Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
glad hundehvalp udenfor på græsset

Renlighedstræning af din hund

10 minutters læsning

At få en ny hundehvalp med hjem er et spændende øjeblik, som du aldrig vil glemme! Selvom der er meget at lære, er der en ting, der helst skal læres, så snart hvalpen har sat poterne i dit hjem, og det er renlighed.

Det vil ikke tage lang tid, før du finder ud af, at hundehvalpe tisser meget – nogle gange op til 12 gange om dagen! Det er dit job at finde ud af, hvornår det er tid til at komme udenfor, og lære hvalpen hvad der skal gøres derude. Læs videre for at finde ud af, hvordan en hvalp renlighedstrænes, og hvordan du får øje på advarselssignalerne, når naturen kalder.

Hvor lang tid tager det at renlighedstræne en hvalp?

Det vil tage fire til seks måneder før din hvalp er helt renlig, men det afhænger af størrelse, alder og lærenemhed. Nogle hvalpe bliver meget hurtigt renlige på kun et par uger, mens for andre hunde kan det tage længere tid og for nogle op til et år.

Hvordan du kan se det, når din hvalp skal besørge

Du kan normalt se det, når din hvalp gerne ‘vil ud at gå’ og ser sig nervøst omkring, går rundt i cirkler og begynder at snuse i passende hjørner og leder efter et sted – det er signalet til dig om at få hvalpen ud! Gå stille og roligt ud til toiletområdet. Vent så længe, som det er nødvendigt – nogle hundehvalpe kan blive distraherede af alt det spændende, der er udenfor, lige meget hvor gerne de ville ud!

Sådan renlighedstræner du en hundehvalp

Når du overvejer, hvordan du skal renlighedstræne en hundehvalp, er det vigtigt at følge disse trin:

  1. Få din hvalp på toilettet lige efter opvågning og spisning eller drikning.
  2. Hav et fast toiletområde, det gør det nemmere at finde det.
  3. Så snart hvalpen er færdig, så giv en godbid og masser af ros.
  4. Sørg for masser af muligheder for at komme på toilettet – mindst hver anden time.
  5. Straf ikke din hvalp for ulykker. Det kan forsinke fremskridt, så hold renlighedstræningen positiv.
  6. Vær konsekvent! Uheld kan ikke undgås, men hold dig til din rutine, så vil din hvalp hurtigt blive renlig.

Vigtigheden af et toiletområde

Når du overvejer, hvordan du skal renlighedstræne en hvalp, skal du helst have din hund til at forstå forskellen mellem ‘legeområdet’ og ‘hundetoiletområdet’ i haven. Du kan hjælpe til ved at indhegne et område og dække det med træspåner. Det får det til at lugte og se anderledes ud end resten af haven, så din hvalp vil hurtigt lære at genkende det.

De fleste hundehvalpe kan bedre lide noget naturligt end beton eller fortov, og bark og græs giver dem et miljø, hvor de kan genfinde egen deres duft. Det vigtigste ved renlighedstræning af en hvalp på denne måde er, at holde hundetoiletområdet rent ved at fjerne afføring hver dag og opmuntre til at vende tilbage. Efterladt afføring i området kan virke frastødende, og måske får det hvalpen til at efter et andet sted at besørge.

Bær ikke hvalpen udenfor

Prøv at undgå, at bære din hvalp uden for, når den skal på toilettet. Lad din hvalp gå selv, det vil også hjælpe med til at stimulere blæren og tarmene og vil give hvalpen uafhængighed og tillid til omgivelserne.

Rutiner er nøglen til renlighedstræning af en hvalp

Så snart du har etableret et toiletområde, skal du rutinemæssigt lede hvalpen derhen, og du skal give hvalpen en belønning, når det er blevet brugt. Hvis hvalpen snuser rundt uden at gøre noget, vær tålmodig… måske skal du vente lidt. Hvis der stadig ikke sker noget, så gå ind igen og hold øje med hvalpen i ca. fem minutter. Gå ud igen, hvis du ser nogle advarselstegn.

