Your Pet, Our Passion.
Hund sidder på dørtrinnet med rød snor

Råd og vejledning til hvalpetræning

5 minutters læsning

Midt i al spændingen og begejstringen over at få din nye hvalp med hjem er det vigtigt at huske at starte hundetræningen med det samme. Jo hurtigere to får introduceret gode vaner, jo bedre vil det være for jer begge, i takt med at din hvalp begynder at forstå grundlæggende kommandoer og får styr på husreglerne.

Hvalpetræningen hjælper ikke alene med at give din hvalp bedre manerer, men er også en sjov og givende måde for jer at tilbringe kvalitetstid sammen på og hjælper med at styrke jeres forhold. De fleste hunde elsker hundetræning – det giver dem mulighed for at udfordre deres hjerne, optjene belønninger og få masser af ros og opmærksomhed!

Lær din hvalp dens navn

Hvalpetræningen bør begynde, samme dag som du får hvalpen med hjem. Start med at hjælpe den med at lære sit eget navn. Brug det, hver gang du leger med den, fodrer den eller nusser den; så vil den hurtigt genkende navnet og reagere, når du kalder. Når først den kender sit navn, kan du bruge navnet til at kommunikere med din hvalp og begynde at træne med den.

Lær din hvalp at gå i snor

Det næste skridt er at få din hvalp til at vænne sig til at gå med halsbånd og snor på. Det kan føles lidt underligt til at starte med, så hav tålmodighed, indtil den vænner sig til det! Put et let halsbånd på din hvalp, så snart du får den med hjem, og træn i at gå tur med en let snor.

Hvis din hvalp endnu ikke har fået alle sine vaccinationer, må du nøjes med at gøre det rundt om i huset og i haven til at starte med. Din hvalp kan godt blive meget nervøs eller trække i snoren, når du tager den med ud. Hvis det er tilfældet, kan det være en god idé at prøve en sele i stedet. Det gør det til en nemmere og roligere oplevelse for jer begge at træne i at gå i snor samt andre grundlæggende færdigheder.

Der er ikke noget sjov ved at gå med en hund, som hele tiden trækker, og mange hundeejere får ikke motioneret deres hund tilstrækkeligt, fordi det bliver en sur pligt – især med en ivrig teenagehvalp. Heldigvis kan man få tingene på rette spor ved at gøre en indsats for at træne sin teenagehund samt at lære sin hvalp at gå i snor.

Socialisering af din nye hvalp

Hvalpetræning handler ikke kun om at lære hvalpen at 'sidde' eller 'hente'. Det er også vigtigt, at din nye hvalp er velsocialiseret, hvis den skal vokse op og blive en glad og selvsikker hund.

En af de bedste måder at socialisere din hvalp på i sjove og trygge omgivelser er gennem en legegruppe for hvalpe. Dyrlægeklinikker står ofte for at organisere legegrupper for hvalpe, som har fået deres første vaccinationer (når de er omkring otte uger) – og hvis din dyrlæge ikke gør, kan de måske henvise dig til et sted.

Legegrupper er en fremragende måde for din hvalp at træne grundlæggende færdigheder, eftersom det giver den mulighed for at møde andre hvalpe på omkring samme alder mulighed for at lege og have det sjovt. Det er bedst, hvis legegruppen ledes af en erfaren hundetræner eller en veterinærsygeplejerske, eftersom de ved, hvordan man gør det til en positiv og behagelig oplevelse, som hjælper med at give din hvalp selvtillid. Hvis legegruppen ikke ledes ordentligt, bliver det muligvis ikke en god oplevelse for din hvalp, som også kan risikere at blive bange – men med en erfaren leder kan du være mere sikker på, at den har det sjovt og får nye venner. Du kan finde flere tips og råd i vores guide til socialisering af hvalpe.

Legegruppen for hvalpe vil nok være første gange, alle hvalpene leger med andre hvalpe, siden de forlod deres søskende i kuldet, og mange af dem ser nok anderledes ud og opfører sig anderledes i forhold til deres brødre og søstre.

Det er en meget vigtig del af hvalpetræningen, som lærer hvalpene værdifulde lektier for livet. En legegruppe for hvalpe kan hjælpe din hvalp med at lære:

Legegrupper er giver også din hvalp god mulighed for at møde og blive håndteret af en hundetræner, hvilket opbygger dens tillid, når der interagerer med mennesker. Lederne hjælper dig med at lære din hvalp gode manerer såsom ikke at være besidderisk over for mad eller legetøj, at aflevere ting, når den bliver bedt om det, og ikke skubbe sig forbi folk f.eks. i døråbninger. Med masser af træning derhjemme og nogle få lækre, sunde godbidder som belønninger vil du snart have en rolig, glad og veltrænet hund, som er en fornøjelse for hele familien.

Hundetræning for hvalpe

Når din hvalp er omkring 12-16 uger gammel og har fået alle sine vaccinationer, kan den gå videre fra legegrupper til egentlig hundetræning. Et hundetræningsforløb er vigtigt for din hvalps udvikling og sjovt for jer begge.

Når I går til hundetræning, lærer du din hvalp grundlæggende adfærd og kommandoer som "sit", "ned", "bliv", "kom" – og I bliver nok også introduceret for nogle sjove hundekunster som "giv pote" og "rul rundt"! Disse træningshold giver mulighed for at lære både hunde og deres ejere nye ting, og du vil få demonstreret, hvordan du kan træne din hvalp ved hjælp af moderne, nænsomme og motiverende metoder.

Når du søger efter et hundetræningshold, skal du sigte efter en fremgangsmåde, som er venlig, organiseret, sjov og belønningsbaseret. Der bør være mindst en hundetræner og eller assistent for hver seks hvalpe, så hundene bevarer interessen og ikke kommer til at kede sig. En god hundetræner vil som regel lade dig overvære et hold, før du tilmelder dig, så du er sikker på, at du har fundet det rette sted. Hvis holdet virker overfyldt og kaotisk, eller hvis træneren råber ad eller straffer hundene (eller ejerne!) eller bruger kvælerhalsbånd, skal du finde et andet sted. Du og din bedste ven har fortjent bedre.

Opdrætteren, hvor du fik din hvalp, og jeres dyrlæge hjælper gerne med råd og henvisninger.

Det er med til at knytte stærke bånd mellem jer, når du træner med din hvalp, så husk at nyde det. Held og lykke – og god fornøjelse!

Nu da din hund har styr på den grundlæggende træning, kan du prøve at lære den disse fem seje hundekunster.