Your Pet, Our Passion.
lille hund, der løber på en agilitybane

Top 5 sjove hvalpeaktiviteter for en sund og glad hvalp

10 minutters læsning

Hundesport er en fremragende måde at styrke jeres relation på mens både du og din hund kommer i bedre form!

Nu da I er færdige med hundetræningsholdet, og du og din hund har styr på de grundlæggende færdigheder, er det tid til at beslutte, hvad jeres næste skridt skal være. Hunde, som er blevet trænet ved hjælp af belønningsbaserede metoder, elsker at blive ved med at lære og gøre nye ting.

Det er fristende at tro, at den eneste mulighed er at fortsætte med hundetræningen og kun fokusere på at forbedre din hunds lydighed. Men der findes en hel vifte af hvalpeaktiviteter og hundesport, som I kan prøve. Så prøv jer frem, og find noget, som både du og din hund virkelig synes om.

Prøv hundeagility

En af det mest populære sportsgrene for hunde – både for tilskuere og deltagere – er hundeagility. Det er en sjov og konkurrencepræget aktivitet, som består af en række forhindringer såsom spring, tunneler, planker og andet udstyr, som hunden enten skal springe over, gå igennem eller gå på uden snor på.

Agility er en mere populær hundesport, som helt igennem lever op til sit navn, der betyder 'adræthed' på engelsk: Sporten træner og tester din hunds adræthed, samt hvordan din hund reagerer på dine kommandoer.

Denne hundesport fandt sted for første gang ved hundeshowet Crufts i 1977 som et lille forhindringsløb for hunde. Det var et hit blandt de hunde, der deltog, såvel som deres ejere, og interessen for sporten stak helt af – lidt ligesom nogle af de ivrige og drilagtige deltagere!

Men hvad er hundeagility egentlig?

  • I hundeagility bevæger din hund sig igennem en forhindringsbane med vejledning fra dig.
  • Hundene har ikke snor på, så du har kun din stemme og dit kropssprog til rådighed til at styre din hund, hvilket kræver exceptionel lydighedstræning.

Mange mennesker tror, at agility kun er for border collier og deres super veltrænede ejere, men faktisk kan de fleste hunde deltage i agility med mere eller mindre succes og stor fornøjelse. Der findes konkurrencer for hunde i forskellige størrelser, herunder mini-agility, eller I kan nøjes med at gøre det for sjov og for de sociale muligheder, sporten udgør for dig og din hvalp.

Både hund og ejer skal have en hvis kondition, og selvom din teenagehund stadig er for ung til at springe, har mange agilityklubber hvalpehold, hvor I kan lære at bruge noget af det andet udstyr såsom tunneler og slalom, og du kan træne den grundlæggende styring, så I er klar til mere seriøs agilitytræning, når din hund bliver ældre.

Al den bevægelse hjælper med at holde jer begge i god form, og dine træningsfærdigheder bliver bedre, hver gang du øver dig. Hvis din hund skal deltage i en konkurrence, er præcision og fart vigtige faktorer, men selv hvis I bare vil have det sjovt, vil alle de færdigheder, din hund har lært, stadig være nyttige – selv hvis den insisterer på at løbe under forhindringen frem for at springe over den! Du kan få mere at vide om hundeagility og relaterede begivenheder på DGI's webside om hundesport.

Hundeagility er en fremragende sport til at træne din håndtering af hunden og opbygge din hunds selvtillid.

Prøv flyball

Denne konkurrenceprægede holdsport er en langt mere energisk affære. De fleste hunde elsker at spille flyball – og som tilskuer er det nemt at se, hvorfor denne hundesport bliver mere og mere populær!

Flyball er et forhindringsløb med to hold, som hver består af fire hunde. Spillet går ud på, at hunde fra hvert hold springer over en række forhindringer (som regel fire), løber hen til en kasse, aktiverer en katapultmaskine med forpoterne, griber bolden, der flyver ud, og løber hele vejen tilbage til startlinjen. Det hold, der bliver først færdigt, vinder, men uanset hvem der løber af med sejren, er der ingen tvivl om, at alle har det rigtig sjovt.

