Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
killing hos dyrlægen

Førstehjælp til katte

4 minutters læsning

Der er ikke noget mere skræmmende, end når vores kæledyr er syge eller kvæstede, og vi går ofte naturligt i panik, da vi ikke ved, hvad vi skal gøre.

Hos Purina har vi lavet denne guide om førstehjælp til katte for at hjælpe dig med at holde dit kæledyr roligt og godt tilpas, indtil du kan få fat på dyrlægen.

Vores katte er fundamentalt set opdagelsesrejsende, uanset om det er at klatre i træet i baghaven eller at vandre for at undersøge en anden kats territorium. Desværre kan denne kærlighed til eventyr nogle gange lande dem i problemer, og du kan få behov for nogle førstehjælpsfærdigheder i forhold til din kat.

Hos Purina har vi sammensat denne guide med vigtige førstehjælpstips til katte, så du kan yde hjælp med det samme, hvilket giver dig værdifuld tid, indtil du kan få dem til din dyrlæge.

Sådan ser du, om en kat har smerter

Katte er meget hemmelighedsfulde væsner, og derfor ved vi ikke altid, om de har ondt, så det kan være svært at vide, hvornår de har brug for førstehjælp. Selvom det i høj grad vil afhænge af den specifikke sygdom eller skade dit kæledyr har, er nogle af de mest almindelige kattesygdomme eller sygdomssymptomer, de vil udvise, som følger:

 • Gemmer sig, såsom på et mørkt sted eller i deres katteiglo
 • Hurtig og overfladisk vejrtrækning
 • Knurrer, hvæser eller græder
 • Aggression både overfor mennesker og andre kæledyr i hjemmet
 • Sover oftere
 • Mangel på appetit
 • Slikker overdrevet på et bestemt område
 • Mangel på selvpleje
 • Modvilje mod at bevæge sig eller deltage i katte- eller killingeleg
 • Ændret besøgsadfærd i kattebakken
 • Halter eller har svært ved at komme rundt

Førstehjælp til katte

Når din kat har smerter eller lider, kan det ofte gøre en kæmpe forskel at vide, hvordan den skal reagere. Du bliver nødt til at prøve at holde hovedet koldt og tage dybe vejrtrækninger og forblive rolig, da din kat sandsynligvis vil være stresset og bange. Det sidste, du ønsker at gøre i en nødsituation, er at gøre det værre ved at gå i panik, da katte er mestre i at mærke, hvordan vi har det.

Det første du skal gøre er at kontakte din dyrlæge. Ved at ringe til dem vil de være i stand til at forberede sig på din ankomst, og hvis det er en nødsituation, kan de også prøve at tale dig igennem nogle grundlæggende elementer af førstehjælp til din kat via telefonen.

Giv aldrig din kat medicin beregnet til mennesker, da disse kan være giftige og forårsage en bivirkning.

Sådan håndterer du en skadet kat

Hvis du skal håndtere en skadet kat for at tage den til dyrlægerne, skal du vide, hvordan du håndterer dem sikkert. Medmindre andet er anbefalet af din dyrlæge afhængigt af omstændighederne, er her vores tips: Du skal nærmer dig den meget langsomt, og derefter placere den ene hånd under kattens hage på forsiden af dens bryst, med den anden placeres mellem dens bagben.

Hvis katten virker særligt aggressiv, kan du bruge et tykt håndklæde til at beskytte dig selv og også bære beskyttelseshandsker. Når du har fået fat på katten, skal du placere dem i et godt polstret bur for at sikre, at deres rejse er så behagelig som muligt. Du skal måske dække buret med et håndklæde for at hjælpe katten med at føle sig mindre bange.

Sådan hjælper du en kat, der bløder

Hvis din kat ser ud til at bløde, er det vigtigt at yde førstehjælp hurtigt for at forhindre chok eller kollaps. Hvis du befinder dig i en situation, hvor du har brug for at bremse blødningen, før du kan søge hjælp, skal du følge disse trin: For det første skal du påføret et pres i mindst 10 minutter med et gazebind, -væv eller en ren klud – det kan være svært, og det kan være nødvendigt at få en anden til at hjælpe dig, hvis din kat gør modstand. Bind ikke en ligatur rundt om området.

