Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hund venter i kurv

Hvalpens soveordninger

16 minutters læsning

Når du får en ny hvalp, kan det være svært at finde ud af hvor og hvordan den skal sove. Undersøg markedet for hvalpesenge og find den bedste, og overvej om du virkelig skal lade hvalpen sove sammen med dig i din seng.

Med al den leg vil din hvalp få brug for masser af hvile, så du skal sørge for gode soveanordninger. Modstå fristelsen til at lade din nye hvalp sove i din seng, selv den første nat. Det bliver hurtigt en vane, som du måske vil fortryde senere, når hvalpen ikke kan sove alene. Det er bedst at bygge en behagelig rede, som er hvalpens egen, og hvor der er rart at være ved sengetid.

Hvis du bruger et hvalpebur, kan der sættes en hyggelig seng ind med et lag af avispapir nedenunder til opsugning spildt vand og tisseuheld. Hundeburet eller hundesengen (hvis du kun bruger en seng) skal anbringes i et roligt hjørne et sted, hvor du kan holde øje med din hvalp, og så fjernt fra legende børn og anden støj som muligt, så hvalpen kan få ro og hvile. Et hjørne i køkkenet vil gøre det nemt at tørre spild op. Hvis du anbringer hvalpeburet et andet sted på gulvet eller på et tæppe, så er noget avispapir eller et (tyggesikkert) vandtæt underlag en god ide.

Hvis du allerede har andre hunde i huset, så kan de give din nye hvalp noget tryghedsskabende selskab, hvis du sætter din hvalps bur ved siden af deres soveområde. Men hvis dine eksisterende kæledyr er ophidsede eller irriterede over deres nye bofælle, så er det bedre at holde hvalpens sovearrangement adskilt fra deres, indtil de er vant til hinanden og gerne vil lege eller putte sig sammen.

Hvad du kan forvente den første nat hjemme med din hvalp

Når hvalpen kommer til sit nye hjem, vil det tage noget tid at falde til. Det er sandsynligvis første gang, at hvalpen er væk fra sin mor og sine søskende. I løbet af dagen kan lege- og soveaktiviteterne betyde, at din hvalp er blevet distraheret og ikke har lagt mærke til den tidligere hundefamilie ikke er der mere. Men når gælder natten, som er lang og mørk, er det helt normalt, at din nye hvalp kan blive oprevet i løbet af den første nat hos dig. Som regel er alle hvalpes første nat svær – men den er nemmere at komme igennem, hvis du har en ide om, hvad du kan forvente.

For det første skal nye hundeejere forvente at få afbrudt deres søvn et par nætter eller ligefrem uger. Alt andet er urealistisk og vil ende som en fiasko for både dem og hundehvalpene. Planlæg ankomsten til et tidspunkt, hvor du kan tage dette i betragtning.

Heldigvis er vi kommet videre fra “luk den inde i køkkenet og lad den græde til den falder i søvn” tankegangen, som både er utilsigtet grusom, kan skade tilknytningen og potentielt give separationsrelaterede problemer – fordi noget af det første hvalpen lærer er, at de nye mennesker forlader mig, og at det er skræmmende.

Du prøver at opbygge en relation og tillid mellem dig og din hvalp, som skal vare hele jeres liv sammen, og hvis du gør din hvalps første nat hos dig så stressfri som muligt, vil det hjælpe på dette.

Sovetræning af hvalpe sker lidt efter lidt. Når det gælder sengetid, er det bedst at hvalpen sover i soveværelset sammen med dig i den første uge eller der omkring. På denne måde har din hvalp en tryg person i nærheden, og der er lyde og lugte, som er dejlige og velkendte. Et hvalpebur er ideelt på dette stadie: du kan enten tage det op på dit værelse om natten eller have et andet bur i soveværelset. Sørg for at hvalpen får tisset af lige før sengetid. Når hvalpen lægger sig i sengen i hvalpeburet, så beløn stille opførsel i sengen. Hvis din hvalp bliver urolig eller du hører at hvalpen græder om natten, så lad være med at råbe eller straffe – det er normalt – hvalpen er i gang med at lære at være uafhængig. Giv hvalpen lidt tid til at falde til ro med dig i nærheden. Hvalpeburtræning om natten er en gradvis proces, og det er vigtigt at være tålmodig. Hvis din hvalp græder hele natten kan det også være foruroligende for dig, men med omsorg, struktur og tålmodighed vil du kunne få din hvalp ind i en god sovevane.

