

Hvis du har mistanke om, at din kat er forstoppet, er du uden tvivl ivrig efter at finde ud af, hvad der har forårsaget det, og hvordan du kan give lidt lindring til din elskede kat. I denne artikel ser vi på de væsentlige oplysninger, du har brug for, fra tidlige symptomer hele vejen til dyrlægens behandling af kattens forstoppelse samt måder, du kan forhindre ubehaget for at hjælpe din kat med at komme tilbage til sit sædvanlige glade jeg.

Symptomer på forstoppelse hos din kat

En kat, der ikke har produceret afføring i mere end 24 timer, lider sandsynligvis af forstoppelse. Men nogle gange er ejerne måske ikke ajour med deres kats badeværelsesrutine, da nogle kattedyr er kendt for også at kunne lide at gå på toilettet udendørs. Derfor lægger du måske ikke mærke til uregelmæssigheden i kattens toiletvaner med det samme. Dette er nogle af de andre symptomer på katteforstoppelse, som du måske vil holde øje med:

 • Spændt mave.
 • Hård, tør, lille afføring.
 • Strinten, som nogle gange kan forveksles af ejerne som vandladningsbesvær.
 • Mangel på appetit (lejlighedsvis).
 • Sammenkrøbet holdning.

Årsager til forstoppelse

At spore årsagen til forstoppelse er lige så vigtigt som at genkende symptomerne. Selvom dehydrering er den mest almindelige årsag til forstoppelse, er der mange andre potentielle årsager til denne tilstand:

 • Dehydrering, som kan være et resultat af nyresygdom, især hos ældre katte.
 • Ikke nok eller for mange fibre i deres kost.
 • Stillesiddende livsstil.
 • Indtagelse af hår.
 • Undgåelse af kattebakken (når affaldet skal skiftes eller renses).
 • Brok.
 • Tumorer nær bækkenregionen.
 • Bivirkninger på evt. lægemidler.
 • Nervelidelse.
 • At spise et fremmedlegeme, der forårsager en blokering i mave-tarmkanalen (selvom du sandsynligvis vil bemærke andre relevante kliniske tegn såsom manglende appetit eller en meget øm mave, før du bemærker forstoppelse).

Hvis du ikke er sikker på, hvad der har forårsaget det, eller hvis din kat bliver forstoppet regelmæssigt, så tal med din dyrlæge for at fastslå den underliggende årsag. Baseret på resultaterne kan behandlingen variere fra ændringer i kosten hele vejen til ordineret medicin.

Behandling af forstoppelse

Mild forstoppelse kan løses derhjemme, men tøv ikke med at kontakte dyrlægen, hvis du kæmper for at få din kat tilbage til sin normale toiletrutine. Dette er nogle af de midler, du kan prøve, mens du venter på din dyrlægetid:

Symptomer på forstoppelse hos din kat kan lindres, hvis du sørger for, at den holder sig hydreret hele dagen. Hav vandskåle inden for rækkevidde forskellige steder i huset for at minde din kat om at drikke mere. Det er en god idé at vælge brede vandskåle, da katte normalt foretrækker, at deres knurhår ikke rører siderne. De har også en tendens til at foretrække keramik- eller metalskåle. Sørg for, at vandskålene er adskilt fra eventuelle mad- eller kattebakker.

Nogle katte foretrækker at drikke rindende vand, så prøv at friste dem ved at lade vandhanen dryppe - uden proppen er sat i! Nogle katte kan også lide vandfontæner - disse bør rengøres meget regelmæssigt for at sikre, at din kat bliver ved med at bruge dem. Det kan være svært at få katte til at drikke mere vand. Fodring med vådkost er en af de nemmeste måder at øge din kats vandindtag på.

Ved at introducere mere aktivitet i din kats daglige rutine får du hele deres krop i bevægelse, herunder også deres tarme. Undersøg forskellige spil, I kan lege sammen, eller find legetøj, der holder dem på tæerne. Opfordr din kat til at udtrykke deres legesyge side oftere, og de vil opnå mange sundhedsmæssige fordele. Hvis du mangler ideer, kan du læse mere om, hvordan du holder din kat sund ved leg i vores artikel.

Forstoppelse hos katte kan håndteres ved at være opmærksom på mængden af fiber i deres mad. Hvis du er i tvivl om den passende mængde fiber, din kat har brug for i kosten, så tjek med din dyrlæge, da både for meget og for lidt fiber kan forværre din kats forstoppelse.

Dyrlægebehandling af forstoppelse

Når du kommer til dyreklinikken, vil der blive udført en fysisk undersøgelse for at bestemme sværhedsgraden af din kats forstoppelse. Dyrlægen vil derefter beslutte, hvad den bedste fremgangsmåde er. I milde tilfælde kan en kosttilpasning være alt, hvad der skal til, for at katten kan komme tilbage til sine almindelige toiletvaner. I andre tilfælde kan et lavement anbefales, eller der kan ordineres medicin som f.eks. afføringsmidler, afføringsblødgørende midler eller probiotika.

Du kan blive fristet til selv at gribe ind og forsøge at tilbyde en vis lindring før aftalen hos dyrlægen. Men det er vigtigt at undgå at give din kat medicin eller afføringsmidler, der er beregnet til mennesker. Vær opmærksom på, at risikoen for skader og endda forgiftning er reel, og det kan gøre en tilstand, der let kan behandles, til et meget større problem. Du bør altid tale med din dyrlæge, før du giver din kat noget som helst præparat.

Forstoppelse hos katte kan i de fleste tilfælde håndteres med passende behandling. At holde øje med din kats daglige vandforbrug, holde skåle og kattebakker rene med frisk vand hver dag bør danne grundlag for din pleje. At introducere mere motion og sigte efter en afbalanceret kost vil også hjælpe med at tilskynde til regelmæssig afføring.

Afprøv særligt typer kattefoder, hvis din kat har andre behov end resten af kattene derude, og opdag, hvordan du fodrer din kat med en afbalanceret kost for et langt, sundt, lykkeligt og aktivt liv.

Flere artikler fra Pro Plan:

Pro Plan