Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hvalp i dyrlægens venteværelse med dyrlæge og ejer

Kirurgisk eller kemisk kastration af hunde

6 minutters læsning

Kastration er en af de ældste og mest almindelige procedurer udført af dyrlæger over hele verden. Kastration bruges som en måde at sterilisere hanhunde på for at forhindre dem i at reproducere sig selv, hvilket mange hundeejere anser for at være en fordel for deres kæledyrs sundhed og velvære. Men hvad er kirurgisk og kemisk kastration af hunde, og hvilken procedure skal du vælge, om du beslutter at neutralisere din hund?

Læs med og lær mere om disse to neutraliseringsmetoder.

Hvorfor kastrere en hanhund?

Ligesom ved vaccinationer er kastrationer rutinemæssige procedurer, der udføres af en dyrlæge. Sammen med ejeren besluttes hvorvidt det skal være en kemisk eller kirurgisk operation.

Vi har samlet nogle af grundene til, at du måske overvejer at kastrere din hvalp:

 • Kontrol af kæledyrsbestanden

Overbefolkning af kæledyr er et globalt problem, der resulterer i, at millioner af hunde ikke har et kærligt hjem, hvor de bliver passet på. Kemisk kastrering af hunde kan hjælpe med at reducere antallet af hjemløse hunde betydeligt og sikre, at uønskede hunde hører fortiden til.

 • Helbredsmæssige årsager

Vi ønsker alle et sundt kæledyr, men testikelkræft og forstørret prostata er begge sygdomme, der kan påvirke din hunds helbred. Disse kan dog begge forhindres ved kastrering.

Hormonelle sygdomme som perianale hæmatomer kan også holdes i skak gennem denne procedure og hjælpe din firbenede ven til at leve et langt og sundt liv.

 • For at stoppe eller forebygge adfærdsproblemer

Testosteron, det mandlige kønshormon, kan være årsag til forskellige adfærdsproblemer hos hanhunde og kan forårsage en høj træng til at strejfe eller løbe væk hjemmefra.

Derudover kan testosteron også være årsag til aggressiv adfærd, urinmærkning eller øget seksuel adfærd. Ved kastration af hunden kan disse problemer undgås, og det er især nyttigt, hvis du har mere end én hund derhjemme.

Som tidligere nævnt findes der to former for kastrering: Kemisk eller en kirurgisk. Lad os undersøge hvad den enkelte løsning indebærer, så du kan vælge den bedste metode for din pelsede ven.

Hvad er kemisk kastration af hunde?

Kemisk, eller medicinsk kastrering er et midlertidigt neutraliseringsvalg, som holder 6 eller 12 måneder. Processen minder om mikrochipmærkning, hvor dyrlægen injicerer et lille implantat under huden i nakken på hunden.

Behandlingen kræver i modsætning til andre medicinske procedurer ikke anæstesi. Generelt kan det udføres på hunde i alderen 3 til 10 måneder.

Efter indgrebet vil implantatet langsomt frigive et syntetisk hormon, som undertrykker hundens fertilitet. Desuden er der ingen grund til at få implantatet fjernet, da hormonet i sidste ende vil fortage sig selv. Du kan dog vælge at få det fjernet, hvis du eksempelvis ønsker at avle på din hund, eller hvis dit kæledyr oplever bivirkninger. Det er dermed en reversibel tilstand.

Fordele ved kemisk kastration

 • Reversibel
 • Lavere omkostninger
 • Forhindrer helbredsproblemer
 • Kræver ikke bedøvelse
 • Hunden er hurtigt på benene igen efter proceduren
 • Effektiv reduktion af uønsket adfærd
 • Forhindrer uønsket avl
 • Behøver ikke at blive fjernet

Ulemper ved kemisk kastration

 • Kan forårsage permanente hormonelle forandringer
 • Kan medføre mulige bivirkninger
 • Har ikke en øjeblikkelig effekt

Mulige bivirkninger

Som med de fleste andre procedurer, kan kemisk kastrering af hunde have nogle mulige bivirkninger. Det betyder ikke, at din hund vil opleve dem 100% af tiden, men snarere afhænger det af hver enkelt hund og hvordan deres kroppe reagerer på implantatet.

