Your Pet, Our Passion.
Kat sidder på dørtrinnet, da døren går op

Alt om udekatte

5 minutters læsning

At prøve at beslutte, om din nye kat eller killing skal leve udendørs eller ej, er et svært valg. Hvis du er i tvivl og ikke er sikker på, hvad der er bedst, så læs denne guide for at finde ud af alt, hvad du behøver at vide.

I Storbritannien er det faktisk ret almindeligt at tillade katte udenfor. Ifølge International Cat Care får hele 90 % af kattene frihed til at komme og gå, som de vil, mens kun 10 % af ejerne vælger at holde deres katte permanent inde.

Hvis du bor på et roligt, landligt sted, kunne det være en god idé at lade din kat gå frit omkring, men der er selvfølgelig situationer, hvor din kat ville være mere sikker inde, som hvis du bor i en travl storby. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal lade din nye kat udforske den store verden, så fortsæt med at læse for at opdage de potentielle fordele og risici for udekatte.

Hvordan vælger katte, om de vil være udendørs eller indendørs?

Alle katte har deres egne personlige præferencer og personligheder, så nogle gange kan de løse indendørs-/udendørsproblematikken for dig. Generelt er det ret let at sige, da mere frygtsomme eller ældre katte sandsynligvis vil foretrække indendørs komfort, så de vil være mindre ivrige efter at løbe ud af døren, hver gang den bliver åbnet.

Hvorimod, hvis din kat er sprængfyldt af begejstring, kradser på selv en let åben dør eller et vindue, er det sandsynligvis fordi, den gerne vil være en udekat. Som ejer er det vigtigt, at du holder du dig konsekvent resten af den liv, når du først har truffet valget, da den kan have svært ved at omstille sig, når den bliver ældre.

5 fordele ved udekatte

Der er så mange fordele ved at lade din kat udforske den store vide verden, et par af de vigtigste er som følger:

En udekat er langt mindre tilbøjelig til at blive overvægtig, hvilket skyldes, at der er så meget at lave udenfor! Når katte er på farten, er der større sandsynlighed for, at de bruger deres tid på at klatre, løbe og udforske, hvilket alt sammen er fremragende for deres fysiske sundhed.

Den store udendørs verden er også bevist at være bedre for din kats mentale sundhed. Dette skyldes primært den store variation af dufte, synsindtryk og lyde, der stimulerer deres sanser. Derudover kan det være en flugt fra potentielle stressfaktorer i dit hjem.

En af de væsentlige fordele ved at lade en kat være udenfor er, at det giver dem mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd. De kan kradse på træer (potentielt skåne din sofa), patruljere deres territorium og bruge deres jagtinstinkter, hvilket især er godt, hvis du bor på landet og gerne vil holde mus og rotter væk.

Det kan ofte være afgørende for ejere, der ikke ønsker at bruge al deres tid på at rengøre en kattebakke. Mange udekatte vil blot gøre deres fornødenheder udenfor. Dog er der nogle katte, der foretrækker komforten af en kattebakke og derfor vil komme indendørs for at gå på toilettet alligevel. Andre katte kan protestere mod at gå udenfor, når det regner. Det er en god idé at have en kattebakke i dit hjem som en backup for en sikkerheds skyld.

Hvis du bruger meget tid væk fra hjemmet på grund af arbejdsforpligtelser, kan et udendørsliv være det bedste for din kat. Typisk kræver indekatte meget mere underholdning og opmærksomhed fra deres ejere sammenlignet med udekatte, der har masser af stimulering udenfor.

