Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dentalife Logo
Golden labrador retriever med rødt halsbånd og åben mund

Pleje af tænder hos hvalpe, voksne og ældre hunde

4 minutters læsning
Dentalife Logo
Sponsoreret af Dentalife

Vi ved alle, at det er vigtigt at passe på hundens tænder. Men vidste du, at din hund på forskellige stadier af sit liv har brug for forskellige typer tandpleje?

Hvalpe har følsomme og sårbare tænder. Derfor skal deres tænder behandles med omhu. Deres unge tænder er måske endnu ikke stærke nok til at kunne modstå visse tandbehandlinger. På samme måde er voksne hundes tænder ikke så skrøbelige og kræver derfor andre former for pleje. Tandpleje er særlig vigtig her, for i modsætning til hvalpe skal deres tænder holde resten af deres liv. Ældre hunde har tendens til at have en større risiko for tandsygdomme, fordi deres tænder ofte er mere skrøbelige og slidt ned med tiden.

Læs videre for at se de forskellige faser af tandpleje.

Hvalpens tænder

Det kan være svært at passe på din hvalps tænder. Deres mund og tænder vokser og ændrer sig konstant, hvilket gør det vigtigt at holde øje med din hvalps tandsundhed.

Når din hvalp er 3-4 uger gammel, bør den være begyndt at få sit første sæt tænder. Ligesom mennesker får hunde et sæt mælketænder, før de voksne tænder kommer frem. Når de er kommet igennem, tager det normalt 3-4 måneder mere, før de falder ud, og de voksne tænder begynder at tage deres plads. Selv om mælketænder ikke er permanente, er det stadig vigtigt at passe på dem.

De følgende tips nedenfor bør hjælpe med at holde din hvalps tænder sunde i det første år:

Kontroller tænderne regelmæssigt - Da din hvalps tænder konstant ændrer sig, er det vigtigt, at du kontrollerer dem mindst en gang om ugen. På den måde kan du identificere, om der er tidlige tegn på, at der er ved at udvikle sig en tilstand i din hunds mund.

Giv din hvalp legetøj - Det er vigtigt at sørge for, at din hund har tyggelegetøj, mens den gennemgår sin tandbehandling. Tyggelegetøj vil ikke kun hjælpe med at holde din hunds tænder rene, men vil også lindre smerten ved tændernes opståen.

Sørg for, at tænderne er faldet ud - Efter ca. 3-4 måneder bør din hvalps tænder være begyndt at falde ud. Du bør tage din hvalp med til dyrlægen, hvis hundens tænder ikke er begyndt at falde ud på dette tidspunkt.

Børst deres tænder - Det er meget vigtigt at børste din hvalps tænder fra en ung alder. Det hjælper ikke kun med at passe på deres tænder, men det vænner dem også til tanken om at børste tænder fra en ung alder. Vi anbefaler, at du starter med langsomt at gnide dine fingre hen over din hvalps mund. Når du har mestret dette, kan du begynde at bruge tandpasta og til sidst en tandbørste. Husk at rose og belønne din hund efter hver rengøringssession.

Brun hund sidder med en tandstik i munden

Voksne hundetænder

Når din hund når en alder af ca. 12 måneder, begynder den sit voksenliv. Det betyder, at de vil have et komplet sæt tænder, som skal passes ordentligt, da de ikke vil få et nyt sæt tænder. Dette gør hundetandpleje til en vigtig del af voksenlivet.

Purina® DentaLife® tyggeben - Når hunden er fyldt et år, kan den begynde at få glæde af vores udvalg af DentaLife® tyggeben. Hvert af vores tyggeben har en porøs tekstur og hjælper med at reducere ophobning af tandsten i din hunds mund. Dentalife® er fremstillet af sunde ingredienser, og med velsmagende kylling betyder det, at din hund også får en godbid!

Rengøring af din hunds tænder - Nu hvor din hund er kommet ind i den voksne fase, er det endnu vigtigere at børste tænder. Du bør ideelt set børste din hunds tænder hver dag, men selv hvis du gør det to gange om ugen, vil det gøre en forskel. Når du renser din hunds tænder, skal du forsøge at sørge for, at børsten står i en 45° vinkel. Læs mere om at rense deres tænder her.

Vandtilsætningsstoffer - Vandtilsætningsstoffer er en relativt ny opfindelse, der hjælper med at holde din hunds mund ren og frisk ånde. Selv om disse tilsætningsstoffer er en god måde at hjælpe med at forbedre hundens tandsundhed på, bør de, hvis du vælger at bruge dem, bruges sammen med børstning og daglige tyggepinde. Spørg din dyrlæge for at få flere oplysninger.

Seniorhundens tænder

Det er særligt vigtigt at sikre, at din seniorhunds tænder og tandkød er sunde og stærke. Det skyldes, at ældre hunde er meget mere tilbøjelige til at få tandkødsproblemer end yngre hunde.

Hulrum i ældre hundes tænder - "Caries", eller karies, kan være et problem for nogle ældre hunde. Derfor er det vigtigt at kontrollere din hunds mund regelmæssigt, da de kan føre til smerter og tandtab.

Tandudtrækning - Når en hund bliver ældre, kan det være nødvendigt at få trukket tænder ud. Processen med tandudtrækning indebærer en generel bedøvelse, og selv om det normalt er helt sikkert, kan det være forvirrende for din ældre hund.

Almindelig tandplejerutine - Det er vigtigt at sørge for, at du udfører din hunds regelmæssige tandplejerutine fra voksenalderen til seniorlivet. Det betyder regelmæssig tandbørstning og brug af tandskyl om nødvendigt. Et DentaLife® tyggeben om dagen vil også hjælpe med at holde din hunds tænder sunde i senioralderen.

Få mere at vide om huller i din hunds tænder, hvad de er, og tips til, hvordan du forebygger dem.

Lignende artikler fra Dentalife:

Dentalife
4 minutters læsning

Dårlig ånde hos hunde