I flyball er der masser af spændende teknikker, din hund kan lære af dig. Udover at skulle springe over forhindringerne bliver din hund nødt til at være præcis og lande godt for at komme mest muligt fremad på så kort tid som muligt. En stramt sving ved katapultkassen kan betyde forskellen mellem at vinde eller tabe, så I kan også få masser af sjov ud af træningen. Hvis din hund elsker at gribe bolde og løbe i fuldt fart uden snor på, så bare tænk, hvad den kan opnå i en flyball-konkurrence!

Det kan være en god færdighed for din hund at mestre, og du kan føje endnu en disciplin til jeres træningsprogram, selv hvis du ikke har nogen intentioner om at deltage i konkurrencer. Og hvem ved – måske bliver I bidt af det! Du kan få mere at vide om flyball ved at søge på nettet.

Heelwork to music

Hvis du gerne vil have genopfrisket jeres træning og have det sjov, kan denne aktivitet, som også kaldes "dog dancing", meget vel være den rette for dig og din hvalp. Denne sport omfatter samarbejde og koordination og er velegnet til hunde, som er glade for lidt teamwork. Og det bedste er, at du er lige så meget med, som din hund er! Konkurrencer i heelwork to music går ud på, at man laver en fire minutter lang rutine, der består af en række bevægelser, som udføres så de passer til musikken, samtidig med at hunden laver forskellige tricks og øvelser. Konkurrencer bedømmes af et dommerpanel, men ligesom med andre former for dans kan man have det lige så sjovt med det derhjemme eller til træning. Træning i heelwork to music omfatter læring gennem leg, forbedring af din overordnede håndtering af hunden, at lære nye tricks og så selvfølgelig at få det hele til at passe til musikken.

Fart og akkuratesse er ikke vigtige – jeres succes afhænger af måden, som du og din hund arbejder sammen på. Når slalom og andre færdigheder indarbejdes i en rutine, er det virkelig som om, du danser med din hund, hvilket gør dette til en afslappet måde af være sammen med dit kæledyr på – selvom det bestemt kræver øvelse. Du kan få mere at vide om heelwork to music på Dansk Kennel Klubs webside.

Hunde i alle størrelser og af alle racer kan deltage og endda konkurrere på højeste niveau, men det kræver, at I træner færdigheder og lydighed til perfektion såvel som jeres dansefærdigheder og koordination!

Træning med canicross

Navnet er en sammensætning af de engelske ord 'canine' og 'cross country', og det er præcis, hvad denne sport, som også kaldes K9-løb, går ud på: terrænløb med din hund. Hunden løber forrest og følger kommandoer om, hvilken retning den skal tage, mens den har en behagelig, polstret sele på, som er fastgjort til ejerens bælte med en to meter lang gummistrop.

Canicross er fremragende fysisk træning for både dig og din hund – kommandoerne, der fortæller hunden, i hvilken retning den skal løbe, hjælper med at stimulere hjernen og opbygger dens selvtillid. Som ejer kan du glæde dig over at have din egen personlige hunde-fitnesstræner, som opmuntrer dig til at løbe hurtigere og længere, og I får begge gavn af den ekstra træning og motion.

Få et bedre samarbejde med rally

Denne sport er en kombination af lydighed og en forhindringsbane! Den adskiller sig fra lydighed ved at hunde og deres ejere forsøger at komme igennem en bane, hvor op til 15 skilte er sat op undervejs, som hver beskriver en øvelse, der skal udføres. På begynderniveau er de alle sammen enkle øvelser, som udføres med snor på, såsom "sit" eller "vend om", men på de højere niveauer bliver øvelserne sværere og meget mere komplekse og skal udføres uden snor på. Dette er en sport, der forbedrer jeres generelle træning og samarbejde under mindre formelle rammer end traditionel lydighed.

