Your Pet, Our Passion.
Brun killing på vej ud af hvidt kattebur

Det skal du vide om vaccination af killinger

5 minutters læsning

Som ansvarlig katteejer er det vigtigt at holde sig ajour med din killings vaccinationer for at beskytte den mod en række sygdomme. Læs om, hvornår du skal vaccinere din kat eller killing, og hvad du kan forvente her.

Kattevaccinationer er afgørende for at hjælpe med at beskytte den mod almindelige sygdomme og for at holde den sund. Derudover er killingevaccinationer en betingelse for at kunne bruge de fleste velrenommerede kattepensioner, og de er helt nødvendige, hvis du ønsker at rejse til udlandet med din kat eller killing.

Kattevacciner kan opdeles i to forskellige typer: kerne og ikke-kerne. Kernevacciner anbefales til alle killinger, og ikke-kernevacciner gives afhængigt af risikoen for den enkelte kat. Drøft hvilke vacciner der passer bedst til din kat med din dyrlæge.

Hvordan fungerer killingevaccinationer?

Målet med killingevaccinen er at immunisere din kat mod visse lidelser og sygdomme. Vaccinerne vil hjælpe din kats naturlige forsvar til at genkende visse vira og komme hurtigt i gang for at bekæmpe infektionen, før sygdommen kan tage fat.

Hvad er kernevaccinationerne til katte?

Kernevaccinationer er dem, der anbefales til alle katte. De er udviklet til at holde dit kæledyr sikkert og fri for nogle meget alvorlige lidelser, så det er meget vigtigt, at du får din kat vaccineret mod disse lidelser så hurtigt som muligt.

Ved at vaccinere mod disse kernesygdomme kan du også hjælpe med at beskytte andre katte, der lever i dit miljø, ved at hjælpe med at etablere 'flokimmunitet'. Jo flere katte, der vaccineres et sted, jo sværere er det for vira at etablere sig i en population. Hvis for mange katte ikke vaccineres, bliver disse vira en større risiko for alle de katte, der bor der.

Kernevaccinationer er dem, der anbefales til alle katte. De er udviklet til at holde dit kæledyr sikkert og fri for nogle meget alvorlige lidelser, så det er meget vigtigt, at du får din kat vaccineret mod disse lidelser så hurtigt som muligt.

Ved at vaccinere mod disse kernesygdomme kan du også hjælpe med at beskytte andre katte, der lever i dit miljø, ved at hjælpe med at etablere 'flokimmunitet'. Jo flere katte, der vaccineres et sted, jo sværere er det for vira at etablere sig i en population. Hvis for mange katte ikke vaccineres, bliver disse vira en større risiko for alle de katte, der bor der.

Killingevaccinationer omfatter:

Kattepanleukopænivirus (smitsom enteritis eller parvovirus hos katte)

Dette er en meget smitsom virus og kan ofte være dødelig, især for unge killinger. De mest almindelige symptomer er opkastning, diarré, feber, dehydrering (selvom de bliver ved med at drikke), tab af appetit og, mindre almindeligt, nervøse tegn forbundet med hjerneskade.

Kattekalicivirus

Denne virus forårsager katteinfluenza (nysen, næseflåd, mundsår og overskydende spyt/dribling). Berørte katte kan være tilbageholdende med at spise og have en temperatur.

Katteherpesvirus

Dette forårsager også katteinfluenza, feber, nysen og næseflåd samt sår på øjet. Kronisk infektion kan resultere i næsesygdomme.

Hvad er ikke-kernevaccinationer til katte?

Din kat har brug for ikke-kernekattevaccinationer, hvis den af en eller anden grund er særlig udsat for infektion og har brug for ekstra beskyttelse. Dette kunne omfatte katte, der kommer udendørs eller som er i kontakt med katte, der kommer udendørs.

Andre årsager kan for eksempel omfatte, hvis du tænker på at avle fra dine katte, eller hvis du planlægger at rejse til udlandet med din kat.

