Your Pet, Our Passion.
hundehvalp kigger op på sin ejer i dyrlægens venteværelse

Hvalpekastrering - dine spørgsmål besvaret

6 minutters læsning

Vi svarer på nogle af de mest almindelige spørgsmål, hundeejere har om kastrering og sterilisering af hvalpe og hunde. 

Det er fantastisk sjovt at få en fræk og livlig hvalp i hjemmet. Når du er i gang med at lære din nye hvalp at sidde pænt og kilder den på maven, har tanken om, at den selv kan få et kuld hvalpe en dag, sandsynligvis ikke strejfet dig. 

Men hvalpe kan blive kønsmodne allerede fra 6-7 måneder og op til 18 måneder alt efter racen og kan derfor blive drægtige tidligere, end du måske havde tænkt! Som ny hundeejer er det nødvendigt at overveje, hvorvidt du ønsker, at din hund skal formere sig fra en relativt tidlig alder. Kastrering hjælper med at undgå uønskede drægtighed og kan også have en række andre sundhedsmæssige, adfærdsmæssige og sociale fordele. Men der er også nogle ulemper, og afhængigt at hvilken hvalp du har, kan disse veje tungere end fordelene ved kastrering, selv hvis du ikke ønsker at avle på din hund. Hvis du er i tvivl, bør dyrlægen kunne hjælpe dig med at træffe det bedste valg for din hvalp.

Hvad er kastrering? 

Kirurgisk kastrering

Kastrering er en rutineoperation, hvor man kirurgisk forhindrer kæledyr i at formere sig ved at fjerne nogle eller alle forplantningsorganerne. For hanhunde omfatter det, at testiklerne bliver fjernet, hvilket kaldes en kastration. Hos tæver fjerner man æggestokkene og nogle gange også livmoderen, hvilket kaldes en sterilisation.

Hos hanhunde er kastrering som regel minimalt invasivt, medmindre hundens testikler ikke er faldet ned. Hvis din hunds testikler ikke er faldet ned, når den er 6-9 måneder gammel, bør du få den vurderet hos dyrlægen. Der bør ikke avles på disse hunde.

For tæver er kastrering et lidt større indgreb end for hanhunde. Operationen kan foretages ved at lave et indsnit langs maven for at fjerne æggestokke og livmoder. Som et alternativ tilbyder nogle dyrlæger sterilisation ved en kikkertoperation, som er mindre invasiv og kan betyde en hurtigere restitution. Men beslutningen om, hvilken fremgangsmåde er bedst, bør træffes i samråd med dyrlægen.

Begge indgreb foretages under fuld bedøvelse. Det indebærer en lille risiko – som det er tilfældet med et hvilket som helst kirurgisk indgreb – men teknikkerne og overvågningen under bedøvelsen minimerer risikoen mest muligt. Det betyder også, at din hvalp ikke mærker noget ubehag under indgrebet. Smertelindring og anti-inflammatorisk medicin stilles til rådighed af dyrlægen i forbindelse med operationen, og man får også ofte medicin med hjem til hundens efterbehandling. Som regel skal der foretages én eller to postoperative kontrolundersøgelser, der udføres af en dyrlæge eller en veterinærsygeplejerske. Det giver mulighed for at overvåge helingen og fjerne eventuelle sting på det rette tidspunkt, hvis det drejer sig om en tæve, som er blevet syet.

Hvis eller når du overvejer at få din hvalp kastreret, er dyrlægen den bedste og mest pålidelige informationskilde. Vedkommende kan svare på dine spørgsmål om, hvad indgrebet indebærer, mulige bivirkninger, prisen for kastration/sterilisation osv.

Kemisk kastrering 

Der kan være forskellige årsager til, at du foretrækker ikke at få din hund kirurgisk kastreret . I disse tilfælde er det også muligt at give indsprøjtninger og tabletter, der kan forhindre din hund i at formere sig. Dermed kan man undgå en operation, og der er mulighed for at avle på din hund senere i livet, hvis du ønsker det, men behandlingen skal dog gives regelmæssigt. Der er risiko for visse bivirkninger samt vedvarende omkostninger, men denne valgmulighed kan være at foretrække for nogle hunde. Dyrlægen kan give nærmere oplysninger om denne valgmulighed.

Hvor meget koster det at få en hund kastreret?

En kirurgisk kastrering er ikke billig, men prisen afhænger af mange faktorer. For eksempel koster det mere at sterilisere en tæve end at kastrere end hanhund.