Mens du lpåfører pres, må du på intet tidspunkt løfte forbindingen af for at kontrollere, om blødningen er stoppet, da dette kan løsne blodproppen. Hvis blodet kommer gennem bandagen, skal du blot placere en frisk oven på den anden. Søg dyrlæge hurtigst muligt.

Førstehjælp til brækkede knogler

Tag din kat til dyrlægen så hurtigt som muligt. Støt det berørte område, hvis du kan, med et håndklæde under og løft forsigtigt kattien ind i et bur. Forsøg aldrig selv at påsætte en skinne, da dette vil gøre mere skade end gavn og kan få knoglen til at bryde gennem huden.

Håndtering af forbrændinger og skoldninger

Læg et håndklæde eller klud i blød i koldt vand og påfør direkte på det berørte område. Påfør ikke salver eller cremer, da dette kan skabe irritation, men du kan bruge et saltvandsvædet gazebind til at beskytte området. Når du har gjort dette, skal du straks tage katten til dyrlægen.

Hvad du skal gøre, hvis din kat er blevet forgiftet

Hvis du ved, at din kat er blevet forgiftet ved at spise noget, er det vigtigere at komme til en dyrlæge end at bruge tid på førstehjælp. Du bliver nødt til at lokalisere giften, ringe til dyrlægen og få katten derind så hurtigt som muligt. Det er vigtigt, at du medbringer etiketten eller andre oplysninger om, hvad din kat har spist, eller hvis det er en plante, skal du få navnet på den og medbringe en prøve eller et billede af den.

Sådan hjælper du en anfaldsramt kat

En almindelig fejl, som ejere begår, når de ser deres kat få et anfald, er at prøve at holde den. I stedet bør du gøre rummet mørkere, slukke for alt, der larmer, og sørge for at fjerne alt, som din kat kan komme til at skade sig selv med. Når du har gjort dette, skal du ringe til din dyrlæge, som vil anbefale det videre forløb.

Insektbid eller stik

Når du bruger førstehjælp til at behandle insektbid eller stik, er det første du skal gøre, at tjekke om brodden stadig sidder i dit kæledyr. Hvis den gør, så prøv forsigtigt at fjerne den med en pincet, og sørg for at du ikke klemmer, da du i så fald kan frigive yderligere gift.

Hvis du er bekymret, så lad den sidde og tag katten til dyrlægen, så de kan fjerne den for dig. Hvis brodden er ude, så bad området med en alkali såsom bagepulver opløst i koldt vand til bi- eller insektstik, eller brug i stedet citronsaft eller eddike til hvepsestik. Hvis du ikke er sikker på, hvad insektet var, så brug rent vand i stedet.

Hvis insektbiddet eller -stikket er i dit kæledyrs mund, skal du tage det til dyrlægen med det samme, da det kan svulme op og forårsage vejrtrækningsbesvær.

Hvad du skal gøre, hvis din kat bliver kvalt

Hvis din kat bliver kvalt, så pak den ind i et håndklæde og åbn munden på den. Det er vigtigt, at du ikke vipper dens hoved tilbage, da det kan få genstanden til at falde ned i halsen på dem, så du kan have brug for to personer til dette - en til at holde og støtte katten, og en anden til at kigge ind i kattens mund efter genstande . Hvis genstanden er synlig og ikke ser ud til at sidde fast i noget, skal du tage den ud med en stump pincet. Hvis genstanden ser ud til at sidde fast til noget, skal du ikke trække i den. Kontakt din dyrlæge og få katten derhed med det samme.

Førstehjælp må altid kun bruges til at hjælpe din kat, indtil du kan komme til en dyrlæge - den må aldrig bruges i stedet for professionel pleje, men i tilfælde, hvor øjeblikkelig handling er påkrævet. Sørg altid for, at du har din dyrlæges nummer gemt i din telefon, da du aldrig ved, hvornår du kan få brug for det.