Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
PPVD master logo
Hund hopper i en mark med tusindfryd.

Hundeallergier: Symptomer, udløsere og behandling

6 minutters læsning
PPVD master logo
Sponsoreret af Pro Plan Vet Diets

Ligesom os kan hunde lide af forskellige allergier. Find ud af, hvad de mest almindelige hundeallergier er, og hvordan de diagnosticeres med Purina.

Allergi hos hunde er en reaktion på fremmede stoffer i hundens immunsystem – hvilket er det samme, som forårsager allergiske reaktioner hos mennesker. Skønt det er relativt enkelt at stille en diagnose for allergi hos mennesker, er det desværre som regel ret vanskeligt hos hunde, fordi der findes så mange forskellige typer allergier, og symptomerne ofte overlapper. Det gør det svært at finde frem til, hvilke allergier en hund rent faktisk lider af.

Hvis du har mistanke om, at din hund lider af allergi, spekulerer du måske over de potentielle symptomer hos din hund, og hvornår du bør spørge dyrlægen til råds. Læs videre for at få alle svarene.

Hudallergi hos hunde

Hudallergi, også kaldet allergisk dermatitis, er en af de mest almindelige allergier hos hunde. Denne type allergi skyldes som regel en reaktion på loppebid eller noget i hundens omgivelser såsom pollen, støv eller skimmel.

Loppeallergi

Loppeallergi eller allergi fra loppebid er den mest almindelige hudlidelse hos hunde. Disse allergier skyldes en reaktion på loppernes spyt på hundens hud, og symptomerne strækker sig fra mild kløe til en alvorlig reaktion, hvis hunden får et loppebid.

Disse allergier opstår som regel, når hunden er yngre (fra 1-5 år), men kan opstå i enhver alder.

Hunde med loppeallergi har som regel meget kløende hud. Den medicinske betegnelse for kløen er 'pruritus'. Hunden kan finde på at kradse, gnide, bide eller slikke sin pels eller hud, og dette kan ind imellem resultere i skader på huden eller introduktion af en sekundær infektion. Herudover kan der forekomme andre symptomer på hundeallergi såsom hårtab og dannelse af sårskorper, og loppesmuds kan også være synlige på huden eller i pelsen.

Loppesmuds kan dog ofte være vanskelige at få øje på, men den følgende test kan være en hjælp: Gnid nænsomt din hunds pels, mens den står på et stykke fugtigt papir. Sorte fnug, der falder af pelsen, vil lave røde pletter på papiret (eftersom loppesmuds er tørret blod). Det kan være en nyttig indikator for, hvorvidt der er lopper eller ej. Husk på, at selvom du behandler din hund med loppemiddel hver måned, kan den stadig have loppeallergi! Mange loppemidler slår først loppen ihjel, efter den har bidt din hund, og desværre er et enkelt bid ofte nok til at udløse en allergisk reaktion og kløe hos sarte hunde.

Miljøallergier

Miljøallergier hos hunde er som regel forårsaget af støv, pollen eller skimmel. Denne type allergi er som regel sæsonbestemt, så den viser sig sandsynligvis kun på bestemte tidspunkter af året. Hunde kan lide af høfeber, så du vil måske bemærke, at din hund nyser eller virker irriteret, når pollentallet er højt. Huden omkring poterne og ørerne, på underbenene og snuden samt i skridtet er som regel mest påvirket, og din hund kan få bare eller ømme plamager på grund af overdreven kløen. Indimellem kan miljøallergier afhjælpes blot ved undgåelse – hvis du for eksempel ved, at din hunds allergisymptomer forværres, når I går tur i bestemte områder med højt græs, kan det være nødvendigt at undgå det og holde jer til fortovet på visse tider af året.

Fødevareallergi hos hunde

I modsætning til hvad mange tror, er fødevareallergi hos hunde ikke særlig almindeligt og udgør kun omkring 10 % eller mindre af allergier hos hunde. De fleste tilfælde, som ejere tror er "fødevareallergi", er faktisk fødevareintolerance.