Lydighed

Lydighed er en mere afslappet hundesport, som ikke omfatter løb og højt tempo, men derimod kræver, at din hund træner sin koncentrationsevne og motivation – og det samme gælder dig! Som navnet antyder, handler det om din hunds lydighed og træning.

Denne populære og nyttige hundesport omfatter grundlæggende kommandoer som "sit", "ned" og "på plads" samt at din hund skal hente ting, når du beder om det. Hvis din hund bliver god til det, kan du gå videre til mere udfordrende øvelser som at give din hund kommandoer fra længere afstand eller bede den om at "blive" i længere tid. Det går ikke lige så hurtigt som i andre hundesportsgrene, men aktiviteten er lige så udfordrende, bare på andre måder – hvilket du kan se, når din kloge hund prøver at ignorere alle de fristende distraktioner og i stedet fokuserer på dine kommandoer.

Du kan få mere at vide om lydighedstræning og -events på Dansk Kennel Klubs webside.

Dog diving

Dog diving eller dock diving er en relativt ny hundesport, som er perfekt for alle de hunde, der elsker at plaske rundt i vandet. Aktiviteten startede i USA, hvor den er enormt populær, og er nu også en publikumsfavorit ved hundeshows og events i Storbritannien. Sporten går ud på, at de konkurrerende hunde skiftes til at springe fra en dock og ned i et bassin med vand for at hente et stykke legetøj. Vinderen er ganske enkelt den hund, der springer længst. Og du kan roligt stole på, at de hunde, der deltager, har det sjovt, når man ser, hvordan de logrer med halen og den entusiastiske måde, de kaster sig ud i vandet på!

Frisbee

Frisbee er endnu en favorit inden for hundesportens verden, og du har sandsynligvis allerede spillet med din hund. I al sin enkelthed går det ud på at kaste frisbee'en, hvorefter din adrætte hund løber afsted og griber den.

Sporten startede i begyndelsen af 1970'erne, da frisbee var en populær sport for mennesker. Det afgørende øjeblik indtraf i august 1974, da den amerikanske collegestuderende Alex Stein sprang over indhegningen til en baseballkamp, som blev vist på landsdækkende tv, sammen med en fantastisk hund ved navn Ashley Whippet.

I otte minutter forbløffede Ashley tilskuerne ved at gribe frisbees, løbe med en hastighed på over 50 km/t og springe næsten tre meter op i luften for at gribe frisbee'erne i luften. Det var en så usædvanlig præstation, at baseballkampen blev stoppet, og kommentatorerne fortsatte med at kommentere begivenheden for en tryllebundet tilskuerskare. Til sidst blev Alex eskorteret væk fra banen, men en ny sport havde set dagens lys!

Hvis din hund spiller frisbee på konkurrenceniveau, er "grib og hent" den vigtigste del af sporten. Teams bestående af en hund og dens ejer forsøger at kaste og gribe så mange frisbees som muligt inden for et fastsat tidsrum (som regel omkring 1 minut). Man får flest point for lange kaste og gribe-kombinationer, men i andre version kan der også være et freestyle-element, så vær parat til nogle seriøse tricks! Hvis din hund elsker en god omgang kast og grib, eller den er god til at springe og gribe ting i luften, er dette måske den rette sport for jer.

Det var blot et lille udpluk af de mange sportsgrene og aktiviteter, du kan deltage i sammen med din hund. Hvis du er interesseret i nogle af disse eller gerne vil have forslag til andre aktiviteter, er det en god idé at starte med at spørge jeres lokale hundetræner til råds.

Så længe din hund stadig er ung, bør du tale med dyrlægen først, inden I går i gang med en ny aktivitet, for at sikre, at din hund er fysisk klar og moden til at tackle en ny udfordring – og have det sjovt!

Og hvis I begge allerede er godt i gang med spil og aktiviteter, kan du se vores afsnit om problemløsningslege, der stimulerer din hunds hjerne, for at få endnu flere idéer til sjove aktiviteter, I kan lave sammen. Eller du kan læse alt om hvalpemotion i denne artikel.