Prisen kan også variere, alt efter hvor du bor, hvilken type dyrlægeklinik du vælger samt ekstra tjenester, som du muligvis kan tilvælge, herunder forskellige lægemidler, blodprøver og brug af et intravenøst kateter. Under alle omstændigheder bør klinikken være i stand til at oplyse om den nøjagtige pris før indgrebet.

Hvornår bør jeg kastrere min hvalp?

Hvad enten din hund er en hanhund eller en tæve, vil den blive kønsmoden, når den er et sted mellem 6-7 måneder op til 18 måneder alt efter racens størrelse. Det er et omdiskuteret, hvilken alder er bedst til kastrering, og det kan være forskelligt afhængigt af din hunds størrelse og race.

Hvis du gerne vil undgå uønsket drægtighed, kan det være en fordel af at kastrere din hvalp på et tidligere tidspunkt, og tæver kan steriliseres, før de kommer i løbetid for første gang, men nogle dyrlæger vil anbefale, at man venter til senere. For større racer, og især hanhunde, kan det være tilrådeligt at vente, til hunden er fuldt udvokset.

Der er ingen klar evidens for den bedste fremgangsmåde, men du bør tale med dyrlægen om, hvad der er bedst for netop din hvalp.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at kastrere min hvalp?

Der er adskillige sundhedsmæssige, adfærdsmæssige og sociale årsager til, at det kan være tilrådeligt at kastrere din hvalp, og at indgrebet kan gavne både hunden og dig. Men skønt der er masser af fordele, er der også nogle potentielle ulemper, og kastrering er muligvis ikke det rette valg for enhver hund. Fordelene ved indgrebet er også forskellige afhængigt af hundens køn.

 • Kastration forebygger tumorer i testiklerne og reducerer risikoen for prostatakræft og andre prostatasygdomme.
 • Kastrering kan reducere de naturlige aggressive impulser samt have andre gavnlige effekter på hundens adfærd. Det er dog ikke tilfældet for alle hunde, og indgrebet kan forværre frygtbetinget aggressivitet. Hvis du føler, at din hvalp udviser problematisk adfærd, er det en god idé at diskutere fordelene og de potentielle ulemper ved kastrering med dyrlægen eller en kvalificeret adfærdsbehandler før en eventuel kastration.
 • Kastrering kan hjælpe med at modvirke, at din hund løber hjemmefra i søgen efter en tæve eller søger hen mod tæver i løbetid, når I går tur.
 • Kastrering kan reducere hundens tendens til at markere sit territorium og forsøg på at parre sig med ting/mennesker.
 • Men kastrering kan også nedsætte stofskiftehastigheden, hvilket betyder, at din hvalp kan være mere tilbøjelig til at tage på i vægt efter neutralisering.
 • Der er også forbindelse mellem kastrering og øget risiko for at udvikle rygsygdommen IVDD (intervertebral disc disease) (hos gravhunde), ledsygdomme (især hos golden retrievere) samt visse kræfttyper (hos flere forskellige racer). Disse øgede risici forekommer at være påvirket både af hundens alder, når indgrebet foretages, og af racen.
 • Neutralisering reducerer risikoen for, at hun udvikler brystkræft.
 • Sterilisation vil forebygge livmoder- og æggestokkræft samt andre livstruende livmoderinfektioner som f.eks. pyometra, som relativt ofte forekommer hos ældre, usteriliserede tæver og kan være dødelige.
 • Sterilisation fjerner risikoen for en uønsket graviditet, som kommer med et stort ansvar - at tage hånd om din hund under graviditeten, efter fødslen af hendes hvalpe, samt at skulle opdrage hvalpene. Sterilisation er også særligt vigtig, hvis dit kæledyr har en arvelig sundhedstilstand for at forhindre dem i at avle og videregive disse til deres hvalpe.
 • Sterilisation fjerner også risikoen for falsk drægtighed.
 • Hunhunde i løbetid kan have blodig udflåd i op til tre uger, hvilket mange ejere kan finde ubehageligt.
 • Hvis din hund neutraliseres, kan det dog føre til et nedsat stofskifte, hvilket betyder, at din hvalp måske er mere tilbøjelig til at tage på i vægt efter neutralisering.
 • Sterilisation kan øge risikoen for urininkontinens hos hunhunde. De fleste hunhunde vil reagere positivt på medicin, hvis dette udvikler sig.
 • Der er sammenhænge mellem neutralisering og øget risiko for at udvikle disksygdom (hos gravhunde), ledsygdomme (især hos golden retrievers) og visse typer kræft (hos flere forskellige racer). Dette ser ud til at blive påvirket af både alderen ved neutralisering og racen.