En intolerance er forskellig fra en allergi: En allergi omfatter immunsystemet, så kroppen skal have været udsat for "allergenet" (der som regel er et uskadeligt molekyle) på et tidligere tidspunkt. Til sammenligning omfatter en intolerance ikke immunsystemet og kan forekomme, første kan en hund udsættes for et stof. Det gælder for eksempel laktoseintolerance. I dette tilfælde mangler hunden de nødvendige enzymer for at fordøje laktose, så hvis den får mælk, kan den få diarré, fordi den ikke er i stand til at fordøje ingrediensen.

Selvom det ikke altid er tilfældet, udløser allergi ofte en hudreaktion såsom hævelse eller kløe – oftere end et mave-tarmproblem som opkastning og/eller diarré – hvorimod der er større sandsynlighed for, at en intolerance medfører maveproblemer.

Akut allergisk reaktion

Indimellem kan hundeallergier blive alvorlige og endda resultere i anafylaktisk shock. Disse reaktioner skyldes oftest, at hunden er blevet stukket af en bi eller en hveps.

Tegn på anafylaktisk shock kan forekomme inden for få minutter efter eksponering og kan omfatte åndedrætsbesvær, savlen, opkastning, krampeanfald og nogle gange endda bevidstløshed. Hvis det sker, bør du omgående kontakte dyrlægen.

Diagnosticering af hundeallergier

Hvis du har mistanke om, at din hund har en allergi, bør du tage den til dyrlægen snarest muligt. Dyrlægen kan udelukke andre mulige årsager og vil foretage prøver, der kan hjælpe med at fastslå, hvorvidt en allergi kan være årsagen til din hunds symptomer. Fødevareallergi bliver som regel diagnosticeret ved hjælp af et kontrolleret diætforsøg, som indebærer, at din hund skal spise et hydrolyseret, hypoallergent foder og absolut intet andet i mindst tre uger, hvor man holder øje med tegn på bedring. Derefter kan dyrlægen vælge at genintroducere forskellige ingredienser for at observere, hvorvidt der igen opstår symptomer, og forsøge at fastslå årsagen eller årsagerne til hundens allergi, men det er ikke altid tilfældet.

Allergi over for loppebid kan være relativt ligetil at diagnosticere, hvis der er synlige lopper eller loppesmuds i hundens pels, men husk på, at loppen i nogle tilfælde allerede kan være blevet slået ihjel eller have faldet af, så det er ikke altid så nemt, som det lyder, at fastslå årsagen til allergien. Dyrlægen kan give dig et loppemiddel, som slår lopperne ihjel meget hurtigt, hvis det stadig er til stede. Derefter skal du sørge for også at bekæmpe lopper i hjemmet såvel som på din hund, eftersom 95 % af lopper findes i omgivelserne, så hvis ikke de bekæmpes, kan de hurtigt hoppe tilbage på din hund og give nye problemer!

Behandling af hundeallergier

Behandlingen afhænger ofte af din hunds allergi, men fokuserer på så vidt muligt at fjerne årsagen til allergien og lindre symptomerne. En fødevareallergi kan håndteres ved at fjerne ingrediensen fra din hunds kost.

En loppeallergi kan afhjælpes ved hjælp af et ekstra effektivt loppemiddel fra dyrlægen og ved at følge råd om loppebekæmpelse i hjemmet og hos andre kæledyr, som kommer i kontakt med din hund. Hvis din hunds allergiske symptomer er alvorlige, kan dyrlægen også skrive en recept på medicin, der kan hjælpe, såsom præpareret shampoo eller creme til alvorlig kløe eller antiinflammatorisk medicin, der kan hjælpe med hævelse og kløe.

Hvis din hund får en alvorlig allergisk reaktion, bør du tage den til dyrlægen med det samme, eftersom ubehandlet anafylaktisk shock kan være dødeligt.

Læs vores enkle guide for at finde ud af, hvad du skal gøre, hvis din hund er blevet stukket af en bi eller en hveps.

Flere artikler af Pro Plan Veterinary Diets:

Pro Plan Vet Diets
7 minutters læsning

Sådan skal du tage dig af din hund efter operationen

4 minutters læsning

Diabetes hos hunde - Årsager og symptomer