Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hvorfor spinder katte?
Kat på jagt i græs

Forstå din kats kropssprog

6 minutters læsning

Uanset om du er en katteejer for første gang eller har haft en katteven i mange år, vil der være tidspunkter, hvor du ville ønske, at du kunne vide, hvad din kat tænker.

Forstå kattes kropssprog

Nogle gange vil du måske undre dig over en ændring i din kats adfærd, og hvad det kan betyde, eller du vil måske gerne vide, hvordan du kan se, om din kat er glad.

Selvom katte kan virke svære at læse, findes der masser af afslørende tegn, der vil give dig et indblik i, hvad din ledsager tænker, og hvilken slags humør den er i! Du vil sandsynligvis kunne fortælle nogle af din kats mere tydelige luner alene fra dens kropssprog, ansigtsudtryk, vokaliseringer og halebevægelser. Men at se efter nogle andre signaler, såsom følgende kattehaletegn og kropsstillinger, kan fortælle dig endnu mere.

Katte har en bred vifte af basale følelser – de føler sig glade, triste, bange, lettede og endda frustrerede, ligesom os mennesker! Nøglen til et godt forhold til din kat er at lære at genkende disse følelser og reagere, hvor det er nødvendigt.

Se denne fantastiske videoguide om kattens kropssprog fra vores venner hos Cats Protection, der er præsenteret af deres Cats Behavior Manager, Nicky Trevorrow.

Forklaring af kattes adfærd

Når du har forstået det grundlæggende mht. katteadfærd, bør du hurtigt kunne opfatte, hvordan din kat har det. Hvis du leder efter en forklaring af katteadfærd, bør vores guide give dig alt, hvad du behøver for at kunne tale "kat"!

Neutral (afslappet)

Sådan skal din kat tilbringe det meste af sine vågne timer, og det er en vital del af kattens sprog – afslappet, tilfreds og komfortabel i vante omgivelser. Den skal se ud, som om den er tilfreds med at se verden passere forbi.

Tegn på neutral katteadfærd

 • Hvis den ligger ned, kan den strække ud, krølle sig sammen til en bold eller ligge på maven med poterne pænt gemt under sig.
 • Dens øjne blinker måske blidt eller halvlukket.
 • Dens ører vil være afslappede, holdt afslappet oprejst og fremad – selvom de kan dreje rundt uafhængigt, hvis din kat lytter til tingene omkring sig.
 • Dens knurhår vil være afslappede, væk fra siderne af dens ansigt, og den kan næsten virke til at smile!
 • Dens krop er rar og afslappet, uden spændinger, der tyder på, at den måske snart skal i aktion.

Fokuseret

Din kat ser måske sød og blød ud, men fra fødslen er den designet til at være en fremragende jæger – de nkan let forfølge og fange bytte og er i stand til at fokusere 100 % på sit mål. Hvis din kat koncentrerer sig om en lille, bevægende genstand eller om noget nyt i sit nærområde, vil du bemærke, at dens kropssprog vil ændre sig, når den forsøger at finde ud af, hvordan den bedst reagerer på det.

Tegn på fokuseret katteadfærd

 • Dens øjne vil være åbne med indsnævrede pupiller.
 • Dens ører og knurhår vil blive stukket frem, med dens krop vinklet mod fokusset for dens opmærksomhed.
 • Dens krop kan være lavt nede mod jorden, mens de forfølger et bytte, med bagbenene snoet ind under sin krop.
 • Din kats halesprog vil vise fokus ved at blive holdt lavt bag sig. Enden på dens hale, sammen med dens bagparti, kan spjætte, når den gør sig klar til at angribe. Dette er et af de mere oplagte kattehaletegn at holde øje med - når du først ser det, vil du vide, at den er på jagt!
 • Hvis genstanden for kattens fokus er dig, for eksempel hvis den forsøger at få mad eller blive aet, kan den gnide sig mod dig med halen opdad i luften, men lad dig ikke narre – den fokuserer stadig på sit endemål!

Glad

En glad kat er let at genkende – du burde nemt kunne opfange kattens kropssprog. Dette er den tilstand, du vil have din kat til at være i så meget som muligt, da det er den perfekte tilstand til kvalitetstid mellem dig og din kat.

