Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ældre labrador får en skål i hånden

Er min hund overvægtig?

6 minutters læsning

Ligesom mennesker kan hunde nemt komme til at tage et par kilo på, især i takt med at de bliver ældre og bevæger sig mindre.

I takt med at vægten stiger hos hunde, stiger risikoen for at udvikle sundhedsmæssige problemer også. I Storbritannien er hele 35 %* af alle hunde overvægtige – og de fleste ejere er ikke engang klar over det, før de tager deres hund med til dyrlægen i forbindelse med en fedmerelateret sygdom. Overvægtige hunde har meget større sandsynlighed for at udvikle helbredsproblemer som diabetes, åndedrætsproblemer, gigt og endda adfærdsproblemer, så det er nemt at se, hvorfor det er vigtigt at holde godt øje med din hunds vægt og form.

*Kilde: PDSA 2009

Er min hund overvægtig?

Dyrlægen kan fortælle, om din hund er overvægtig, i forbindelse med de regelmæssige undersøgelser, men det er også ret enkelt at veje en lille hund derhjemme ved hjælp af badevægten. Start med at veje dig selv, og tag derefter din hund op, og træd op på vægten igen for at måle forskellen. Det er vanskeligere med større hunde, så hvis du har en hund af en stor race, bør du måske holde dig til dyrlægens vægt!

Hvis du vil have en mere dybdegående vurdering, kan du bruge vores værktøj til evaluering af hundens kropstilstand. Det er nemt at tjekke din hunds kropstilstand, og det giver dig mulighed for at tilbringe endnu mere tæt kvalitetstid med din hund.

Sådan hjælper du din hund med at tabe sig

Tal med dyrlægen, før du ændrer din hunds kost. Dyrlægen kan rådgive dig om din hunds idealvægt, og hvordan den bedst kan opnås. Den ideelle vægt for en labrador vil for eksempel altid være en anden end for en miniaturerace, så du bør vide, hvilken vægt der er målet. Det er vigtigt, at din hund bliver vejet og tjekket for eventuelle underliggende sygdomme eller sundhedsproblemer, før du begynder at få den til at tabe sig, eftersom vægtstigningen muligvis ikke skyldes, at hunden spiser for meget.

Tips til hundens vægttab

  • For at hjælpe din hund med at tabe sig skal du øge mængden af energi, som den forbrænder (gennem leg og motion), og reducere mængden af energi, den indtager.
  • Godbidder og rester fra spisebordet har ofte et højt kalorieindhold, så fjern dem fra hundens kost, og sørg for, at alle andre i familien gør det samme. Kalorierne tæller stadig, selv når de gives med kærlighed! Hvis du har mere end én hund, bør du fodre din overvægtige hund for sig selv for at undgå, at den spiser eventuelle rester fra de andre.
  • Prøv at dele foderet op i mindre portioner, som gives oftere for at hjælpe med at reducere sultfølelse og tiggeri, og hold altid regnskab med, hvad din hund spiser.
  • Dyrlægen vil muligvis foreslå, at du reducerer fodermængden eller skifter til et specialfoder med lavere kalorieindhold.
  • Du må aldrig "sulte" din hund eller begrænse dens kost uden først at rådføre dig med dyrlægen.

Tal med dyrlægen

Hvis din hund ikke taber sig på trods af øget aktivitet og færre kalorier, bør du tale med dyrlægen igen. Det er muligt, at han eller hun vil undersøge, om der forekommer underliggende helbredsproblemer, der kan medføre, at din hund tager på. Dyrlægen kan muligvis også tilbyde en vægttabsgruppe for hunde, som kan hjælpe dig med at holde øje med din hunds vægt samt give masser af tips og gode råd. Et vellykket vægttab hos hunde er en jævn og langsom proces, og hemmeligheden til at lykkes er tålmodighed.

Light-foder til hunde

Du kan også overveje at give din overvægtige hund et specialudviklet light-foder. Light-produkter har et lavere fedtindhold end almindeligt hundefoder, men er beriget med vigtige næringsstoffer for at opfylde din hunds behov, selv når fodermængden reduceres.

Hvis du p.t. giver din hund et bestemt foder på grund af sygdom eller et specialfoder til følsom fordøjelse eller lignende, skal du tale med dyrlægen, før du foretager noget kostændringer.

Når din hund har nået sin ideelle kropsvægt igen, bør du justere fodermængden en smule for at hjælpe med at stabilisere vægten – den skal ikke blive ved med at tabe sig! Bliv ved med at holde øje med din hunds kropstilstand, så din firbenede ven holder sig sund og glad.

Ingen lynkure

Du må aldrig udsulte din hund i et forsøg på at få den til at tabe sig hurtigt. Hvis du reducerer din hunds foderindtag med mere end 15 %, vil det betyde, at den ikke får den rette balance af vigtige mineraler og vitaminer, som er en vigtig del af hundens ernæring. Hvis du bringer din hunds kost ud af balance, risikerer du, at den bliver syg, så det er vigtigt at tage dyrlægen med på råd helt fra starten.

Mere motion

Mad er kun en del af ligningen, når din hund skal tabe sig. Manglende motion kan ofte være årsag til, at en hund tager på, så motion er vigtigt for a fremme et sundt vægttab.

Tips til hundemotion

  • Det er nemt at forøge den mængde motion, din hund får, og det kan være til stor gavn for en overvægtig hund.
  • En 10 minutter længere gåtur eller 20 minutters mere leg om dagen betyder også, at du bruger mere tid sammen med din hund, og hvis du kaster bolden et par gange til, så hunden kan hente den, er det lige så godt for dit helbred som for din hunds!
  • Sørg for, at motionen omfatter energisk bevægelse (afhængigt af dyrlægens råd og din hunds alder), hvilket vil sige, at din hund bør få pulsen op!
  • Pas på ikke at gøre det, når det er meget varmt udenfor, for at undgå risiko for et hedeanfald. Du bør aldrig lufte din hund, når det er meget varmt, og undgå fysisk aktivitet i middagssolen.

Hav tålmodighed

Det er altid en god idé at spørge dyrlægen til råds, før du går i gang med en vægttabsplan for din hund, eftersom din hunds vægt er meget stærkt forbundet med den sundhed. Udover at hjælpe dig med at udvikle en individuelt tilpasset vægttabsplan til dit kæledyr vil dyrlægen også være i stand til at følge hundens fremskridt og støtte dig undervejs. Mange dyrlægeklinikker har regelmæssige vægttabsgrupper, som hjælper med at holde dig og din hund motiverede og på rette spor.

Purina-mærker til overvægtige hunde

Der er flere førende Purina-mærker, som tilbyder omhyggeligt udviklet light-foder til overvægtige hunde, og hver enkelt formel er resultatet af de allernyeste videnskabelige fremskridt inden for kvalitet, smag og ernæring og udviklet til at understøtte et planlagt vægttab. Klik på mærkerne for at få mere at vide.

En hund bør tabe sig gradvist – over adskillige måneder, alt efter hvor meget den skal tabe sig – og i nogle tilfælde kan det tage op til et år. Hvis din hund taber sig for hurtigt, risikerer den hurtigt at tage al vægten på igen, så hav tålmodighed.

Vil du have flere tips til hundemotion? Læs vores artikel for at få inspiration.