Ikke-kernevaccinationer til killinger omfatter:

Katteleukæmivirus (FeLV)

FeLV spredes ved tæt kontakt og kan forårsage kræft, anæmi, opkastning og diarré. I Storbritannien anbefales denne vaccination kraftigt sammen med kernevaccinerne til alle katte, der kommer udendørs eller er i kontakt med katte, der går udenfor.

Rabies

Rabiesvaccinationen er påkrævet for kæledyr, der rejser til udlandet under det britiske Pet Travel Scheme.

Hvornår skal jeg vaccinere min killing?

De fleste vaccinationer gives bedst til din killing, når den er ung, og din dyrlæge vil hjælpe dig med at sammensætte en vaccinationsplan. Din killing bør vaccineres mod de alvorlige kernesygdomme, så snart den er gammel nok; disse killingevaccinationer vil beskytte dem, mens de vokser og, med boostere, gennem hele deres voksenliv.

De skal bruge to injektioner, med 3-4 ugers mellemrum, fra omkring otte-ugers alderen. Dobbelttjek de nøjagtige detaljer med din dyrlæge, da timingen kan variere afhængigt af den anvendte vaccine og dit kæledyrs egen risikoprofil. Når din killing har fået hele sit vaccinationsforløb, anbefales det på det kraftigste, at du arrangerer booster-injektioner med jævne mellemrum for at sikre vedvarende immunitet.

Hvad sker der ved min kats vaccinationsaftale?

Din dyrlæge vil undersøge din kat for at kontrollere, at den ikke allerede kæmper mod en infektion. Når dyrlægen har konstateret, at din kat er egnet til vaccinen, kan proceduren begynde. Nogle vacciner kombineres til én injektion, mens andre kræver ekstra injektioner. Det sted, der vælges til vaccinen, er sædvanligvis halsen, men andre steder kan også bruges.

Garanterer kattevaccinationer beskyttelse?

Selvom vaccinationer ikke helt kan forhindre infektion, hvis din kat har haft overvældende eksponering for en bestemt virus eller sygdom, vil enhver infektion, den får, sandsynligvis være mildere, og din kat vil være mindre tilbøjelig til at sprede infektionen til andre katte.

Giver kattevaccinationer øjeblikkelig beskyttelse?

Afhængigt af vaccinen kan der være en vis forsinkelse i effektiviteten. Så hvis din kat skal opholde sig på en kattepension, eller du overvejer at tage din kat med til udlandet, så sørg for at lave dit hjemmearbejde og finde ud af, hvilke vaccinationer der er nødvendige i god tid.

Har indekatte brug for vaccinationer?

Selvom indekatte måske ikke bruger deres dage på at udforske naturen, vil kontakt med omverdenen stadig forekomme. Det eneste, katten behøver, er en dør, der står åben lidt for længe til, at den kan presse sig ud i den store vide verden. Derudover kan andre katte eller kæledyr, der kommer på besøg, nemt bringe sygdomme med sig. Derfor er killingevaccinationer også nødvendige for indekatte.

Bivirkninger af kattevaccinationer

Kattevaccinationer er sikre for de fleste katte. Selvom der kan forekomme bivirkninger, er de meget sjældne. Vacciner bliver mere og mere pålidelige og sikre, men det er altid bedst at holde øje med din kat efter besøget hos dyrlægen.

Nogle af de bivirkninger af katevaccinationer der er blevet rapporteret, omfatter:

  • Lokal hævelse
  • Sløvhed
  • Let feber
  • Lav appetit
  • Nysen eller hoste

Når disse symptomer opstår, bør de kun vare i et par dage. Hvis du bemærker, at din kat får det dårligt efter sin vaccination, skal du kontakte din dyrlæge for råd.

Vacciner er designet til at hjælpe din kat med at forblive glad og sund - så det er bedst at få dem udført så hurtigt som muligt. Hvis du har nogen bekymringer om din kats helbred, herunder hvilke vaccinationer den muligvis har brug for, så lav som altid en aftale for at drøfte det med din dyrlæge.

Du kan finde mere dybdegående information om kattesygdomme og hvordan de påvirker katte her.