Tegn på glad katteadfærd

 • Når du sidder, vil din kat være afslappet og oprejst, med ørerne pegende opad og fremad, men afslappet, nogle gange drejende forsigtigt mod velkendte lyde som din families stemmer.
 • Når den ligger ned, kan den have poterne gemt pænt under sig, eller ligge strakt ud på siden eller endda på ryggen, med benene spredt udad, hvilket viser, at den er meget glad!
 • Den kan slumre med lukkede eller halvt åbne øjne, eller se ud til at have tunge øjenlåg - næsten som om den til tider dagdrømmer! Hvis den blinker meget langsomt, så prøv at blinke langsomt tilbage for at vise, at du også er afslappet - denne efterlignende adfærd er en fantastisk måde at knytte bånd til din kat.
 • Knurhårene vil være afslappede og kattens hale stille - eller holdt højt med en let krølle, hvis den er klar til at sige hej til dig.
 • Hvis du aer din kat, kan dens øjne lukke sig af tilfredshed, og vil spinde forsigtigt.

Angst

Katte kan være meget følsomme, især over for forandringer. Det kan tage lidt tid for katte at falde til ro efter uventede forandringer, så at lære at aflæse symptomerne på angst hos katte kan hjælpe dig med at hjælpe din kat tilbage til en afslappet sindsstemning. Jo før du genkender dette i din kats kropssprog, jo hurtigere kan du tilbyde den beroligende strøg, når den henvender sig til dig for at få trøst og lidt opmærksomhed. Giv din kat 2-3 dage efter enhver stor forandring for at vænne sig til den og vende tilbage til normalen.

Tegn på angst hos katte

 • Din kats øjne vil være åbne og ikke blinke, med pupiller udvidet til en oval eller cirkel.
 • Dens ører kan bevæge sig fra dens afslappede fremadrettede position for at scanne for mere information og dreje rundt uafhængigt af hinanden. Hvis katten er meget angst, kan ørerne endda flade tilbage til hovedet.
 • Dens hoved vil begynde at sænke sig, med knurhårene trukket tilbage til siden for at virke små og ikke-truende - eller endda vende fremad i alarmberedskab.
 • Efterhånden som angsten øges, kan din kat begynde at krybe, eller dens ryg kan krummes for at forberede sig på at løbe.
 • Kattens halesprog er meget vigtigt her - dens hale kan være stille eller bevæge sig langsomt fra side til side ved spidsen, hvilket er et tegn på angst. Hvis du ser dette karakteristiske kattehaletegn, så sørg for at give en vis tryghed.

Bange

Angst hos katte kan være subtilt, men når din kat er bange, burde det være lettere at få øje på – hvis den er bange for noget som f.eks. høje lyde, vil din kat ikke blive beroliget af at blive aet, og det er sandsynligt, at selv dens yndlingsgodbidder heller ikke er løsningen. Dens kropssprog fortæller dig, at den er bange, og den vil først vende tilbage til normalen, når den føler sig tryg. Prøv ikke at bevæge dig hurtigt for at prøve at trøste den, da du i så fald kan blive set som en anden trussel. Fjern i stedet alt, der kunne være årsag til kattens frygt, hvis du kan, og vent på, at den falder til ro. Hvis din kat ofte udviser disse tegn, kan du kontakte din dyrlæge, som vil være i stand til at henvise dig til en specialist i kæledyrsadfærd. Besøg www.capbt.org for mere information og for at finde en specialist i kæledyrsadfærd.

Symptomer på bange katteadfærd

 • Din kats ører vil ligge fladt tilbage mod deres hoved, som kan blive sænket med blikket vinklet opad.
 • Den kan løbe væk, eller stå eller sidde meget stille, hvis dette ikke er muligt.
 • Dens øjne vil være vidt åbne, med pupillerne helt udvidede og fladtrykte eller strittende knurhår.
 • Den kan hvæse eller spytte på tætte trusler, knurre eller slå ud med kløerne.
 • Nogle katte vil rette deres forben for at få sig selv til at se højere ud, eller bøje ryggen og få pelshårene til at rejse sig op for at se større ud.
 • Deres hale kan holdes under deres krop eller vifte kraftigt fra side til side.

