Your Pet, Our Passion.
labradorhvalp kigger trist på døren

Hvalpeseparationsangst

7 minutters læsning

Hunde er sociale, og det ligger i deres natur at søge selskab – derfor passer de så godt sammen med os. Men hvis de ikke lærer at håndtere at være alene, kan det medføre separationsrelaterede problemer, også kaldet separationsangst. Læs videre for at se mest almindelige symptomer på separationsangst hos hvalpe, og find ud af, hvordan du kan hjælpe dem med at komme overvinde det med vores nyttige guide.

Hvorfor får hvalpe separationsangst?

Man kan nemt få den tanke, at hunden er uartig eller sur over at du går, men intet kunne være længere væk fra sandheden. Separationsangst hos hvalpe opstår, når de ikke har lært de nødvendige copingstrategier til håndtering af alenetid, det er ganske enkelt frygten for at være alene – og kan betragtes som noget der ligner et panikanfald hos mennesker.

En hund eller en hvalp, som ikke kan være alene hjemme, er utrolig svær at have med at gøre, faktisk er det et af de adfærdsproblemer, som er sværest at løse. Som ved mange andre adfærdsproblemer er forebyggelse bedre end behandling.

I langt de fleste tilfælde begynder hvalpens angst med det samme. Hundeejere kan blive så fortryllede af deres nye hvalp, at de er henrykte, når hvalpen følger med dem overalt – og denne tilknytning er yderst vigtig. Men hvis du giver hvalpen lov til at være sammen med dig i alle døgnets timer, så er det noget hvalpen vokser op med at forvente. Når du så pludselig en dag er nødt til at gå ud alene, opdager du, at hele hundens verden bryder sammen uden dig.

I andre tilfælde lukker en ny hundeejer måske sin hvalp inde i køkkenet den første nat alene, og det forstærker følelsen af, at det er ubehageligt og skræmmende at være alene.

Symptomer på separationsangst hos hvalpe

Symptomer på separationsangst hos hvalpe varierer fra milde til ekstreme og kan indeholde følgende:

 • Voldsom gøen og/eller hylen efter at være blevet forladt.
 • Gnavning og anden destruktiv adfærd.
 • Ikke længere stueren
 • Kradsen eller skraben på døre.
 • Løben frem og tilbage.
 • Voldsom gispen og spytafsondring.
 • Flugtforsøg.
 • Selvskade.
 • Aggressiv adfærd.

Sådan gøres det rigtigt fra starten

Lige fra det øjeblik, hvor du får den hjem, skal din hvalp lære at du er til at stole på, og at du er tilstede, men der er tiddpunkter, hvor du skal noget alene – og at det er okay. Sæt børnegitre op, og gør det til en vane at gå ind i et andet rum og lad hvalpen være alene i et par minutter med en sjov beskæftigelse, som aftensmaden eller en godbid.

Bare gå stille væk og vend tilbage uden at gøre noget nummer ud af det. Gør din ankomst og afgang til en naturlig del af livet fra starten, og giv dem tillid til at kunne håndtere det. Tag et brusebad uden dem, gå en tur rundt i haven - alt for at lære dem lige fra begyndelsen, at det ikke er en krise ikke at være sammen med dig hele tiden, og hvis du giver dem noget lækkert at beskæftige sig med, kan det endda ses som noget at glæde sig til.

Derefter kan du langsomt begynde at gå ud uden din hvalp i fem minutter, så 10 minutter, så 30 minutter - indtil de er glade for at være alene i en time, men sørg altid for at tage det meget langsomt.

Efterlad dem i et helt sikkert område, hvor de føler sig trygge, med noget der kan aflede deres opmærksomhed fra dit fravær. Brug legetøj fyldt med deres yndlingssnacks for at holde dem beskæftiget.

Brug teknologi til at hjælpe dig med at vide præcis, hvad der foregår, når du går væk, så du virkelig ved, at din hvalp er glad og ikke er stresset. Opsæt et webcam med en app, så du kan se din hvalp på din smartphone, mens du er væk. Dette vil give dig ro i sindet og sikre, at din hvalp er tryg, mens du er fraværende.

Den tid du bruger på at lære din hvalp, at det er sikkert at være alene, og at det hører med til at være medlem af en familie, vil betale sig i fremtiden – men husk, at hunde har brug for selskab og social kontakt, og at ingen hunde er glade for at være alene i timevis.

Hjælp til hunde med separationsangst

Hvis du har en hvalp, som allerede har separationsangst, er der et par ting du kan gøre som hjælper med at overvinde problemet.

Udeluk, at der kan være andre problemer

Som det første skal du være sikker på, at din hund ikke reagerer pga. et andet problem. Hunden keder sig måske eller får ikke nok social kontakt eller fysisk eller mental træning, hvilket kan give en voldsom reaktion.

Disse symptomer hænger ofte sammen med separationsangst, men kan faktisk nemt løses med mere motion. Prøv hjernetræning til hvalpe i form af interaktivt legetøj og prøv at stimulere deres intelligens med træning. Som alternativ kan du prøve at lade radioen køre eller at anbringe hunden i et hyggeligt og behageligt rum, helst uden stimuli udefra, som kan fremprovokere gøen.

Hvis du iagttager din hvalp via et webcam, kan det hjælpe dig med at afgøre om det er kedsomhed – og hvis det er tilfældet vil adfærsmønstrene forekomme uregelmæssigt og roligt, med søvn ind imellem. Hvis det er separationsangst, er adfæren sandsynligvis konstant, og din hundehvalp vil udvise tydelige tegn på stress.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle gange kan hunde begynde med at kede sig og senere arbejde sig op til at være stressede og bange. Hvis du er usikker, så find en professionel adfærdsterapeut, som har erfaring med angst hos hvalpe, og få din hund bedømt.

Tips til milde tilfælde af separationsangst hos hvalpe:

 1. Gå i gang helt fra begyndelsen, og lær hvalpen at håndtere at være væk fra dig, før du går igen. I denne periode må hvalpen ikke være alene, så du skal måske have en hundepasser eller en ven til at hjælpe dig.
 2. Når du begynder at gå hjemmefra igen, skal du trappe langsomt op – og brug et webcam, så du ved at din hund slapper af.
 3. Efterlad hunden med et sikkert, interaktivt legetøj (som fx en udstoppet Kong) og med tændt radio eller TV.
 4. Sørg for, at din hund er træt, når du går – hellere træt end fuld af energi, så er der større sandsynlighed for at tiden går med at sove – så sørg for en god tur eller leg inden.
 5. Gør ikke et stort nummer ud af afsked eller hjemkomst, det gør det bare til en endnu større ‘begivenhed’ for din hund, at du går.
 6. Prøv at variere din rutine, når du tager afsted, så din hund ikke bliver helt fortvivlet og forventer, at du straks er på vej væk.
 7. Hvis din hvalp har et mere alvorligt separationsrelateret problem, bør du tale med din dyrlæge, eller kontakte en certificeret adfærdsterapeut for at få udarbejdet et program, som kan afhjælpe det.

Det er bedre at forebygge end at helbrede separationsangst hos hvalpe. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at hunde er sociale dyr, og hvis de tit skal være alene hjemme i længere tid, er det måske ikke nogen god ide at anskaffe en hund.

For at få flere råd og mere vejledning om hvalpe, tag et kig på vores indhold, som er fyldt med nyttig viden om, hvordan man får en sund og glad hund.