Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kan katte se i mørke?
Killing sover på et rødt tæppe ved siden af vinduet

Hvor længe sover katte?

5 minutters læsning

Hvis din killing oftere har lukkede øjne end åbne, har du naturligvis nogle spørgsmål om din kats sovemønster. Find ud af, hvor meget søvn vores kære kattevenner har brug for for at føle sig friske og klar til at lege med deres yndlingsejer.

En kats sovevaner kan nemt undre enhver, der er mindre bekendt med kattens livsstil. På den bedste del af dagen vil en kat opføre sig som de pensionerede ældre på en velfortjent ferie, konstant på en heldags sovediæt. Hvis din kats altid slukkede tilstand får dig til at føle dig som verdens kedeligste huskammerat, vil du sætte pris på at vide, at dette ikke er personligt. Katte sover naturligvis meget.

Hvis du har undret dig over 'hvor længe katte sover?' og 'hvorfor sover katte så meget?', har vi udpakket nogle af de fantastiske fakta omkring deres siestavaner for at hjælpe dig med bedre at forstå din killings ukonventionelle holdning til soveplaner.

Hvor længe sover katte?

Katte sover i gennemsnit 15 timer om dagen, hvor nogle søvnige killinger får op til 20 timers søvn hver dag.

Der er et par faktorer, der påvirker, hvor længe en kat sover, hvor alderen er en af de vigtigste. Killinger sover det meste af dagen, men så snart de bliver til "teenagere", vil du bemærke en ændring i deres sovemønster, efterhånden som de bliver mere og mere aktive. Seniorkatte har en tendens til at sænke deres aktivitetsniveau og falde i søvn tidligere, slumre oftere og i længere perioder end en voksen kat.

Du vil også bemærke, at din kat døser længere end normalt, når vejret ikke tillader ordentlig udendørs udforskning. Når det er koldt eller regner, vil din kat sandsynligvis forsøge at tilføje endnu flere timer til sit allerede imponerende søvnregister.

Hvorfor sover katte så meget?

Katte sover mange timer for at lade op til deres næste jagttur. Selvom din tamme kats eksistens ikke kunne være mere anderledes end de vilde kattedyr, såsom løver, er den genetiske programmering stort set den samme. Ligesom dens store kattefætre sparer din lodne ven instinktivt på energien, hvis den skulle jagte sit næste måltid, hvilket den gør på trods af alle de gode middage, den får derhjemme, der serveres rettidigt hver dag. Pyt med det førsteklasses kattefoder, den kærlige ejer stiller foransin kat dag ud og dag ind, dens medfødte instinkter kan nemt tage over på trods af hjemmelivets utallige bekvemmeligheder.

Sover katte om natten?

Du har måske bemærket, at din kat sover tungt i løbet af dagen og helt vågen ved daggry og skumringstid. Denne soveplan har hjulpet din kats vildere slægtninge til at blive effektive jægere. Deres byttedyr, som regel små pattedyr og fugle, er mindre tilbøjelige til at lægge mærke til farer i tusmørketimerne og bliver dermed lette mål for den sultne kat.

De samme jagtinstinkter er ansvarlige for din kats legende gemyt, lige når du gør dig klar til at gå i seng. Deres tusmørkenatur betyder, at de vil løbe op og ned på dit værelse, præcis når det er mindst sandsynligt, at du vil sætte pris på det:

Nogle tamkatte er dog søde nok til at tilpasse deres soverutiner, så de passer til deres ejers vågne timer. Når alt kommer til alt, har de brug for et samarbejdende menneske omkring sig for at give dem deres del af mad, vand og legetid.

Hvorfor sover katte på dig?

Du er sandsynligvis vågnet op mere end én gang til, at din kat krøllede sig hurtigt sammen på dit bryst. Hvis du undrer dig over, hvorfor din kat sover på dig, når den har en perfekt behagelig seng for sig selv, er her et par mulige årsager:

  • Den stoler på dig.
  • Den vil gerne holde varmen.
  • Den synes, du er et behageligt sted.
  • Den føler sig tryggest, når du er i nærheden.
  • Den elsker dig.

Alle disse grunde tilsammen gør dig til det perfekte selskab til at sænke sit forsvar for at få god, forfriskende hvile.

Hvad er en kattelur?

Sammenkrøllet, strakt ud eller stående har katte ingen problemer med at døse, når de har lyst. Vi mennesker har lagt mærke til det og brugt det som inspiration til vores hurtige lur i løbet af dagen. Udtrykket "kattelur" blev opfundet for at henvise til en kort søvn, der ligner dem, katte tager.

Sover din kat for meget?

Det kan se ud til, at din kat sover sit liv væk, men det meste af tiden er dette bare en del af sit naturlige sovemønster. Men hvis du bemærker, at den sover mere end normalt (eller måske mindre), skal du sørge for at tage det op med din dyrlæge. Selvom det kan skyldes vejret eller blot kattens humør, kan en ændring i soverutinen også pege på mere alvorlige helbredsproblemer. Anæmi, mave-tarmproblemer, depression eller smerte kan gøre din kat ekstra sløv eller forårsage søvntab.