Your Pet, Our Passion.
En lysebrun hund i en rød snor på græsset kigger op på sin ejer.

Hjernegymnastik og gættelege for din hundehvalp

4 minutters læsning

Motion er mere end blot daglige gåture. Opdag lege, som fremmer din hvalps koncentrationsevne og aktiverer hjernen.

Vi kan få for vane at tænke, at vores hunds daglige motion kun handler om regelmæssige daglige gåture – og der er ingen tvivl om, at hunde har stor gavn af at gå tur, men det er ikke kun kroppen, som har brug for motion.

Stimulering af din hvalps hjerne kan fremme dens udvikling og gøre det nemmere at lære den tricks og kommandoer. Det er også en sjov og interaktiv måde at knytte bånd på og opbygge jeres forhold. Læs videre for at finde ud af, hvilke hundelege du kan prøve!

Hjernelege til din hvalp

Problemløsning og mental stimulering handler om at bruge din hvalps naturlige begejstring for at lege samt dens instinktive adfærd og ofte undervurderede intelligens til at løse små opgaver og lære nye færdigheder. For de fleste hvalpe vil det at bruge hjernen på denne måde være stimulerende og samtidig køre dem trætte.

Hvalpe er fulde af energi, men deres krop er endnu ikke fuldt udviklet, så det kan være svært at give dem den motion, de har brug for for at brænde al den overskydende energi af, uden at belaste deres muskler, led og knogler, som stadig vokser og udvikler sig. Lege og aktiviteter giver dem mulighed for at røre sig mere og forhindrer dem i at bide i møblerne.

Der findes forskellige lege til hunde, herunder aktivitetslegetøj, der stimulerer hjernen og holder hunden beskæftiget. Nogle hunde er glade for alle slags legetøj, mens andre har nogle meget klare favoritter. Det er op til dig at finde ud af, hvad du og din hvalp synes om.

Gemmeleg med din hvalp

Du kan lege gemmeleg med din hvalp overalt i huset eller haven – selv når I er ude at gå tur. For at sætte denne leg i gang har du brug for hjælp fra en, der kan holde din hvalp. Start med at vise din hvalp, at du har nogle godbidder, og find så et sted at gemme dig – det er en god idé at starte med et sted, som er ret nemt at finde.

Så kan din hvalp slippes fri og finde dig, hvorefter den bliver belønnet både med godbidder og ved at blive genforenet med dig. Start med at lege gemmeleg, mens din hvalp endnu er lille, eftersom det vil forbedre dens hukommelse senere i livet og gøre den mere interesseret i dig.

Snudelege

En anden god leg, som stimulerer hundens hjerne, er en variation på gemmeleg, hvor din hvalp skal bruge snuden til at finde en godbid eller et stykke legetøj. Du kan lægge et spor af godbidder, som fører hen til et yndlingslegetøj eller endda til din hunds aftensmad – efterhånden som den bliver bedre til legen, kan du skære ned på, hvor mange godbidder du lægger.


Denne leg er fremragende til hvalpe og kan holde dem underholdt i lang tid! Gem godbidder (eller bolde til hvalpe, som er vilde med legetøj) under et lille håndklæde, under nogle puder, i en gammel strømpe eller endda under plantepotter af plastik rundt om i haven, og lad din hvalp lugte sig frem til dem. Du kan variere disse hjerneaktiviteter på mange forskellige måder og både træne din hunds hjerne og snude.

Interaktivt hvalpelegetøj

Der findes masser af legetøj på markedet, som omfatter problemløsning for at få adgang til godbidder. Nogle triller, andre hopper, og nogle bevæger sig uforudsigeligt eller har smarte bevægelige dele, og de giver alle din hvalp forskellige udfordringer. Det kan være alt fra Kong-legetøj – som man kan fylde med mad og kun kræver lidt hundesnilde for at holde legetøjet og en hel del tyggeri – til forholdsvis kompliceret pusle-legetøj, der kræver en kløgtig kombination af hjerne, mund og poter for at få fat i godbidderne.

Forvent ikke, at din hund forstår dette legetøj med det samme. Prøv at arbejde sammen med den, vis den, hvordan man skal gøre, og gør det nemt til at starte med, indtil den har fundet ud af det.

Men du behøver ikke bruge en formue – du kan gemme godbidder de tomme rør fra toiletpapir og køkkenrulle, i små æsker eller i en åben plastikflaske. Derefter skal du blot opmuntre din hvalp til at finde ud af, hvordan man får fat i dem. Sørg for at overvåge alle lege med din hund, og at alt, hvad du bruger til hjemmelavet legetøj, er sikkert at bide i. Hold øje med, at din hvalp ikke begynder at trække stykker af eller ødelægge legetøjet!

Lær din hvalp kunster

Det virker måske som bare en sjov ting at have en hund, der kan lave smarte kunster som at vinke med poten eller lukke døren. Men i virkeligheden kan du stimulere din hund mentalt og styrke jeres relation, når du tager dig tid til regelmæssig træning og hundelege.

Start med noget nemt, når du vil lære din hvalp at lave kunster, og få den til at dreje rundt i en cirkel eller sætte forpoterne op på en spand med bunden i vejret ved at lokke den med en godbid. Snart vil I være klar til at lave mere avancerede kunster, som vil imponere dine venner!

Når du først begynder at tænke på at motionere din hunds hjerne såvel som dens krop, vil du begynde at se på alt legetøj som en mulig hjerneleg for din hund og enhver gåtur som en anledning til at træne både dens krop og hjerne. Som en ekstra bonus vil disse forbedrede interaktioner mellem jer gøre, at din hvalp bliver bedre til at holde fokus på dig, selv når den når begynder at blive mere selvstændig, samt forbedre din hvalps adfærd og træning og give dig flere værktøjer til at komme godt igennem din hvalps teenageperiode.

Hvis du gerne vil vide mere om pleje og træning af din hvalp, kan du læse vores artikler om aktiviteter for hunde og opdage endnu flere sjove ting, I kan lave sammen.

Når du først begynder at tænke på at motionere din hunds hjerne såvel som dens krop, vil du begynde at se på alt legetøj som en mulig hjerneleg for din hund og enhver gåtur som en anledning til at træne både dens krop og hjerne. Som en ekstra bonus vil disse forbedrede interaktioner mellem jer gøre, at din hvalp bliver bedre til at holde fokus på dig, selv når den når begynder at blive mere selvstændig, samt forbedre din hvalps adfærd og træning og give dig flere værktøjer til at komme godt igennem din hvalps teenageperiode.

Hvis du vil vide mere om pleje af træning af din hvalp, kan du tage et kig på vores artikelsamling med gode råd om hvalpe.