Your Pet, Our Passion.
Katte og katteurt
Kat ligger i en kvindes arme

Hvorfor spinder katte?

5 minutters læsning

At nusse med sn kat, mens den spinder, er en trøst for alle kæledyrsejere. Det er et tegn på, at den er glad, tilfreds og føler sig godt tilpas på dit skød, nyder masser af fokus og opmærksomhed - eller er det?

Vi ved alle, at katte udtrykker deres følelser ved at spinde, på samme måde, som når vi er glade, smiler vi, og hunde logrer med halen. Spindende katte er dog ikke altid glade katte, og der er masser af mystik omkring, hvorfor de spinder, og hvordan de laver denne mystiske lyd.

Tidligere videnskabelig forskning har vist, at katte ikke kun spinder, når de er glade, men også når de er bekymrede eller bange. Spinden er en forsvarsmekanisme og en måde at bevare roen på i stressede situationer. Du vil ofte høre din kat spinde hos dyrlægen, mens den bliver undersøgt, men pas på ikke at fejltolke dette som en glad lyd! Det er mere sandsynligt, at din kat spinder for at berolige sig selv i stedet for at nyde undersøgelsen. 

Kattens spinden er heller ikke kun en metode til non-verbal kommunikation. Tro det eller ej så bruger katte det også til at lindre og håndtere smerte. Kattemoderen spinder under fødslen for at lindre ubehag og vil fortsætte med at spinde, efter at hendes killinger er født for at føre dem til hendes krop for at amme.

Da killinger er født blinde og døve, er vibrationerne fra deres mor afgørende for deres overlevelse, og efter blot to dage kan de begynde at kommunikere med deres mor og kuldkammerater ved at spinde tilbage.

Hvordan spinder katte?

Så vi ved, hvorfor katte spinder, men hvordan laver de egentlig sådan en fascinerende lyd?

Forskning har vist, at muskler i din kat producerer en lyd, der er ansvarlig for at flytte stemmebåndene – og når din kat trækker vejret ind og ud, rammer luften de vibrerende muskler. Det er det, der får katten til at spinde, og da signaler i din kats hjerne skaber hele den spindende bevægelse, tror forskerne, at spinden mere er en muskeltrækning end en vokal kommunikation.

Hvordan hjælper kattens spinden mennesker?

Det er et kendt faktum, at det at eje katte lindrer stress, ikke kun fordi de er søde at se på og er bløde at kæle med, men på grund af de positive virkninger, deres spinden har på os.

Katteejere har 40 % mindre risiko for et hjerteanfald end ikke-katteejere og lavere blodtryk efter at have interageret med katte og hørt deres bløde spinden. Det meste interessante er dog det, der er kendt som 'helbredelse gennem nærvær'. Dette er evnen til at berolige, lindre og sympatisk helbrede sygdomme hos mennesker bare ved at være i nærheden, og mange mennesker har sagt, at de kan lindre deres migræne bare ved at ligge ned med deres spindende kat ved siden af sig.

"Der er endda et gammelt dyrlægeordsprog, der stadig gentages i dag: Hvis du anbringer en kat og en flok brækkede knogler i samme rum, vil knoglerne hele."

Vidste du det?

Den lave frekvens af en kat, der spinder, forårsager en række vibrationer inde i dens krop, der kan lette vejrtrækningen, helbrede knogler og skader, opbygge muskler og reparere sener, mens det fungerer som en form for smertelindring.

En kats spinden vibrerer ved 25-150 HZ, hvilket er den samme frekvens, der hjælper med fysisk heling med de samme fordele, som øger knogletætheden. Dette er sandsynligvis grunden til, at din kat kan hoppe ned fra et træ og ikke mærke noget, når den lander.

Ikke alle katte kan spinde, og den beroligende vibration findes kun hos huskatte og nogle vilde katte. Katte, der spinder, kan ikke brøle, og katte, der brøler, kan ikke spinde! Dette skyldes den lille knogle, der findes inde i stemmebåndene, som hos brølende katte er en fleksibel knogle. Denne blødere knogle giver store katte mulighed for at lave en dyb, brølende lyd, men hos huskatte er denne knogle fuldstændig hærdet og tillader kun luftvibrationer under udånding og indånding.

Spindenes magt! Har du nogensinde hørt din kat spinde højere og mere desperat, når den er sulten? Forskere har for nylig identificeret en ny form for spinden kaldet 'opfordrende spinden', som ændrer den normalt klingende spinden til en mere presserende 'grådlignende' lyd. Denne frekvens ligner den hos en grædende baby, hvilket får os til instinktivt at ville hjælpe, og i din sultne kats tilfælde får vi os til at skynde os ud efter kattegodbidderne!

En spindende kat kan være glad, stresset, sulten eller tilfreds, men ved at se på dens adfærd og mærke dens humør, vil du være i stand til at finde ud af, hvad den måske forsøger at kommunikere til dig.

Frem for alt andet, ved du i det mindste nu, hvem du skal få kram fra først, når du føler dig skidt tilpas og har brug for lidt kærlighed.