Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hvalp flår en pude i stykker.

Sådan får du din hvalp til at holde op med at bide, gø og springe op

9 minutters læsning

Det er helt naturligt, at din hvalp napper, gør og springer op, men hvis den får alt for frie tøjler, kan denne adfærd udvikle sig til alvorlige problemer, der kunne have været undgået.

Det kan komme som lidt af at chok, når man finder ud af, at ens bedårende, lille hvalp gør ting, man helst ville være foruden – som at nappe, springe op og bide i ting.

Det handler ikke om, at den er uartig, slem eller aggressiv på nogen måde. Faktisk er det helt naturlig adfærd for en hvalp. For eksempel er det at bide i ting en del af hvalpens måde af udforske verden på – den er nødt til at tygge og bide for at lære. Det er din opgave at lære din, hvad den må og ikke må bide i.

Indtil nu har din hvalp kun haft sine søskende og sin mor at lege og interagere med, så du og din familie bliver nødt til at påtage jer rollen som lærere og legekammerater. Det fremmer tilknytningen mellem dig og din hvalp, og det er vigtigt, at du udnytter chancen til at tilskynde til gode vaner fra starten.

Ellers vil din hvalp fortsætte med at gøre alle de ting, som den er vokset op med at tro er acceptable, eller endda ønskværdige, selv når den bliver voksen. Til den tid vil den bare være større og stærkere og have blivende tænder, hvilket betyder, at din hund kan komme til at skade eller skræmme nogen med sin frembrusende adfærd.

Så når du får din hvalp med hjem, bør du begynde at lære den den ønskede adfærd med det samme. Men husk, at den ikke er "uartig" – den opfører sig blot på den naturlige måde, som den har lært i de første uger af livet.

For at lære din hvalp den passende adfærd kræver det nænsom og positiv bekræftelse. Det betyder, at du opmuntrer din hvalp til at gøre de ting, du gerne vil have den til, og belønner den, når den gør det – som regel med en sund og lækker hvalpegodbid – så det bliver dens nye standardadfærd. Du bør altid belønne den adfærd, du gerne vil have at din hvalp gentager, og hvis din hvalp udviser adfærd, som du helst ikke vil have, kan du bruge vores vejledning til hundetræning til at lære den et alternativ.

Du må aldrig straffe din hvalp fysisk eller verbalt. Det vil kun gøre den bange for dig og skade jeres forhold og vil ikke have den ønskede effekt.

Hvalpe, der bider

Hvalpene i et kuld leger sammen, og denne leg omfatter masser af slagsmål og legesyge bid. Det er sådan, hvalpe lærer at interagere med hinanden samt at begrænse, hvordan de bider. Hvis de bider for hårdt, eller legen bliver for vild, holder de andre hvalpe eller moren op med at lege med dem, og på den måde lærer de en vigtig lektie om passende samspil med andre.

Hvalpe har skarpe tænder, men en svag kæbe. Det betyder, at selvom det kan gøre ondt, når en hvalp bider, gør den ingen skade, og hvalpens søskende og mor hjælper den altså med at lære at kontrollere sit bid. Derfor kan det dog hænde, at din hvalp giver dig et smertefuldt nap, når I leger.

Når du har fået din hvalp med hjem, og den nu bor sammen med en menneskefamilie, skal den lære, at man ikke bider, når man leger med mennesker! Hvalpen skulle nødigt fortsætte med at bide, efter den er blevet voksen, så i stedet bliver du nødt til at lære den passende måder at lege og have det sjovt på.

 • Undlad at lege vildt med din hvalp eller skubbe den rundt med hænderne, eftersom det opmuntrer den til at bruge sine tænder til at tage fat i dig.
 • Alle interaktioner med dine hænder bør være nænsomme og beroligende – du kan ae, nulre dens ører, klø den på ryggen osv. Din hvalp har brug for at lære, at dine hænder er gode ting og ikke legetøj til at bide eller trække i.
 • Brug legetøj og ikke dine hænder til at lege forsigtige trækkelege. Din hvalp har brug for at tygge og bide i ting (og når den er ved at få tænder, er det ekstra vigtigt), men du bør forsøge at gøre det klart, at man kun må bide i legetøj og ikke i hænder.
 • Giv din hvalp sikkert legetøj at bide i – KONG-hvalpelegetøj er fremragende, og du kan også selv lave legetøj ved at lægge godbidder indeni tomme toiletpapirruller, som hvalpen kan bide og tygge i uden problemer.

Selv med den bedste indsats vil din hvalp indimellem komme til at nappe dig. Lad først og fremmest være med at overreagere. Ja, det gjorde muligvis ondt, men hvis du skælder din hvalp ud eller bliver irriteret eller råber ad den, bliver den bange for dig, hvilket giver den mistillid til dine hænder og nedbryder jeres forhold.

I stedet har du flere forskellige muligheder, og hvilke(n) du vælger afhænger af din hvalps personlighed og race, samt at du prøver dig lidt frem.