Potentielle risici for en udekat

Når der er fordele, er der som altid, også risici. Et par af risiciene for udekatte, du bør være opmærksom på, er:

  • Skader fra biler - denne særlige risiko er øget for killinger under 1 år, men når de når over denne alder, er de mere tilbøjelige til at være opmærksomme på farerne.
  • At sove oven på dæk eller under motorhjelme - dette er ret almindeligt med katte i de koldere måneder, især hvis bilen for nylig har været tændt og stadig er varm.
  • Din kat kan fare vild - hvis den ikke er særlig opmærksom på sit område, kan den ende med at gå for langt og fare vild.
  • Mere tilbøjelige til at støde på giftige stoffer – folk bruger ofte kemikalier i deres haver, såsom sneglepiller, frostvæske, gnavergifte eller har giftige planter.
  • Øget risiko for at slås – dette er mere et problem i bebyggede områder, hvor hver enkelt kats territorium overlapper hinanden.
  • Øget risiko for at komme i kontakt med sygdom, flåter, lopper eller orme – hovedsageligt på grund af øget eksponering for andre katte og det udendørs miljø.

Sådan holder du din udekat sikker

Som kæledyrsejer er det kun naturligt, at du vil sikre, at din kat beskyttes mest muligt, når den er udendørs og nyder alle seværdighederne og duftene. Heldigvis er der et par ting, du kan gøre for at sikre, at din kat lever sit bedst mulige liv og forbliver sikker.

Hold dig opdateret med vaccinationer, loppe- og ormekur

På grund af det faktum, at din kat er mere tilbøjelige til at komme i kontakt med andre katte, er det vigtigere end nogensinde at holde dens vaccinationer ajour. Derudover bør du også sikre dig, at du regelmæssigt giver den loppe- og ormekur for at sikre, at den holdes glad og sund.

Installer en kattelem

Hvis der ikke er nogen hjemme i løbet af dagen til at lukke din kat ind igen, hvis den føler sig truet af noget udenfor, er det vigtigt at installere en kattelem. Hvis du er bekymret for, at andre katte i dit nabolag vil bruge det, kan du få dem, der er programmeret til kun at reagere og åbne for din kats mikrochip eller halsbånd.

Få din kat mikrochippet

Det er vigtigt at få mikrochippet udekatte. Hvis din killing nogensinde vandrer for langt fra dit hjem eller kommer til at sidde fast i nogens garage eller skur, vil en mikrochip i høj grad øge dine chancer for at blive genforenet med din kat. Enhver, der finder din kat, skal bare tage indlevere den hos dyrlægen, hvor de kan scanne chippen for at få dine kontaktoplysninger.

Sikkerhedshalsbånd og -skilt

Ud over din kats mikrochip bør du også anskaffe dem et sikkerhedshalsbånd og et skilt til udekatte. Sørg altid for, at du giver katten et brudbart halsbånd, så hvis den nogensinde sidder fast i noget - hvilket kan ske, når den klatrer og udforsker - vil det simpelthen gå i stykker og slippe din kat fri. Reflekshalsbånd er også gode, da disse vil øge kattens synlighed, hvis den nogensinde er udenfor om natten. Hvis du har et skilt med dine kontaktoplysninger, kan det også hjælpe dig med at blive genforenet med din kat meget hurtigere.

Få din kat kastreret

Det er generelt en god idé at få din kat kastreret, hvis den skal være ude. Hvis den ikke kastreres, øger det risikoen for uønsket graviditet, og den er mere tilbøjelig til at gå længere hjemmefra, da den leder efter en potentiel partner. Derudover er ukastrerede hanner kendt for at være meget mere territoriale og har problemer med mærkning og strintning, såvel som at komme i slagsmål med andre katte.

Dyrk kattevenlige planter

Hvis du har kattevenlige planter i din have, som den kan nyde, er det meget mindre sandsynligt, at den vil forsøge at spise giftige planter. Dyrk planter som katteurt, kattemynte, lavendel og kattegræs og sørg altid for, at de produkter, du bruger på nogen af dine planter, er giftfrie og økologiske.

Vil du vide, hvordan din nye kat eller killing fortolker sine omgivelser? Læs vores artikel om, hvordan din kat oplever verden.