Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hund står på mark med bjerge i baggrunden

Hundens sunde vægt og kropstilstand

11 minutters læsning

Man elsker sine hund som de er, så du bliver sikkert ikke ret bekymret, hvis hunden ser ud til at have taget lidt på. Men fra et sundhedssynspunkt betyder størrelse faktisk noget!

Selvom vejning af hunden og regelmæssig vægtovervågning er en god ide, kan dette være lidt svært, da der er stor variation mellem racer, og det er ikke altid nemt at vide, hvad der er det rigtige for dit kæledyr. Her kan kropstilstands-score for hunde gør det hele lidt nemmere.

Hvad er kroptilstands-score for hunde?

Kropstilstands-score for hunde giver dig mulighed for at bedømme den mængde fedt, som din hund bærer rundt på, det kan nemt gøres hjemme uden vægt, og kan identificere overvægtige hunde før skalaen viser en stor ændring. Desuden gælder skalaen for næsten alle slags hunde, så du kan nemt undersøge dem mellem besøg hos dyrlægen, hvad enten de er store, små, krøllede eller ekstremt pelsede!

Hvorfor er kropstilstands-score for hunde vigtigt?

At være hundejer indebærer at holde godt øje med din hunds kropstilstands-score og at arbejde på at opretholde en ‘ideel’ score på fire eller fem i alle stadier af din hunds liv. Dette kan også mindske risikoen for helbredsproblemer, som hænger sammen med overvægt. Det omfatter gigt, hjertesygdomme og selv diabetes, som ikke kun betyder store dyrlægeregninger, men også en ulykkelig, utilpas hund - mange gode grunde til at holde den slanke linje!

Ligesom mennesker fordøjer hunde deres mad på lidt forskellige måder, og det afhænger især af deres alder og aktivitetsniveau. Hvis hunde får flere kalorier end de har brug for, kan de overskydende kalorier blive lagret som fedt, hvilket i værste fald kan medføre overvægt hos hunde.

“At lære at udføre en kropstilstands-score for dit kæledyr og regelmæssigt bedømme denne kombineret med den rigtige kost og motion, vil sikre, at du gør det bedst mulige for dit kæledyrs sundhed og velbefindende”, siger Zara Boland, Purinas dyrlæge.

Nogle specifikke problemer, som hvalpe kan udvikle pga. overvægt:

 • Gigt, ledskader og ledsmerter.
 • Type 2 diabetes.
 • Hjertesygdomme.
 • Mindre udholdenhed generel og ved motion.
 • Større risiko for anæstesi og operationer.
 • Reduceret leverfunktion pga. fedtlever.

Hvordan måles hundens kropstilstands-score?

Din hunds kropstilstands-score er nem at måle, hvis du følger nogle enkle trin. Den bruger en skala fra et til ni, hvor et begtyder ‘meget undervægtig’ og ni beyder ‘meget overvægtig’.

En kropstilstandsscore mellem fire og fem betragtes som ideel - ikke for stor og ikke for lille, hvilket er det du skal sigte efter for din hund. For at finde din hunds aktuelle kropstilstandsscore, er der tre ting, du skal tjekke.

1 Ribbenstjek:

Gør det behageligt for din hund, og kør begge handflader hen over brystkassen, en hånd på hver side (din hund vil sikkert tro at det handler om at blive klappet!) Noter ganske enkelt, hvordan det føles, og sammenlign med skemaet.

2 Profiltjek:

Kig på din stående hund fra siden. Det er bedst, hvis du er på samme niveau, som din hund for at få det bedste overblik.

3 Tjek ovenfra:

Se ned på din stående hund ovenfra.

Purina score-værtøj til hundes kropstilstand

Mange er usikre på, hvad den rigtige vægt for en bestemt hund er, så hvordan ved man, om ens kælddyr har de rigtige størrelse i forhold til deres race og type? For at tjekke din hunds kropstilstand, skal du bare følge disse enkle trin. Du kan udskrive et eksemplar og sætte det op på køleskabet som påmindelse. Nemt!

Brug accordionerne nedenfor, vælg det billede, som passer bedst til din hund, så fortæller vi dig om din hund er undervægtig, overvægtig eller helt perfekt.

Purina kropstilstandsværktøj

Vores hundekropstilstandsværktøj er udviklet af eksperter i pleje af kæledyr, og er designet til at hjælpe dig med at vurdere om din hunds størrelse er sund. Vi prøver at undgå kun at betone vægten, hvilket kan være vildledende. Score-værktøjet til hundens kropstilstand opmuntrer dig til at få føling med din hund, at mærke hundens faktiske størrelse under den flotte pels! Det anbefaler også, at du ser på din hund fra alle vinkler for at få et overblik før du beslutter, om størrelsen og formen er sund. Vær tålmodig og blid - din hund ermåske ikke vant til at blive håndteret på denne måde, men du skal ikke være bekymret, det bliver hurtigt en vane.

