Your Pet, Our Passion.
Growing Pup logo animeret
hvalp bliver holdt over et bad

Hundehvalpens første bad - Overlevelsesguiden

6 minutters læsning

Er du ved at gøre klar til at give din hvalp dens første bad? Her er alt, hvad du bør vide.

Det skal du bruge til din hvalps første bad

Lad os starte med en nem indkøbsliste. Her er nogle musthaves til hundebadet.

 • Bord
 • Håndklæde
 • Børste, der er egnet til hunde
 • Hårtørrer
 • Hundebadekar eller anden passende balje
 • Hvalpeshampoo
 • En godbid

Trin for trin-vejledning til at bade en hvalp

Når du får din hvalp med hjem, er det en god idé at give den et bad, så den kan få en ren og frisk start på de nye oplevelser. Her er en trin for trin-vejledning til, hvordan du giver din hvalp et bad uden unødvendige komplikationer:

1. Sæt hunden op på bordet

Bordet skal være specifikt beregnet til opgaven. Ved at placere hvalpen på dette høje, uvante sted hjælper du den med at forstå, at det ikke er en leg. Det vil gøre det nemmere at bade din hvalp på en sikker og behagelig måde. Læg et håndklæde på bordet for at forhindre, at hvalpen glider. Det kan også opsuge det vand, der bliver spildt.

2. Børst hvalpen forsigtigt

Før du giver din hvalp et bad, kan du begynde med at børste den langsomt for at berolige den. Simple bevægelser med en passende børste hjælper også med at fjerne snavs fra pelsen. Børst din hund for at fjerne fremmedlegemer og filtrede steder.

3. Tænd for hårtørreren

Læg hårtørreren i nærheden af bordet for at hjælpe din hvalp med at vænne sig til lyden fra apparatet. Formålet er at vænne hvalpen til denne situation, mens du gør det til en tryg og rar oplevelse.

4. Løft din hvalp op i badet

Put din hvalp i en passende balje eller i et hundebadekar, som bør placeres i badekarret.

5. Gennemblød hvalpen med varmt vand

Brug bruseren til at gennembløde hvalpen med varmt vand, mens du hele tiden sørger for, at det hverken er for varmt eller for koldt. Brug lunkent vand, uanset om du er inde eller udendørs, og lad vandet løbe, indtil det når din hund til knæene. Lad være med at fylde for meget vand i karret, da det kan få din hund til at gå i panik.

6. Gør shampooen klar

Gør hvalpeshampooen klar ved at blande den med vand. Brug en blød svamp til at fordele shampooen jævnt hen over pelsen, og pas på, at den ikke kommer i øjnene. Brug en kande eller bruseren til at fugte hvalpens pels, og brug kun en lille smule shampoo.

Husk altid at læse etiketten, eftersom nogle shampooer skal fortyndes, mens præpareret shampoo ofte skal sidde i pelsen et par minutter for at virke. Fordel shampooen over hele kroppen, også halen, maven og halsen, men vær særligt omhyggeligt med at undgå øjne og ører.

7. Skrub forsigtigt

Når du skrubber din hvalp forsigtigt, vasker og masserer du den ikke alene, men hjælper den også med at vænne sig til at blive håndteret.

8. Skyl

Det er vigtigt at skylle al shampooen ud af pelsen, når du er færdig med at bade din hvalp. Når du er klar til at skylle, kan du bruge den ene hånd til at holde brusehovedet eller hælde kanden med rent, varmt vand, mens du holder en klud i den anden hånd for at beskytte øjne og ører. Hvis din hund har løs ansigtshud eller lange, hængende ører, kan du rengøre hudfolderne med vådservietter eller en fugtig klud uden overskydende vand og absolut ingen sæbe. Det kan være nødvendigt at gøre regelmæssigt, måske endda dagligt, med en fugtig klud.

9. Tørring

Videre til tørring! Når din hvalp kommer ud af badet, vil den automatisk ryste sig. Der bliver måske lidt vådt på badeværelset, men det er hundens instinktive måde at komme af med det meste af vandet på.

Når den har gjort det, kan du starte med en ihærdig tur med håndklædet. Lad hunden hvile mod din mave, og hold den i ro med den ene hånd, mens du tørrer den, for at sikre, at den føler sig tryg.
Brug hårtørreren til at puste varm luft på pelsen – start med halen for at undgå at skræmme hvalpen. Prøv så vidt muligt at undgå at puste luft direkte på snuden og ørerne. Sørg for, at din hvalp er helt tør, især på ryggen og under benene.

10. Børstning

Når du er færdig med at bade din hvalp og har tørret den, kan du placere den på bordet igen i et kort øjeblik og børste og ae den.

11. Tid til en godbid!

Sidst, men ikke mindst: Giv din hvalp en godbid som belønning!

Tips til at bade din hvalp:

 • Sørg for, at hårtørreren ikke kommer for tæt på huden og ikke vender direkte mod øjnene, og hold temperaturen justeret, så den ikke blæser for varmt.
 • Når en hund bliver våd, er dens naturlige reaktion at rulle sig og gnide hoved, hals og krop mod jorden eller græsset. For at undgå at din hund bliver beskidt igen, straks efter at den er blevet vasket, kan du lægge nogle hundehåndklæder på badeværelsesgulvet eller på græsset og opfordre den til at bruge dem i stedet.
 • Små og slanke racer kommer nemt til at fryse, så hold din hvalp i et varmt lokale, indtil den er helt tør.
 • Det er meget vigtigt at skylle shampoo og/eller balsam grundigt ud af pelsen, eftersom produktrester kan gøre huden tør og kløende.
 • Rens hundens ører med en særlig ørerens til hunde, som kan købes i dyrehandler eller hos dyrlægen, men put aldrig noget ind i øregangen såsom vat eller en vatpind.
 • Sørg for at give din hund masser af ros og beroligelse hele vejen igennem, hvis den viser tegn på nervøsitet, og især hvid det er dens første bad.

Sådan vænner du din hvalp til hårtørreren

Hvis din hvalp har meget kraftig eller lang pels, kan det tage overraskende lang tid for den at tørre, så du kan eventuelt bruge en hårtørrer. Hårtørrere kan være ret skræmmende for en hund, så husk at berolige den og belønne god opførsel.

Hvis der er sandsynlighed for, at din hvalp får brug for at få tørret pelsen, men den ikke er vant til det, er det en god idé at introducere hårtørreren fra en tidlig alder. I starten kan du nøjes med at bruge hårtørreren til at larme i lokalet, før du nærmer dig hunden med masser af beroligelse og opmuntring.

Det var det – så nemt er det at bade en hund! Hvis du vil have flere tips til, hvordan du hjælper din hvalp på plads i hjemmet, kan du læse vores detaljerede artikel, og hvis du har brug for tips til hvalpetræning, har vi udarbejdet en imponerende liste.