Ved renlighedstræning er det en god ide at indføre et tilhørende ord, som ‘travlt’ eller ‘hurtigt’, når hvalpen går på toilettet, så du senere kan bruge denne kommando, hvis I kommer et nyt sted hen.

Når hvalpen er færdig og har fået sin belønning, så gå ud af toiletområdet og leg lidt sammen, gå ind igen og fortsæt med at lege indendørs.

I de første par uger, hvor du renlighedstræner en hvalp, er det dit job at få hvalpen på toilettet lige efter opvågning, efter at have spist eller drukket og hver halve time under leg. Husk, at bruge det særlige opmuntringsord og giv godbidder og ros, hver gang det går godt.

Hvordan man renlighedstræner en hvalp uden en have

Hvis du har en hvalp i en lejlighed, kan det være en udfordring at nå ud i tide! Derfor er det endnu vigtigere at være opmærksom på tegn, når din hvalp prøver at fortælle dig, at det skal være nu!

Det kan hjælpe at gå ud en gang i timen, så får din hvalp flere muligheder for ‘ at gøre det rigtige’ og få belønning for denne adfærd. Indstil en timer til at minde dig om det hver time, så du ikke glemmer det!

Børnegitter kan være en god mulighed, hvis du træner din hvalp til at blive stueren i en lejlighed. Da hvalpe normalt forsøger at finde et sted væk fra det område, hvor de normalt opholder sig, vil børnegitteren hjælpe med at reducere deres område, mens de trænes. Dette betyder, at du sandsynligvis vil reducere mængden af uheld.

Tissemåtter kan være nyttige på kort sigt, men vær opmærksom på, at de nogle gange kan forvirre din hvalp eller forsinke den overordnede renlighedstræning. Nogle gange har du måske ikke andre muligheder, så hvis du bruger tissemåtter, er det bedst at holde dem tæt på døren for at hjælpe din hvalp med at forbinde det med at gå ud. Hvis du beslutter at placere måtten et andet sted i huset (som i en transportkasse eller i køkkenet), kan det potentielt forvirre din hvalp og få den til at tro, at det er okay at gå på toilettet indendørs. Hold en konsekvent tidsplan både om dagen og om natten, så hvalpen kan vænne sig til den samme rutine.

Hvordan håndteres uheld under renlighedstræningen

Der vil ske uheld indendørs, især under de første stadier i renlighedstræningen, men hvis din hvalp går på toilettet indendørs, er det vigtigt at forholde sig roligt og huske, at det hele er en del af læringsprocessen.

Hvis du opdager en lille pyt eller en hundelort, hvad enten du var der, da det skete eller ej, så fjern det bare uden at gøre det til et problem. Det skal helst gøres uden at hvalpen ser det.

Bliv aldrig vred eller råb op – det er uretfærdigt at straffe for noget, der er naturligt for hunde. Hvis du griber hvalpen på fersk gerning, så tag roligt hvalpen udenfor til toiletområdet for at afslutte det påbegyndte, gør derefter gulvet grundigt rent med en neutraliserende spray, så der ikke er nogen lugt, som dit kæledyr kan forbinde med et toiletområde. Jo mere arbejde man lægger i renlighedstræning af hvalpe, desto hurtigere lærer de det.

Burtræning af hvalpe

En metode, som du måske vil bruge til at renlighedstræne en hvalp er burtræning – og dette er især nyttigt om natten. Mens hvalpe stadig er hos ders mor, vil hun have lært dem, at soveområdet skal holdes rent, og ved at bruge et bur, fortsætter du med det, som de har lært af deres mor.

Anvendelsen af et bur får hvalpen til at holde sig lidt længere. Men det vil kun virke, hvis hvalpen holdes i buret i korte perioder, så det ikke giver ubehag eller for stærk tissetrang. Læs vores vejledning om sovearrangementer til hvalpe og få flere tips om burtræning.

Sådan renlighedstræner du en hundehvalp af en lille race

Mindre hunderacer som shih tzu, gravhund, malteser og momps kan være lidt vanskeligere at renlighedstræne end større racer. Deres blærer er små, og de har desuden et hurtigere stofskifte, så de omsætter deres mad hurtigere.

