Your Pet, Our Passion.
Hvalp får mad i skåle

Fodring af din hvalp - Den komplette vejledning

10 minutters læsning

Alt, hvad du bør vide om, hvordan du giver din hvalp sunde spisevaner, der følger den, selv når den bliver voksen.

Din hvalps foder

Din hvalp ser nok lille ud nu, men den skal vokse en masse på kort tid! I løbet af kun 12 måneder (eller op til 24 måneder for større racer) bliver den en fuldt udviklet voksen hund.

I mellemtiden skal dens krop og hjerne udvikle sig enormt hurtigt, og masser af hvalpefoder af høj kvalitet hjælper den med at nå i mål. Din hvalp har helt sikkert brug for det, eftersom en sund og livlig hvalp kan forbrænde dobbelt så mange kalorier som en voksen hund!

Når du fodrer din hvalp, er det også en vigtig del af det at sørge for dens sundhed og trivsel. Når den er gammel nok til at spise fast føde – som regel når den er 6-8 uger – er det tid til at introducere en kost, som er særligt udviklet til at imødekomme dens behov.

Hvilket foder skal din hvalp have?

Specialfoder til hvalpe er den ideelle kost til dit nye familiemedlem. Det skyldes, at foderet er komplet og afbalanceret, hvilket vil sige, at det indeholder alt, hvad din hvalp har brug for for at vokse og udvikle sig bedst muligt. Der er ikke behov for supplementer eller bidder af menneskemad – faktisk kan de gøre mere skade end gavn, uanset hvor meget din hvalp laver tiggende hundeøjne!

Det skal du se efter i et godt hvalpefoder:

Hvalpefoder har som regel et højere kalorieindhold end foder til voksne hunde, eftersom hvalpe har brug for meget energi, fordi de vokser så meget.

Hvalpefoder vil ofte indeholde ekstra protein for at understøtte den sunde udvikling af hvalpens organer, mens de vokser.

Højere niveauer af essentielle næringsstoffer som calcium, magnesium, jern, zink og vitamin D er afgørende for udviklingen af stærke tænder og knogler.

Lavet i mindre størrelser for at gøre det nemmere at tygge og synke, elsker hvalpe ofte at knase deres tørkost og vil gladeligt spise hele måltidet på én gang.

Den rette fodermængde til din hvalp

Hvalpe har ofte en større appetit, end maven kan rumme! For at ramme den rette balance, mellem hvad din hvalp har brug for og overfodring, bør du give den små mængder hvalpefoder med hyppige mellemrum.

Den rette mængde afhænger af hvalpens alder og størrelse samt eventuelle råd, som dyrlægen har givet. Prøv at starte med en spiseskefuld foder cirka fem gange om dagen, mens hvalpen stadig får mælk hos sin mor.

Her er nogle retningslinjer for, hvor meget du bør fodre din hvalp:

 • Fra du begynder at tilbyde fast føde til fravænning (omkring 2 måneder): 4-6 måltider om dagen.
 • Fra 2-3 måneder: 4 måltider om dagen.
 • Fra 4-6 måneder: 2-3 måltider om dagen.
 • Over 6 måneder: 2 måltider om dagen (afhængigt af racen).

Lad dig ikke friste til at overfodre din hvalp, eftersom for meget mad kan give maveproblemer eller belaste dens krop, hvis den tager for meget på i løbet af kort tid. Ingen af delene er godt for din hvalps helbred, så du bør planlægge dens måltider omhyggeligt.

Læs altid fodervejledningen på emballagen omhyggeligt – det er et godt udgangspunkt. Den nøjagtige mængde, du bør give din hvalp, kan variere afhængigt af dens alder, race, eventuelle sundhedsproblemer, og hvor meget energi den har – mere legesyge hvalpe forbrænder mere energi, så de har brug for mere brændstof! Brug vores værktøj til at vurdere din hvalps kropstilstand og sikre, at den vokser, som den skal, og hverken er over- eller undervægtig.

Hvis du vejer din hvalp regelmæssigt, kan det hjælpe dig med at sikre, at den har den rette vægt i forhold til sin alder, størrelse og race. Du kan gøre det derhjemme eller bede dyrlægen om at vise dig hvordan eller gøre det for dig i forbindelse med en undersøgelse, hvis du er i tvivl om hvordan du skal gøre.