Hvordan finder man sin hunds kropstilstands-score?

Din hund er for tynd hvis:

 • Hunden har ribben, lændehvirvler, bækkenknogler og andre store knogler, (som du kan se formen på) som er synlige set fra afstand. Hunden har intet synligt kropsfedt og har et tydeligt tab af muskelmasse.
 • Din hunds ribben, lændehvirvler og bækkenknogler er nemme at se. Hunden vil ikke have mærkbart fedt, med nogle fremtrædende knogler, men kun minimalt tab af muskelmasse.
 • Du har en undervægtig hund, hvis ribenene nemt kan mærkes og måske er synlig uden noget mærkbart fedt, som dækker dem. Lædehvirvlernes toppe er synlige, bækkenknoglerne er fremstående og taljen er iøjenfaldende.

Din hunds kropsscore er ideel hvis:

 • Du kan mærke hundens ribben uden ret meget fedtdække. Taljen skal være nem at se ovenfra (se efter timeglasform), og maven (den del af undersiden, som befinder sig lige foran bagbenene) skal være trukket op mod bækkenet, når den ses fra siden.

Din hund er overvægtig hvis:

 • Ribbenene er tydelige, men med lidt for meget fedtdække. Taljen kan ses fra oven, men er ikke tydelig og overgangen mellem mave og brystkasse er synlig.
 • Du har en overvægtig hund, hvis det er svært at mærke ribbenene, fordi et tykt fedtdække kommer i vejen. Der er synlige fedtdepoter over lændeområdet og omkring haleroden. Der er ingen talje, og overgangen mellem mave og brystkasse er der ikke eller kan ikke ses.
 • Din hunds ribben kan ikke mærkes under et meget tykt fedtlag, eller kan kun mærkes hvis du trykker virkelig hårdt. Der er store fedtdepoter over lændeområdet og omkring haleroden. Der er ikke nogen talje og ingen overgang mellem mave og brystkasse. Maven kan være tydeligt udspilet (maven er stor og hænger lidt).
 • Der er meget store fedtdepoter over brystkasse, rygrad og halerod. Der er ingen talje og ikke nogen overgang mellem mave og brystkasse, og der er fedtdepoter på hals og ben. Der er en tydeligt oppustet mave (maven hænger).

Er min hvalp overvægtig?

Hvis din hund stadig er hvalp, synes du måske at det er sødt, at den er lidt buttet. Men pas på med det ekstra hvalpefedt, for det kan være forstadiet til en overvægtig hund i fremtiden. Når hvalpe vokser, bliver de som regel tyndere, så du kan forvente, at din hvalps kropsform ændrer sig i løbet af teenageårene og voksenalderen. Det er en af grundene til, at hundejere kan have svært ved at finde ud af, hvad der hud og hvad der er fedt i de første 12-18 måneder af deres hvalps liv. Det er her kropstilstandsværktøjet kan være en hjælp, så vær især opmærksom på, om du kan mærke hvalpens ribben, og om tajlen og overgangen mellem mave og brystkasse kan ses. Hvalpe har som regel en lille mave, men du skal kontakte din dyrlæge, hvis du synes at din hvalps fedt sidder bedre fast end forventet.

Flere tips til vurdering af din hunds kropstilstand

Har du brug for mere hjælp? Purinas egen dyrlæge Zara Boland viser, hvordan hundejere kan måle deres hunds aktuelle kropstilstand og bedømme deres hunds kropsscore i tre nemme trin. Det tager kun et minut at finde ud af, om din hund er undervægtig, overvægtig eller lige tilpas.

Se en kort video med Purinas husdyrlæge Zara som viser, hvordan man undersøger sin hunds kropstilstand:

Hvordan du kropstilstands-scorer din hund

Fortolkning af resultaterne fra kropstilstandsværktøjet til hunde

Den ideelle kropstilstands-score er slankere end du nok tror. Faktisk har ejere af kæledyr i høj grad en tendens til at undervurdere deres hvalpes vægt. De enkelte hunde vil have brug for et særligt foder, særlige mængder og motion i forskelligt omfang. Afhængigt af kropsform, størrelse og race kan to hvalpe faktisk veje det samme, men den ene kan være overvægtigt og den anden undervægtig.

Når du har bestemt din hunds kropstilstands-score, er tiden komme til at tænke over, hvad du skal gøres som ansvarlig hundeejer. Hvis din hund er over- eller undervægtig, spørg din dyrlæge om, hvordan du får hunden i form igen.

Når hunde er lige der, hvor de skal være, vil livet blive endnu mere spændende for dem – og de har så meget mere energi, sjov og entusiasme at dele med dig!

Find endnu flere nyttige oplysninger i vores fodervejledninger og alt , hvad du har brug for at vide før det første besøg hos dyrlægen. Eller hvorfor ikke hundesundhed undersøge resten af vores dybdegående artikler om hundesundhed for at finde flere nyttige tips.

Lignende artikler: