Your Pet, Our Passion.
nærbillede af bengalkat med grønne øjne

Forstå din kats psykologi

7 minutters læsning

Din kat har ikke kun brug for det rigtige foder og motion til dens alder og kropstilstand- Følelsesmæssig næring og kattepleje er også en af de vigtigste dele af at holde din kat glad.

Din kats følelsesmæssige behov er baseret på dens personlighed, alder og livsstil. Hvis din kat f.eks. tilbringer størstedelen af eller hele tiden indendørs, kan den i højere grad stole på, at du sørger for kattepleje for dens følelsesmæssige velvære. At holde et så intelligent og følelsesmæssigt sofistikeret kæledyr glad kan kræve indsats og fantasi, især hvis din kat ikke bruger sine naturlige instinkter til at overleve på egen hånd udendørs.

En kort historie om katten

Nutidens huskatte nedstammer fra vilde katte, der begyndte at drage fordel af overfloden af mus omkring majslagre i de tidlige mellemøstlige og nordafrikanske civilisationer for omkring 4.000 år siden. I dag bliver katte som kæledyr oftere født indendørs end i naturen, og de bruger hele deres liv med at blive fodret og elsket som en del af vores familier - langt fra deres forfædres ensomme jægerlivsstil!

Der findes over 50 racer af stamtavlekatte rundt om i verden, selvom langt den mest udbredte er den almindelige 'moggie' med dens vidunderlige variation af pels og farver.

Kattepsykologi

Når din kat gør noget (for eksempel jager), vil det sandsynligvis tilfredsstille en form for behov. Kattepsykologiens tre centrale 'positive systemer' (behovstyper) er:

  • Det belønningssøgende (eller bare ’søgende’) system
  • Omsorgssystemet
  • Legesystemet

Hvert behov tilskynder en bestemt adfærd fra din kat - den ønsker at opfylde dette behov! Når din kat gør noget som at jage, opfylder den dog ikke kun et af disse behov. For eksempel kan jagt være 'belønningssøgende' (belønningen er musen, din kat kan spise) såvel som 'leg'.

Din kats andre følelsesmæssige systemer omfatter begær, frygt, panik og raseri, og alle disse systemer er fælles for alle arter af pattedyr, fra mus til aber.

Kort sagt, ligesom os, er din kats følelsesmæssige behov varierede og skal tilfredsstilles. Uden chancen for at udforske disse behov ville din kat ikke lære så meget, knytte stærke bånd til dig og andre mennesker eller nyde livet fuldt ud. Derfor er det vigtigt at forstå din kats følelsesmæssige behov. Hvis disse er opfyldt, vil du blive behandlet med tegn på en glad kat!

Det belønningssøgende system

Kort sagt, giver 'belønningssøgning' i kattepsykologi din kat motivationen til at finde væsentlige ting såsom mad og vand. Man kan sige, at det er det, der holder den i live! Ligesom os driver belønningssøgning også din kat til at opsøge fornøjelige følelser, såsom at sidde et solrigt sted og lege med mennesker. Den behøver ikke at gøre noget af dette for at overleve, men det er bestemt givende for den, da det frembringer behagelige følelser.

Katte udviklede sig til at gå på jagt efter deres mad, men din kat behøver selvfølgelig ikke at gøre dette nu, da du fodrer den med ernæringsmæssigt afbalancerede måltider. Dog er din kats hjerne og følelsessystem stadig designet til jagten! Derfor er det vigtigt, når du passer din kat, at du lader den udtrykke denne adfærd, så den ikke føler sig frustreret.

I stedet for faktisk at jage gnavere (hvilket den måske gør alligevel), vil din kat nyde lege, der tilskynder den til at jage og kaste sig over noget. Bevægende legetøj, der er designet til katte, vil for eksempel give den mulighed for at udføre denne adfærd og tilfredsstille dens behov. Du vil være i stand til at se dit kæledyrs 'se-forfølge-jagte-angribe-bide-dræbe'-adfærd, når den leger!