Det er bedst for en ung hvalp at spise lidt og ofte, fordi du derved undgår at overvælde dens fordøjelsessystem, som endnu ikke er fuldt udviklet – uanset hvor ivrigt din hvalp spiser op!

Det kan være en god idé at skabe en rutine for din hvalp fra starten, hvor den hviler sig, lige efter den har spist, for at undgå risikoen for dårlig mave eller endda en mere alvorlig tilstand, som især forekommer hos store og meget store racer, hvor maven svulmer op og mavesækken eventuelt drejer rundt.

Dette kaldes mavedrejning og er en alvorlig, akut tilstand, som kræver omgående behandling hos dyrlægen.

Hvor bør du fodre din hvalp?

Her er nogle retningslinjer, som kan hjælpe dig med at finde det perfekte sted at fodre din hvalp.

• Vælg et stille sted

Sørg for, at du fodrer hvalpen et sted, hvor den kan være i fred for den larm og aktivitet, der kan være i en travl familie, så den kan spise i ro og fred uden afbrydelser.

• Vælg en flade, der er nem at rengøre

Sæt maden på et flisegulv eller en måtte, og servér altid hvalpefoderet i en ren skål.

• Hold børn væk fra din hvalp, mens den spiser

Det hjælper med at undgå, at din hvalp sluger maden eller opfører sig beskyttende over sit måltid. Hvis der er andre hunde i huset, kan du fodre dem samtidig, men hver for sig for at undgå, at de slås og stjæler hinandens foder.

Sådan fodrer du din hvalp

Foruden at tænke over hvilket foder, du giver din hvalp, er det også vigtigt at overveje, hvordan du serverer maden.

Det er bedst at servere vådfoder ved stuetemperatur, eftersom det lugter bedre og er nemmere at fordøje.

Hvis du opbevarer foderet i køleskabet, så husk at tage det ud en times tid før måltidet. Det er fint at varme vådfoder i mikrobølgeovnen et kort øjeblik for at varme det igennem, men sørg for, at det kun når stuetemperatur; foderet må ikke være varmt.

Vådfoder bliver hurtigt kedeligt, hvis det står fremme, men tørfoder holder hele dagen uden at fordærves. De fleste hvalpe kan godt lide at knase deres tørfoder, men hvis din hvalp foretrækker, at det er fugtet, eller der er en medicinsk årsag til at undgå hårdt foder, kan du lægge hvalpefoderet i blød i en smule vand i et par minutter før servering. Eftersom det hjælper med at fjerne plak på tænderne, når hunden knaser tørfoder, bør du overveje at føje en tandrensende godbid til din hunds kost med jævne mellemrum, hvis den foretrækker at få sit tørfoder opblødt. Men husk at regne disse godbidder med ind i dens daglige kalorieindtag.

Sådan fodrer du din hund, efterhånden som den bliver større

I takt med at din hvalp vokser, vokser dens appetit også. For at give din hvalp den ekstra energi, den har brug for til at understøtte hurtige vækstspurter og opbygge muskelmasse, bliver du nødt til at øge den mængde foder, du giver den.

Afhængigt af hvalpens race kan en seks måneder gammel hvalp have brug for op til dobbelt så mange daglige kalorier som en to måneder gammel hvalp! Som tommelfingerregel bør du øge portionsstørrelserne gradvist i løbet af de første 12 måneder, hvorefter de fleste hvalpe kan gå over til voksenfoder. Du bør altid tale med dyrlægen, før du øger eller reducerer portionsstørrelserne, eftersom hvalpe har forskellige kaloriebehov afhængigt af deres størrelse – større racer skal først begynde at have voksenfoder, når de er 18-24 måneder gamle.

Det må du ikke give din hvalp

Der er en god grund til, at det hedder at lave hundeøjne – hunde ved præcis, hvordan de kan få, hvad de vil have, især når det drejer sig om at tigge om mere mad! Hvis du vil have, at din hvalp skal opretholde en sund og afbalanceret kost, må du gøre dit bedste for at ignorere dens bønner om rester fra bordet og småbidder hist og her.

Din hvalps yndlingslegetøj, en gåtur eller en leg er en god erstatning!