 • Hvis det var et enkeltstående uheld, kan du vælge bare at ignorere det og lege videre. Alle kan begå en fejl.
 • Hvis det ikke var et enkeltstående tilfælde, eller hvis det sker igen med det samme, skal du holde op med at lege og vende ryggen til din hvalp i 10 sekunder, så den forstår, at hvis den bruger sine tænder, stopper legen. På den måde lærer den, at hvis den vil lege med dig, må den ikke bruge sine tænder.
 • Når du leger videre, kan du bringe et stykke legetøj ind i legen, som din hvalp kan bide i stedet.
 • Hvis din hvalp fortsætter med at bide, mens I leger, skal du gå helt væk fra legen i et minut, så din hvalp forstår, at hvis den bider, holder du helt op med at lege og går væk.
 • Du bør ikke være væk i mere end et minut, og når du kommer tilbage, leger I videre som før. Hunde bærer ikke nag, og det bør du heller ikke.
 • Nogle gange kan en hvalp komme til at bide, mens den leger, fordi den er frustreret, har for meget energi – eller omvendt ikke får nok søvn. Sørg for, at din hvalp får nok positive interaktioner, problemløsningslege, som stimulerer hjernen, masser af chancer for at lykkes og masser af muligheder for god, uforstyrret søvn.
 • Sørg for, at alle i hjemmet gør det samme. Din hvalp bliver bare forvirret, hvis en person lader den bide, og de andre ikke gør.
 • Overvåg alle interaktioner mellem hvalpen og børn for at sikre, at legen ikke bliver for vild og for at forhindre, at din hvalp kommer til at bide, mens den leger.
 • Hvalpe får tænder, ligesom babyer gør, fra de er omkring 12 uger gamle og op til omkring seks måneder. Deres mælketænder falder ud lidt efter lidt og erstattes af blivende tænder. I denne periode kan din hvalp opleve gener på grund af ømt tandkød, og den kan have behov for at tygge mere end sædvanlig. Sørg for at have sikkert legetøj, den kan gnave i, både for at aflede den fra at bide i møbler og hænder og for at hjælpe med at lindre eventuel ubehag. Der findes endda bidelegetøj til hvalpe, som kan lægges i køleskabet for at hjælpe med at køle ømt tandkød.

Ved hjælp af konsekvens og belønningsbaseret træning vil din hvalp snart lære, at lege med mennesker skal være forsigtige og uden brug af tænder.

Hvalpen springer op

De fleste hvalpe springer op, eftersom det er en naturlig måde for hunde at hilse på. Hvalpe vil have vores opmærksomhed, og indtil nu kender de kun én måde at få den på, så man kan ikke klandre dem for at gøre, hvad der falder dem naturligt. Det er enkelt at lære din hvalp ikke at springe op. Du skal blot vise den, at du reagerer og giver den din opmærksomhed, når dens poter er på gulvet, så der ikke er nogen grund til at springe op.

Hvorfor tygger hvalpe i ting?

Det at tygge og bide i ting er naturlig adfærd for en hvalp, som hjælper med at udvikle dens tænder og kæbe. Hvalpens ejer bør ikke forsøge at afholde den fra at tygge i ting, eftersom alle hunde har behov for at gøre det, men bør i stedet sørge for give hvalpen ting at bide i, som er passende og sikre.

 • Giv din hvalp masser af sikkert bidelegetøj, så den kan få afløb for sit behov for at tygge i ting. Omdiriger dens tyggeri til legetøjet, hvis du kan, så den ikke har så meget fokus på ting, du ikke vil have, at den bider i. Hvis din hvalp for eksempel bider i din sutsko, så lad være med at tage skoen fra den, eftersom det vil udvikle sig til et fantastisk trækkelegetøj. Find i stedet et af dens bidelegetøj frem, og gør det uimodståeligt at lege med – så vil din hvalp tabe interessen for din sutsko næsten med det samme.
 • Sørg for, at dette legetøj er langt mere spændende end noget andet, den kunne finde på at bide i. Det kan du gøre ved at købe legetøj, hvor man kan putte mad eller godbidder indeni, eller som har en tekstur eller laver en lyd, som din hvalp godt kan lide. Prøv dig frem for at finde ud af, hvad din hvalp allerbedst kan lide, så længe det er sundt og sikkert.
 • Ryd op! Hvis der ligger ting på gulvet eller inden for hvalpens rækkevidde, kan du ikke forvente, at den lader være med at bide lidt i dem. Hvalpe kan ikke kende forskel på mit og dit!
 • Giv din hvalp ros, når du ser, at den bider i et stykke legetøj, som er sikkert og passende til formålet.
 • Du kan overveje at anbringe din hvalp i en hvalpegård, når du er hjemme, men ikke kan holde øje med den hele tiden. Sørg for, at den har noget sikkert bidelegetøj der, så den kan lege sikkert og holde sig underholdt.
 • Din hvalp kan også finde på at bide i ting, når den keder sig. Sørg for, at du tilbringer masser af kvalitetstid sammen med den, at den får rigeligt med spændende og interaktivt legetøj og stimulerende lege, og at den ikke er alene for længe ad gangen.

Hvis du er bekymret, fordi du synes, din hvalp tygger for meget i ting, kan du tage den til dyrlægen for at få den undersøgt. Dyrlægen kan hjælpe, hvis din hvalp er ved at få tænder og har ondt. Hvis du stadig er bekymret, kan en adfærdsterapeut hjælpe dig med at forstå roden til ikke-kliniske tyggeproblemer.

Vil du gerne have flere tips og råd om hvalpe? Læs vores bedste tips til at socialisere din hvalp.