At engagere sig i disse lege sammen er ikke bare en fornøjelig måde at knytte bånd til dit kæledyr på - det kan hjælpe med at forhindre almindelige adfærdsproblemer. Er du stadig i tvivl om, hvordan du kan gøre din kat glad og tilfredsstille denne adfærd? At stimulere din kat flere gange om dagen til at jage fiskestangslegetøj og bolde er et godt sted at starte, og dem kan også nyde at forfølge og jage andre venlige katte, eller endda familiens hund i leg!

Omsorgssystemet

‘Omsorgssystemet’ udviklede sig hos pattedyr for at hjælpe med at knytte forældre til deres afkom, så forældre instinktivt drager omsorg for og plejer deres børn i en langt længere periode end noget andet dyr. Dette er godt for deres overlevelse, og det lever stadig i kattene den dag i dag.

Omsorgssystemet giver også pattedyr – også os – mulighed for at have alle mulige andre relationer. Katte har udviklet sig til at bevare en venlig, killingelignende afhængighed selv som voksne. Det gælder især, når de er indendørs og bliver nusset og passet af deres ejere, selvom de er selvstændige og selvsikre jægere udendørs!

Nogle voksne katte elsker selskab med andre katte, mens andre simpelthen vil ignorere dem. Andre kan endda forsvare deres eget territorium fra andre katte - hver enkelt er anderledes. Katte, der gør dette, er naturligvis mere ensomme, og de er glade, så længe de har en kærlig ejer som dig.

Hemmeligheden bag en glad kat, og det at bevare et godt forhold til den, er ikke at jage den rundt og prøve at vise din hengivenhed - dette vil kun alarmere og støde den væk fra dig. Reager i stedet på tegnene på en glad kat og din kattevens krav om opmærksomhed og fysisk kontakt, når du kan, hvilket giver masser af afslappet kælning og, blid pleje.

Legesystemet

'Legesystemet' er lige akkurat, hvad det lyder som - behovet for katte til at lege, og i den forbindelse øve de ting, de skal være gode til, såsom at jage! Det er mere end blot en mulighed for din kat til at øve nøglefærdigheder med andre killinger i deres kuld. Det er et centralt følelsesmæssigt system, og det er afgørende for din kats følelse af velvære.

Når især unge katte leger, udtrykker og praktiserer de mange aspekter af den belønningssøgende adfærd, der motiverer dem til at udforske deres miljø. De kan især lide at lege dem fra deres 'jagtrepertoire', som f.eks. at 'forfølge', jage, kaste sig over og endda bide hinanden! Der er ingen grund til at bekymre sig om denne adfærd - de er alle tegn på en glad kat.

Din kat vil snart lære at nedtone sin hårde leg med sine søskende eller ejere og fokusere sin sande rovdrift på legetøj. Ikke desto mindre er det stadig en central del af, at katte udvikler sunde sociale relationer med hinanden, at forsigtigt jage og angribe hinanden, især hvis der bor to eller flere katte i samme husstand.

Når de leger sådan her, er katte afslappede og føler sig ikke truede. På den måde lader legesystemet også katte udtrykke behovet for at knytte bånd, som stammer fra omsorgssystemet. Man kan måske sige, at 'dem, der leger sammen, bliver sammen'!

For at blive ved med at tilfredsstille din kat og knytte bånd til den, bør du fortsætte med at stimulere denne legeadfærd på daglig basis gennem hele kattens liv ved at bruge en række forskellige typer kattelegetøj. Alt, hvad der kan flyttes eller 'rystes', er sjovt for din kat!

Forblive glad

Som alle pattedyr har din kat brug for at føle sig tilfreds for at føle sig glad, så det er vigtigt, at dens medfødte adfærd får regelmæssigt udløb. Fodring, fysisk kontakt, pleje og leg sammen er ting, din kat elsker at lave sammen med dig - og heldigvis er dette også en del af det sjove ved at have et kæledyr og passe en kat!