For at være bedst muligt forberedt, kan du med fordel tjekke nogle af de potentielle bivirkninger beskrevet nedenfor:

 • Hos de fleste hunde vil der være en lokal hævelse eller rødme på injektionsstedet. Dette bør gå væk efter nogle få timer, og din hund bør ikke føle ubehag.
 • Permanent infertilitet. Selvom tilfældene er sjældne, er der en lille risiko for, at din hunds fertilitet kan blive permanent påvirket.
 • Ændringer i energiniveauer og vægtøgning. Efter proceduren er det normalt at hunden har nedsat energiniveau, hvilket kan resultere i, at den tager et par ekstra kilo på. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med din hunds aktivitet og sørger for, at den får nok motion.
 • Pelsforandringer. Der er en tendens til, at hunden udvikler mere underuld efter kastrering og pelsens udtryk kan derfor ændre sig en smule. Denne forandring bør dog ikke være markant.

Hvad er kirurgisk kastration af hunde?

I modsætning til kemisk kastrering er kirurgisk kastrering irreversibel. Denne operation omfatter fjernelse af begge testikler, hvorved hundens evne til at formere sig fjernes permanent. Selv om det er en rutinemæssig procedure, kræver det generel anæstesi og kan kun udføres, når dit kæledyrs testikler er faldet ned i pungen, hvilket sker omkring 2 måneders alderen.

Efter fjernelse af testiklerne vil dyrlægen lukke området med sting og tjekke at hunden ikke har behov for yderligere smertestillende medicin eller anden form for pleje. De fleste hunde vil på grund af bedøvelsen føle sig døsige og derfor kræve et par timers søvn og hvile, indtil de er fuldt vågne og i stand til at færdes som normalt.

Når hunden er hjemme, skal den være under konstant opsyn så den ikke overanstrenger sig. Hvis alt går vel kan stingene tages ud efter et par dage, og hunden vil være tilbage til normalen efter 1 til 2 uger.

Fordele ved kirurgisk kastration

 • Irreversibel
 • Forhindrer helbredsproblemer
 • Reducerer effektivt uønsket adfærd
 • Forhindrer uønsket avl

Ulemper ved kirurgisk kastration

 • Kan medføre komplikationer under eller efter operationen
 • Længere helbredelsesproces
 • Kræver bedøvelse og efterbehandling
 • Højere omkostninger, herunder post-kirurgisk medicin

Mulige bivirkninger

Hvis din hund har et godt helbred, er risikoen for, at den oplever alvorlige komplikationer, lavere. Det er dog bedst at være opmærksom på det faktum, at der, selvom det er sjældent, stadig kan forekomme komplikationer.

Vi har samlet nogle mulige bivirkninger, der er værd at holde øje med:

 • Infektioner. Efterpleje er nøglen til at sikre, at din hund ikke får komplikationer. En halskrave kan være en beskyttelse, som forhindrer din hund i at slikke eller bide i åbne sår.
 • Anæstesirisici. Hunde kan opleve opkast eller endda hjertestop, når de er vågner fra bedøvelse. Visse hunde er mere udsat for disse udfordringer på grund af deres race, alder eller helbred. Din dyrlæge vil være der, når hunden vågner og hjælpe, hvis det er nødvendigt.
 • Vægtøgning eller maveproblemer. Disse problemer er de samme som dem, der kan opstå fra kemisk kastration af hunde. Efter operationen skal du derfor sørge for at justere din hunds kost og justere fødeindtagelsen for at undgå vægtøgning. Hvis du bemærker, at de begynder at tabe sig, kan du langsomt øge mængden af mad, du giver dem.
 • Hævelse eller blødning omkring anus. Det er mere sandsynligt, at dette vil forekomme hos ældre hunde eller i tilfælde, hvor hunden er overaktiv efter operationen.

Hvilken kastreringsløsning skal jeg vælge?

Begge disse muligheder er effektive, så afhængigt af dine præferencer og din hunds behov, kan du enten vælge den midlertidige, medicinske løsning eller den permanente løsning.

Inden du træffer valget, bør du overveje alle fordele og ulemper og træffe din beslutning baseret på, hvad der ville være mest gavnligt for din hund.

Husk også at kontakte din dyrlæge, før du beslutter dig; de er den bedste person til at give dig råd og forklare i detaljer, hvad hver procedure indebærer.

Har du brug for flere oplysninger? Se svarene på nogle af de mest almindelige spørgsmål om kastrering og spaying hundeejere har.