Se vores Purina-eksperter forklare, hvorfor din hvalp kan have problemer med at sove, og hvad du kan gøre for at hjælpe hvalpen med at få en rolig nat.

Hvordan man får en hvalp til at sove

Hvis din hvalp er urolig i løbet af natten, så gå stille udenfor til hundetoilettet og tilbage til kruven uden snak eller leg. Gør det hele så stille og roligt som muligt.

Når der sker fremskridt i sovetræningsprocessen, og hvalpen bliver vant til at sove i sin egen hundeseng, kan du begynde at flytte hvalpeburet i retning af døren og gradvist flytte det ud af rummet til det sted, hvor det nye soveområde skal være. Det er bedst at gennemføre dette i løbet af de første uge med den nye hvalp.

Tjekliste til hvalpens første nat

  • Sørg for, at købe en sikker hundeseng uden dele, der nemt kan gnaves i eller sluges.
  • Hav noget blødt, polstret, varmt, som er nemt at komme ind og ud af – ingen trin eller høje sider, som kan belaste, såre eller skade umodne led, knogler og muskler/ledbånd.
  • Hvalpe kan tit godt lide at føle sig omsluttede og sikre – så hvis det er muligt, køb noget småt og udskifteligt snarere end noget stort, som din hvalp bliver stor nok til senere. Det rigtige tidspunkt til en flot og dyr hundeseng kommer, når din hvalp er blevet voksen, renlighedstrænet og mindre tilbøjelig til at gnave!
  • Stil hundeseng/bur i en rolig del af rummet, hvor hvalpen ikke bliver forstyrret af mennesker der kommer ind og ud – og gør det til en helt fast regel, at ingen må forstyrre en sovende hvalp.

• Noget vandtæt under sengen (en opskåret affaldspose og avispapir vil være fint) kan være praktisk ved renlighedsuheld, men her du skal holde øje med situationen for at sikre, at din hvalp ikke får nogen chance for at begå fejl!

Præcis som os sover hvalpe bedre, når de er afslappede, ligger behageligt og føler sig sikre – og når vi har sørget at vores hunde har det sådan, kan vi også sove roligt!

Fordelene ved en hundeseng

Alle gode hundesenge vil give din hund et blødt sted at hvile ud efter en lang dags aktviteter og sjov. Når hunde bliver ældre, er dette endnu vigtigere.

Alle gode hundesenge vil give din hund et blødt sted at hvile ud efter en lang dags aktviteter og sjov. Når hunde bliver ældre, er dette endnu vigtigere.

Ligesom de fleste mennesker vil din hund nogle gange have brug for et sted at slappe af og være alene. En komfortabel hundeseng giver din hund mulighed for lidt alenetid, når der er brug for det.

Andre overvejelser ved valg af en hundeseng til din voksende hundehvalp

Hundesenge skal have nok plads til den voksende hvalp, og hvis du bruger et hvalpebur, skal den kunne være inde i dette. Hvis du nogensinde har kigget på din hund, mens den sover, har du sikker lagt mærke til, at hunde kan sove i forskellige stillinger: på ryggen, på siden, rullet sammen eller udstrakt. Det er vigtigt at tage dette i betragtning, når du skal vælge den rigtige seng til din hund.

Det er meget vigtigt, at du vælger en hundeseng, hvor din hund nemt kan bevæge sig rundt, men samtidig holder sig indenfor sengens grænser. Hvis sengen er stor nok til, at din hund kan ligge i sammenrullet stilling, men for lille til at alle lemmer kan være helt strakt ud, så kan din hund komme til at ligge dårligt.

Hvis du har brug for flere råd om mere vejledning, så kig på vores indholdssamling og find vores tips til socialisering af din hvalp.