Hvis du overgiver dig indimellem, bør godbidder aldrig udgøre mere end 10 % af din hunds samlede fødeindtag; ellers risikerer du at forstyrre kostbalancen.

Du skal også være opmærksom på, at der er nogle fødevarer, du helt skal undgå – f.eks. må du aldrig give din hvalp råt kød. For at reducere risikoen for madforgiftning skal frisk kød gennemvarmes grundigt, så eventuelle bakterier dræbes. Før du giver kødet til din hund, skal du sikre dig, at der ikke er nogen små stykker ben i, især skrøbelige kyllinge- og fiskeben, eftersom de kan skade tænderne og sætte sig fast i maven. Du må aldrig give din hund "menneskechokolade", eftersom det er giftigt for hunde.

Her er nogle ting, du aldrig bør give til en hvalp:

 • Råt kød.
 • Chokolade.
 • Hvidløg.
 • Løg.
 • Vindruer/rosiner.

Spørg dyrlægen om en komplet liste over giftige fødevarer, som du ikke må give din hvalp.

Overgang fra vådfoder til tørfoder

Din hvalps fordøjelse er meget følsom og kan nemt komme ud af balance, hvis du pludseligt skifter foder, hvad enten det drejer sig om et skift mellem våd- og tørfoder, til et andet mærke eller fra hvalpefoder til voksenfoder.

Hvis du lige har fået din hvalp med hjem, er det en god idé at fortsætte med at give den det foder, opdrætteren eller internatet har anbefalet, medmindre der er et åbenlyst problem.

Hvis du har brug for at ændre dens foder, skal du tage dig god tid for at give hvalpens mave tid til at tilpasse sig. Bland lidt af det nye foder i det gamle, og tilføj gradvist mere og mere i løbet 7-10 dage, indtil din hvalp kun spiser det nye foder.

Hvis du skifter fra vådfoder til tørfoder, kan det tage noget tid for din hvalp at vænne sig til det. Den vil tygge foderet mere aktivt, den kan være længere tid om at spise, og den vil helt sikkert have brug for at drikke mere vand. Hvis du skifter fra tørfoder til vådfoder, skal du ikke være overrasket, hvis din hvalp drikker lidt mindre. Igen kan konsistensen virke lidt underlig for din hvalp, så hvis den er vant til knasende tørfoder, kan det være en god idé at blande et par kiks i.

Det er værd at huske på, at en portion tørfoder ser mindre ud end en portion vådfoder, og eftersom tørfoder generelt er mere energitæt end vådfoder, kan din hvalp have brug for at spise proportionalt mere vådfoder for at få den samme mængde kalorier.

Hvis du følger vores råd om, hvordan du bør fodre din hvalp, bør det betyde, at du får en glad og sund hund med masser af energi til at lege!

Andre tips til fodring af en hvalp

 • Når din hvalp er gammel nok, kan du gøre sprøde eller seje godbidder til en del af dens daglige fodermængde. Disse godbidder kan endda hjælpe med at holde dens tænder rene.
 • Vådfoder bør serveres ved stuetemperatur, så det dufter godt. Rester skal altid opbevares i køleskabet i en lukket pose eller tildækket dåse og bruges op inden for 24 timer.
 • Lad være med at give din hund råt kød og ben, og sørg for, at den aldrig får chokolade, løg, hvidløg, vindruer og rosiner, eftersom de alle er giftige for hunde.
 • Giv din hvalp det samme foder, som den fik, før du fik den med hjem, hvis det er muligt. Det hjælper med at minimere risikoen for dårlig mave.
 • Hvis du ændrer dens foder, er det bedst at gøre det langsomt ved at starte med det gamle foder og så gradvist tilføje det nye foder i løbet af et par dage.
 • Hvis du skal fodre mere end én hvalp, kan du overveje at fodre dem hver for sig, så den ene hvalp ikke spiser mere end den anden, og der ikke opstår nogen konkurrence.

En glad og sund hvalp har både brug for god ernæring og en god portion hvalpemotion. Sørg for, at jeres første måneder sammen forløber så glat som muligt ved hjælp af vores hvalpevejledninger. Læs om, hvordan du kan hjælpe din hvalp med at blive venlig og social, og hvad du kan gøre, hvis din hvalp får en periode med separationsangst.