Your Pet, Our Passion.
Bengalsk kat sidder i en flyttekasse

Sådan flytter du hus med din kat

5 minutters læsning

Katte elsker at dele dit hjem med dig - for dem er det et velkendt og beroligende sted, hvor de kan føle sig trygge, sikre og afslappede.

Når du flytter med din kat, er det helt sikkert forstyrrende, stressende og desorienterende for jer begge! Der er dog ting, du kan gøre for at hjælpe din kat med at bevare roen under og efter flytningen for at hjælpe den med at føle sig godt tilpas i sine nye omgivelser.

I opbygningen til den store flytning vil dit hjem begynde at føles uroligt for din katteven; pakning af kasser, fremmede der vandrer ind og ud, nye dufte og tømning af engang kendte rum kan alt sammen øge kattens angst. Hvis din kat er vant til at bo hos nogle af dine velkendte venner eller i en kattepension, kan det være en god idé at lade den blive der i en kort periode for at skåne den for stress. Hvis du beslutter dig for en kattepension, så book i god tid og sørg for, at alle kattens vaccinationer er opdaterede. Læs vores artikel om kattepasning og kattepensioner for flere nyttige tips og råd.

Hvis du foretrækker at have din kat hos dig under flytningen, så afsæt et stille rum i dit gamle hus og lad det være urørt til sidste øjeblik. Væn katten til dette rum omkring en uge før du flytter ved at placere dens seng, kattebakke, legetøj, mad og vandskåle derinde. Det vil snart føles som dens hjem i et hjem, og give den et fristed væk fra al stress og jag i resten af huset!

"Når du er flyttet med din kat, skal du give den mindst en uge til at vænne sig til sine nye omgivelser, før du lader den gå udendørs."

At sige farvel til kattens gamle hjem

Hvis du bruger et flyttefirma, så fortæl dem på forhånd, at du ud over dine møbler også flytter en kat til et nyt hus. De skal vide, hvilket rum der er udpeget til din kat, så de ikke forstyrrer den i sin stille hule.

Lige før flytteteamet ankommer, skal du give din kat et beroligende kram eller beroligende strøg og læghe den forsigtigt i sin rejsekurv med frisk vand. Hvis du er bekymret for, at din kat vil blive stresset, kan det være en god idé at sprøjte deres kurv med et beroligende feromon (fås hos din dyrlæge eller større dyrebutikker), eller dække den med en klud for at holde den mørk og rolig. Du kan så efterlade katten i sin kurv i sit "sikre" rum, mens du går dine sidste runder.

For råd om at tage din kat med i bilen, læs vores artikel om at rejse med din kat (du finder også information om at flytte med din kat til et andet land med fly).

Husk, at hvis din kat bærer halsbånd, skal du skifte deres identitetsskilt den dag, du flytter, til et med din nye adresse og telefonnummer, og husk gså, at du skal angive dine nye oplysninger til dens mikrochipregistreringsvirksomhed. Det sidste, du behøver på flyttedagen, er en undsluppet kat med et forældet ID! Det sidste du skal tage dig af er at registrere din kat hos en ny dyrlæge, hvis du flytter til et nyt område.

Ankomsten til det nye hjem

Hemmeligheden bag at flytte en kat til et nyt hus er fortrolighed, så begynd at gøre jeres nye omgivelser mere genkendelige for din kat, så snart du kan, efter du er ankommet. På samme måde som du forberedte et "sikkert tilflugtssted" i dit gamle hus, skal du fylde et rum i dit nye hjem med din kats seng, kattebakke, legetøj og en skål frisk vand.

Når du beroliger den ved at ae den, skal du forsigtigt gnide en blød klud på dens ansigt og hals. Dette vil opfange dens naturlige feromoner, som du derefter kan tørre på nye overflader i huset i kattehøjde for at hjælpe din kat til at føle sig mere sikker. Du kan også tilføje din slidte trøje eller et gammelt håndklæde til dens sengetøj for at omgive den med mere beroligende dufte.

Syntetiske feromoner kan også hjælpe med at berolige din kat, som du kan bruge via en spray eller spreder - tag en snak med din dyrlæge for at få dennes anbefaling eller kig forbi en stor dyrehandel for at se, hvilke muligheder de har.

Nu hvor du har gjort alt, hvad du kan for at gøre din kat så tilpas som muligt, vil du gerne give din kat noget uafbrudt fred og ro, mens den udforsker sine nye omgivelser. Hold døren til dens værelse lukket, indtil flytteteamet er gået, og du har kontrolleret, at alle døre og vinduer er ordentligt lukkede. Først når du er flyttet helt ind, bør du åbne døren og lade katten tage et kig rundt i resten af huset. Selv da skal du kun give adgang til ét rum ad gangen for at give katten tid til at tage det hele ind.

Sådan kommer du på plads efter at have flyttet med din kat

Når du er flyttet med din kat, skal du give den mindst en uge til at vænne sig til sine nye omgivelser, før du lader den gå udendørs. Nogle katte accepterer deres nye hjem ret hurtigt, mens andre har brug for tid til at tilpasse sig. Det kan hjælpe, hvis du er i stand til at bruge lidt tid sammen med katten derhjemme i de første par dage og uger for at hjælpe den med at falde bedre til. Forhast ikke tingene; lad den tage så lang tid, som den har brug for, til at vænne sig til lydene og lugtene i sine nye omgivelser. Få flere råd om at gøre din kat tilpas i sine nye rammer i vores artikel om at byde din kat velkommen hjem.

Når du flytter med din kat, skal du overveje følgende:

  • Hvis du ikke er flyttet meget langt fra, hvor du plejede at bo, vil du måske opleve, at din kat forsøger at vende tilbage til sit gamle nabolag hvor den kender omgivelserne og lugtene. Hvis det er tilfældet, så hold den indendørs lidt længere, indtil den accepterer dit nye hjem som dsit nye sikre territorium.
  • Det er en god idé at tale med de nye ejere af din gamle adresse og bede dem om ikke at fodre din kat eller lade den komme ind i huset igen, hvis den sniger sig tilbage dertil! Husk, at dens halsbånd muligvis stadig aktiverer sin gamle kattelem, så det er værd at udskifte dens halsbånd med et, der kun fungerer i dit nye hjem.
  • Når du introducerer din kat til sin nye have og udendørs rum, skal du holde udflugterne korte og holde øje med katten. Den bedste måde at gøre dette på er at lukke den ud lige før måltiderne, så når den har haft mulighed for at udforske i et par minutter, kan du lave de velkendte fodringslyde, såsom klingende skåle eller ryste posen med mad, for at lokke katten indenfor igen. I løbet af en uge eller to skal du gradvist forlænge længden af kattens udendørsbesøg, men lad den ikke komme ud efter mørkets frembrud eller være helt uden opsyn, før du er sikker på, at den har tillid til sine nye omgivelser.
  • Tag endelig ekstra forholdsregler, hvis du ved, at der er noget på vej, der kan forurolige din kat - som fyrværkeri eller en storm. Disse kan være desorienterende for enhver kat, især én, der allerede er nervøs, så sørg for, at den har et trygt, varmt sted, den kan gemme sig. Syntetiske feromoner og beroligende strøg fra dig bør hjælpe katten med at bevare roen og forhindre den i at gå i panik og måske forsøge at løbe tilbage til sit gamle hjem.

Inden længe vil den opdage, at dens nye hjem er lige så indbydende og kærligt som dens gamle, og den vil snart nyde at udforske sin nye verden. Alt det kræver er lidt tålmodighed og en masse forståelse.