Vil sterilisation berolige en tæve?

Der er ingen klare tegn på, at sterilisation ændrer en hunds adfærd. Når hunden er i løbetid, kan det ændre hendes hormoner og gøre hende mere irritable, men hvis hun generelt har en del energi eller temperament, er det usandsynligt, at det vil ændre sig efter en sterilisation, eftersom det er en del af hendes personlighed.
 

Hvordan får jeg min hvalp kastreret? 

Du skal bestille en tid hos dyrlægen for at få din hvalp kastreret. Du vil muligvis blive bedt om at tage hvalpen med ind til en forundersøgelse, før den skal bedøves og opereres.

Dyrlægen vil bede dig om at undlade at fodre din hvalp i adskillige timer før bedøvelsen, som regel fra aftenen før.

Du vil formentlig blive bedt om at aflevere din hvalp hos dyrlægen om morgenen, og så bør du kunne hente den igen senere samme dag.

Hvis du gerne vil kastrere din hvalp, men ikke har råd, kan du prøve at kontakte en lokal dyrevelfærdsorganisation, eftersom mange organisationer tilbyder økonomisk hjælp til at dække omkostningerne i forbindelse med kastrering.

Hvor lang tid tager det at kastrere en hund?

Afhængigt at din hunds størrelse, alder, køn og eventuelle særlige hensyn kan indgrebet tage alt fra 30 til 90 minutter.

Hvilken pleje har min hvalp brug for, umiddelbart efter den efter blevet kastreret?

Tips til pleje efter operationen:

 • Hold dig i nærheden af din hvalp, den første nat efter operationen.
 • Din hvalp vil muligvis klynke eller pibe, mens den kommer sig efter bedøvelsen. Bare rolig – det kan skyldes, at den blot er desorienteret. Kontakt dyrlægen, hvis det fortsætter i længere tid.
 • Hvalpe kan få dårlig mave som en bivirkning af bedøvelsen. Dyrlægen vil muligvis anbefale et specialfoder, som du kan tage med hjem og give din hvalp til de første par måltider efter operationen. Et neutralt foder som dette kan hjælpe med at minimere sandsynligheden for dårlig mave.
 • Sørg for, at din hvalp får eventuel medicin, som dyrlægen har givet dig til postoperativ pleje, såsom antiinflammatorisk medicin og smertestillende medicin.
 • Dyrlægen vil muligvis give din hvalp en tid til en postoperativ undersøgelse nogle dage efter indgrebet for at overvåge helingen.
 • Din hvalp må godt komme udenfor dagen efter operationen, men hold den i snor, indtil den har kommet sig helt og har fået grønt lys i forbindelse med en postoperativ kontrolundersøgelse.
 • For at forhindre hvalpen i at slikke eller kradse i operationssåret kan den blive nødt til at have en halskrave på i op til 10 dage efter indgrebet. Hvis din hvalp synes, at det er meget ubehageligt, kan en T-shirt være et passende alternativ. Man tager ofte halskraven af, når hunden skal spise.
 • Hos en tæve, som ikke har fået foretaget en kikkertoperation, vil der være et indsnit på maven med nogle få sting. Dette sår bør tjekkes regelmæssigt for at sikre, at det er rent og heler ordentligt.
 • For at beskytte stingene og give såret tid til at hele bør du forhindre din hund i at springe samt gå med hende i snor, indtil hun får grønt lys at dyrlægen. Hvis der ikke er anvendt selvopløselige sting, giver dyrlægen jer en tid til at få stingene fjernet. Det er som regel 7-10 dage efter indgrebet. Hanhunde har som regel ikke brug for udvendige sting. 

Hvilke ændringer kan jeg forvente, efter min hund er blevet kastreret?

Kastrering kan i nogle tilfælde være forvundet med vægtstigning på grund af de hormonale ændringer, der finder sted efter indgrebet. Du kan hjælpe din hund med at holde sig i form ved at sørge for, at den får regelmæssig motion, og ved proaktivt at gå over til at give den et foder med lavere kalorieindhold for at hjælpe med at forhindre, at den tager på i vægt efter kastrering. Hvis du foretrækker det, kan du også vælge at reducere dens kalorieindtag ved at reducere portionsstørrelsen med 10 % i stedet. Hvis du gør det, bør hunden ikke tage på i vægt. Læs vores information om fodring af hvalpe for nærmere vejledning.

Herefter kan du læse vores enkle vejledning for at finde ud af, hvordan du hjælper din hund med at komme sig efter en operation.