Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Cockapoo sidder ved hoveddøren

Almindelig helbredsproblemer for cockapoohunde, som du bør kende til

4 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Cockapoo er en af de sødeste hydbrid-hunderacer der findes. Som afkom af cockerspaniel og puddel har denne hund fået nogle af de bedste egenskaber fra begge racer og har fået hele verden til at forelske sig den. Så du kan forvente en kærlig hund med et dejligt temperament, som er så intelligent, at træningen går som en leg.

Men det er ikke alt, hvad cockerspanielen og pudlen har givet videre til deres cockapoo-hvalpe. Helbredsproblemer, som ofte ses hos cockapooens forældre, kan også være en del af arven. Hvis du er i tvivl om, hvilke cockapoo-helbredsproblemer du skal holde øje med, så beskriver vi her de arvelige problemer, som ser ud til at ramme disse hunde mest.

Cockapoo helbredsproblemer

Patella luksation

Cockapooer kan få mobilitetsproblemer, fordi deres knæskaller bliver vredet af led. Denne tilstand kaldes patella luksation, og der er mange små racer, som har tendens til dette. En haltende hund, som ikke kan stå normalt, er de to tegn, som hundeejere nok først lægger mærke til. Heldigvis kan mange af disse hunde stadig få relativt normale, behagelige liv selv om dette helbredsproblem er meget almindeligt.

I nogle tilfælde vil dyrlægen anbefale operation som den bedste mulighed, men fysioterapi og medicin kan bruges ved mildere tilfælde af patella luksation.

Hoftedysplasi

Hvis hofteleddene ikke udvikles normalt, når hundehvalpen vokser, kan det give din cockapoo et smertefuldt helbredsproblem, som kaldes hoftedysplasi. Det er endnu en lidelse, som kan ramme både cockerspaniel og puddel, hvilket betyder at deres nuttede cockapoo afkom kan arve de samme problemer.

Smerter, halten, stivhed eller manglende vilje til at gå tur er de tegn, som man normalt skal holde øje med. Smertelindring og omhyggeligt planlagte træningsrutiner kan i høj grad hjælpe med af mildne nogle af disse symptomer. Men i mere alvorlige tilfælde anbefales operation.

Øreproblemer

Cockapooens flagrende cockerspaniel-ører giver et hint om et andet almindeligt cockapoo helbredsproblem - øreinfektioner. De skyldes ofte, at bakterier eller øremider kommer ind i øret, formerer sig og forårsager en masse problemer for vores hundevenner. Hundeejere kan nogle gange straks se, at der er noget galt, fordi deres kæledyr vil begynde at ryste på hovedet og prøve at klø sig i øret for at lindre ubehaget.

Medicin vil kunne stoppe infektionen, men en god måde at forebygge cockapooers øreproblemer er at rense deres ører jævnligt, og det er bedst at følge din dyrlæges anvisninger om, hvordan dette gøres effektivt og sikkert.

Progressiv retina atrofi

Progressiv retina atrofi er navnet på en ledelse, som fører til nedsat syn pga. nedbrydning af de celler, som retina består af. Det er en arvelig sygdom, som cockerspaniels desværre har en tendens til, og det betyder også, at den kan være et sundhedsproblem for cockapoos.

Desværre kan sygdommen medføre blindhed, men blinde hunde kan klare sig temmelig godt, så længe de ikke har smerter.

Grå stær

En anden øjenlidelse, som kan ramme cockapoos pga. deres gener, er grå stær Den usædvanlige sløring af synet, som hænger sammen med grå stær, bliver værre over tid, hvor synet bliver mere og mere uklart indtil det forsvinder helt.

Grå stær kan fjernes med en operation, men dyrlægen vil normalt vurdere, hvor godt hunden klarer sig med det delvise synstab før dette skridt anbefales.

Grøn stær

Et almindeligt cockapoo-helbredsproblem er grøn stær. Det skyldes for højt tryk i øjet pga. akkumuleret væske og manglende dræning, som skyldes en blokering. Retina, men også synsnerven, kan tage skade i processen, hvilket i sidste instans kan medføre blindhed, hvis det ikke behandles.

For at stoppe opbygningen af tryk skal man regne med en akut operation i alvorlige tilfælde af grøn stær med efterfølgende ordinering af vedvarende behandling for at holde trykket under kontrol. Hundeejere skal også regne med jævnlige dyrlægebesøg for at få øjnene undersøgt, så det sikres, at sygdommen ikke bliver værre over tid.

Allergi

Hundeallergi kan også ramme de nuttede medlemmer af cockapoo-racen. Der er mange ting, som kan medføre en allergisk reaktion, lige fra maden til de stoffer de kommer i kontakt med eller pollen og støv, når det indåndes af hundene. Så det er værd at holde øje med eventuelle usædvanlige symptomer og at tage kontakt til dyrlægen for at få hjælp, når du bemærker dem.

Rage syndrome

Selv om cockapoos normalt har et dejligt temperament, er der en genetisk betinget lidelse i denne race, som kaldes rage syndrome (vredessyndrom). Det er et alvorligt adfærdsproblem, hvor hunden pludselig opfører sig meget agressivt. Hvis du har mistanke om, at din hund lider af dette, er det vigtigt at tale med en dyrlæge.

Som det næste skal du prøve at få mere at vide om cockapooens forældre, cockerspanielen og de almindelige helbredsproblemer som disse hvalpe kan få i deres liv, og hvor nogle af dem gives videre til deres afkom.

Lignende artikler:

Pro Plan