Your Pet, Our Passion.
Drømmer katte?
Ingefærfarvet kat træder ud af katteseng

Hvorfor slår katte med halen?

5 minutters læsning

Det er en udbredt misforståelse, at katte kun slår med halen, når de er vrede, men der er faktisk masser af grunde til, at de kan gøre dette. Find ud af alt, hvad du behøver at vide om kattens halesprog i denne artikel.

En kats kropssprog kan ofte være svært at tyde. Katte er meget komplekse, og den måde, de fortæller dig, hvordan de har det, er ikke altid indlysende. Det er virkelig nemt at fejlfortolke din kats adfærd, hvilket ofte kan resultere i at blive kradset af en ulykkelig killing, når du prøver at ae den på det forkerte tidspunkt.

En ting, der især kan hjælpe dig med at forstå, hvordan din pelsede ven har det, er dens hale. I modsætning til hvad mange tror, er en kats hale faktisk virkelig udtryksfuld og kan give dig et uvurderligt indblik i, om den føler sig legesyg, glad eller bange. Fortsæt med at læse for at opdage hemmelighederne bag kattens halesprog og opdag mere om din kats følelser.

Hvorfor vifter katte med halen?

I modsætning til hunde vifter katte ofte med halen, når den er vred eller ked af det, men det er ikke altid tilfældet. Kattens halesprog er virkelig sofistikeret og kan være en fremragende indikator for din kats følelser. Ved at være opmærksom på retningen og hastigheden af din kats hale, såvel som resten af dens krop, kan du normalt få et godt indblik i, hvordan den har det. Se vores liste over mulige forklaringer på, hvorfor din kat slår med halen.

Lavt svirp

Det lave svirp med halen vil blive vist som en hurtig frem- og tilbagehandling. Hvis du bemærker, at denne kattehale suser, så giv den plads, da det betyder, at de er ulykkelige og ønsker at blive efterladt alene.

Du vil sandsynligvis se dette kattehalesprog, når den bliver sat i en situation, den ikke er tilfreds med, såsom at tage til dyrlægen.

Lavt vift

Hvis din kat slår lavt med halen, er det generelt et tegn på, at den er bange. Deres ører kan også være klemt tilbage, deres krop krøbet lavt til jorden, og hvis den er virkelig bange, kan den også stikke halen mellem sine ben.

Langsomt vift

Når kattens hale langsomt vifter fra venstre mod højre, fortæller dette dig, at den føler sig lettere irriteret. Det er en god idé at give din kat plads, hvis du ser dette, da det hurtigt kan forvandle sig til det vrede lave svirp.

Hurtigt vift

Nogle gange kan denne kattehalevift forveksles med det vrede lave svirp, men det kunne ikke være længere fra, hvordan den har det. Det hurtige vift fra side til side opstår, når din kat føler sig legesyg og vil ofte blive efterfulgt af et angreb. Denne adfærd ses oftest, når katten leger med legetøj eller en anden kat og vil blive koblet sammen med udvidede pupiller og fremadrettede ører.

Hurtigt ryk

Hvis du bemærker, at din kats hale laver et kort, hurtigt ryk, betyder dette normalt koncentration. Du er mest tilbøjelig til at se dette kattehalesprog, når de nkigger på et lille væsen eller en fugl, og den kan endda afgive mærkelige kattelyde som kvidren eller snakken.

Sitren

Halesitren er muligvis den sødeste haleaktion, da det betyder, at den er glad for at se dig! Din kat vil nærme sig dig med halen højt oppe i luften, og spidsen vil lave en lille sitrende bevægelse, hvilket svarer til hvordan en klapperslange ryster med halen.

Den bruger dette kattehalesprog til at signalere til dig eller andre katte, at den er klar til interaktion og vil normalt spinde, gnide sit ansigt mod dig og nogle gange også mjave glad.

Viklende hale

Af og til, når din kat ønsker at vise dig hengivenhed, kan den vikle sins hale om din hånd, arm eller endda hals. Dette er dog mindre almindeligt, da de fleste katte har en tendens til at vise deres kærlighed til dig ved at støde sit hoved mod dig i stedet.

Busket hale

Når din kats hale bliver rigtig busket, er det fordi den føler, at den er i fare. Det gør den generelt under en konfrontation, uanset om det er med en anden hund, kat eller måske med din superskræmmende støvsuger. Ifølge The Nest bliver halen busket for at prøve at få sig selv til at se større og mere skræmmende ud for sin fjende, hvorfor den også krummer ryggen.

Søvnryk

Nogle gange når din kat sover, og du kæler eller taler med dem, kan den rykke i halen. Dette kattehalesprog er dens måde at sige, "Jeg ved, du er der, men jeg føler mig sikker nok til at fortsætte med at sove alligevel."

Vifter med halen, mens den ligger ned

Dr. Ernie Ward antyder også, at nogle gange kan en viftende kattehale indikere, at den har smerter eller føler sig utilpas. Hvis din kat ligger ned og vifter med halen, mens den også opfører sig unormalt - såsom at gå fra maden eller tilbringer meget tid i skjul - kan den føle sig dårligt tilpas. Hvis du er bekymret for din kats helbred, så tag den til dyrlægen så hurtigt som muligt for at få en diagnose.

Nu kender du alle grundene til, at katte vifter med halen! Husk at være opmærksom på din kats halesprog, næste gang du kæler med den – det vil hjælpe med at undgå overraskelsesangreb eller bid!