Hvis du har købt en hundehvalp hos en avler, som har påbegyndt renlighedstræningen, burde det være nemt at fortsætte med det. Hvis din hvalp ikke tidligere har haft en toiletrutine, skal du sandsynligvis gå ud lidt oftere, og det kan tage lidt længere tid for din hvalp at finde ud af, hvad renlighedstræningen går ud på.

Gå tit ud med hundehvalpen

Sørg for at gå tur med hundehvalpen lige efter opvågning og lige efter spisning eller drikning og efter leg. Din hvalp skal helst have masser af muligheder for at ‘gøre det rigtigte’, så sigt efter hver halve time i løbet af dagen for at opmuntre denne adfærd, og husk en belønning.

Kombiner renlighedstræning med sovetræning

Hvis det er muligt, er det bedst at kombinere renlighedstræning med bur- og sovetræning, da din hvalp vil have brug for at skulle ud om natten i de første par uger. Hvis du burtræner, vil der være mindre risko for, at din hvalp besørger i sit soveområde, og så bliver behovet for at komme ud mindre.

En stor hvalp bør kun have behov for 1-2 ekstra luftninger i løbet af natten. Mindre racer vil sandsynligvis have brug for at komme ud flere gange om natten, indtil de bliver lidt større. Prøv ikke at give din hvalp for meget opmærksomhed om natten, når de skal ud – fokuser kun på det praktiske, og læg hvalpen i seng igen.

Hvordan hvalpes ‘tidligt opstået frygt’ håndteres

Nogle racer har en større tendens end andre til at have en periode med ‘tidligt opstået frygt’, som kan påvirke din hvalps renlighedstræning. Mens mange hvalpe gennemgår en ‘frygt periode’, når de er omkring syv uger, kan racer som schäfer og Yorkshire terrier få deres tidligt opstående frygt før (normalt ved fem uger), hvilket betyder at det vil ske tidligere for dem.

Derfor de kan de være urolige og nervøse og længe om at tilapsse sig til nye situationer og oplevelser. Dette kan betyde, at hvalpene ikke er trygge ved at være udendørs, at de er mere nervøse, dårligere til at lære og mindre afslappede. Hvis det sker, så sørg for at det toiletområde, som du har valgt, er roligt og stressfrit. Renlighedstræning af hvalpe skal være baseret på belønninger helt fra begyndelsen, og husk at der ikke skal meget til før de bliver bekymrede for at begå en fejl, når deres ejer er tilstede. Selv om det kan virke svært i de her første par uger, så gør dit bedste for at fortsætte, og du vil hurtigt kunne se fremskridt!

Renlighedstræning og genoptræning

Hvis du holder dig til en konsekvent renlighedstræning, vil din hund hurtigt lære at besørge udendørs. Måske sker der stadig uheld af og til, men det er kun naturligt, så lad være med at gå i panik - men gå tur oftere i stykke tid indtil du er sikker på, at din hund er tilbage på sporet.

Efter et stykke tid kender I begge to rutinen – din hvalp vil kunne vente indtil I er udenfor, og du vil kunne forstå hundens kropssprog. Så kan du udfase rutineturene og i stedet følge hundens signaler.

Genoptræning af en voksen hund

Selvfølgelig er det ikke kun hvalpe, der har brug for renlighedstræning. En hund, som du har overtaget fra en anden, ved selvfølgelig ikke hvor hundetoilettet er i det nye hjem. Du vil skulle lære hundens advarselstegn at kende, og du skal sørge for at gå ud med hunden med jævne mellemrum. Præcis ligesom med en hvalp skal du give en masse rolig ros, når hunden gør, hvad du siger.

Så nu ved du, hvordan du skal renlighedstræne din hvalp! Husk, at konsekvens er nøgleorden, hold dig til rutinen, og før du ved af det, har du en helt renlig hvalp.

Læs vores hvalpetræningsvejledning, hvis du har brug for flere råd og tips.