Frustreret

Din kat kan være aktivt frustreret ved en kortvarig specifik begivenhed, som ikke at være i stand til at nå dens yndlingslegetøj eller blive påvirket af længerevarende, mere depressiv frustration over manglende stimulering, såsom ikke at kunne udtrykke sit behov at jage.

Katte med længerevarende frustration kan ofte misfortolkes, så hvis du tror, at din kat måske oplever dette, er det vigtigt at drøfte det med dyrlæge, så du er i stand til at hjælpe den tilbage til en gladere sindstilstand.

Symptomer på frustreret katteadfærd

 • En aktivt frustreret kat fokuserer normalt intenst på dens frustrationsobjekt og vil prøve alt, hvad den kan gøre for at få det, den ønsker!
 • Alle dens sanser er indstillet på dens mål - øjnene vil være vidt åbne med udvidede pupiller, ører fremad og knurhår, der peger fremad og spredt.
 • Den kan gå utålmodigt, hvis den ikke kan nå det, den ønsker.
 • Katte kan ikke opretholde denne frustration for evigt, så hvis den ikke kan få, hvad den ønsker, vil den enten give op, eller i nogle tilfælde indgå i en længerevarende frustration eller endda depression, afhængigt af kilden til dens frustration.
 • Katte med længerevarende depression kan ofte være sløve, undlade at spise og vil ikke lege eller interagere med andre.

Vred

Hvis din kat udviser vred adfærd, skal du træde meget varsomt. Undgå altid at provokere en vred kat – lad være med at stirre eller råbe ad dem, eller lave pludselige bevægelser, og undgå at prøve at røre ved eller trøste den, da den kan tolke dette som en ekstra trussel og lange ud mod dig. Træk dig i stedet langsomt tilbage, fjern eventuelle trusler, hvis det er sikkert at gøre det, og giv din kat tid og plads til at falde til ro.

Hvis din kat jævnligt udviser kropssprogstegn på, at den er vred, skal du måske søge hjælp hos din dyrlæge eller en dyreadfærdsekspert, som kan hjælpe dig med fuldt ud at forstå årsagen til et sådant negativt kropssprog hos katte.

Symptomer på vred katteadfærd

 • En vred kat vil være stiv, med halen holdt stiv og lige eller krøllet rundt om og under kroppen.
 • Den vil opføre sig meget anderledes end normalt - den kan være tavs, hvæsende, spyttede eller knurrende.
 • Den vil forsøge at se stor og truende ud, med pelsen oprejst, stive eller krumbøjede forben på en truende måde.
 • Dens ører vil være intense og ligge fladt tilbage mod dens hoved, og knurhårene vil være stive og væk fra dens ansigt.
 • Dens øjne vil være hårde og fokuserede. Dens pupiller kan være indsnævrede, selvom nogle katte kan have runde øjne, der ikke blinker.

Lettet

Når en vred, bange eller frustreret kat føler sig sikker på, at den opfattede trussel er væk, vil den sandsynligvis begynde at agere lettet. Ligesom det er vigtigt, at du erkender, hvornår kattem føler sig vred eller bange, er det nøglen til at lære at fortælle, hvornår den er lettet, for at hjælpe den til at føle sig som sit normale, afslappede jeg igen.

Symptomer på lettet katteadfærd

 • Hele kattens krop kan vise lettelse - nogle katte strækker sig endda over hele kroppen for at frigøre spændinger!
 • Dens øjne, ører, hoved, krop og hale vil alle synligt slappe af.
 • Knurhårene vil vende tilbage til en rolig position væk fra ansigtet, og den sænker sit hoved.
 • Nogle vil måske gabe, vende sig væk og lukke øjnene halvt eller endda få sig en god vask.

Når du forstår, hvordan din kat har det, kan du bedre reagere på dens behov og adfærd. Selvom meget af det er instinktivt - hvæsen er et tydeligt tegn på vrede, selv for en person, der ikke er katteejer - er andre tegn mere subtile. Den venstående guide kan hjælpe dig med at identificere, hvordan din kat har det, og få et tættere forhold end nogensinde før.