Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hundeklikkertræning

Sådan bruger du en klikker til træning af din hund

5 minutters læsning

Hunde er mere tilbøjelige til at lære og gentage adfærd, hvis de får en form for belønning — det være ros, godbidder, eller blot din opmærksomhed. Dette kaldes positiv forstærkning. Når I eksempelvis øver kommandoer som “sit” eller “rul rundt”, vil hunden med stor sandsynlighed udføre tricket for at få poterne i belønningen som følger.

Men træning — selv belønningspræget træning — har en tendens til både at kræve tid og hårdt arbejde. For at gøre det lettere og mere effektivt, kan du overveje at benytte en klikker til træningen. Dette er en god måde at forbedre kommunikationen på, når du forsøger at udvide din hvalps repertoire af tricks.

Hvad er klikkertræning til hunde?

Klikkertræning er en populær teknik, der inkluderer en lille håndholdt klikker der, som navnet indikerer, laver en kliklyd, når du trykker på den. Lyden af klikkeren er en positiv forstærkningsindikator, som din hvalp med tiden vil lære at forbinde med at udføre visse handlinger og udvise god adfærd, udløser belønning, når de hører det.

Hvornår skal du begynde at klikke træningen?

Du kan starte træning med klikker når hunden er hvalp. Faktisk anbefales det at introducere din hvalp til klikkere, så snart du får den. Når de lærer at associere god opførsel med kliklyd, vil det være lettere for dig at kommunikere med hunden og lære den nye tricks eller adfærd.

Voksne hunde kan på den anden side være længere tid om at vænne sig til klikkertræning, men det er ikke umuligt at lære den det. Hvis din pelsede ven er lidt ældre, kan den altså stadig lære klikkertræning.

Hvorfor bruge klikkertræning til hunde?

Under klikkertræning lærer din hvalp, at den bliver belønnet for god opførsel, da den klikkende lyd signalerer, at der kommer en belønning. Dette sikrer, at de bevarer motivationen for at lære nye tricks. I modsætning til kun at bruge godbidder vil hundetræning med klikker give din hund mulighed for at forstå, hvad der kræves af dem gennem hørbar forstærkning samt gennem godbidder.

Desuden styrker kliktræning med din hvalp kommunikationen og tilliden. Med konsekvent træning lærer hunden at følge dine anvisninger og finde ud af præcis hvilken adfærd, der forventes af dem. Med en klikker kan du også udføre så mange gentagelser, som der er behov for, uden at miste din hunds opmærksomhed eller motivation.

Vejledning til klikketræning af din hund

Med denne trin-for-trin guide kan du introducere din hvalp til klikkertræning.

1. Præsentér din hund for klikkeren

Først skal du sikre dig, at din hund ved, hvad klikkeren skal bruges til. Så med et par godbidder på hånden, kan du klikke en gang og give din hund belønningen med det samme.

Gør dette et par gange og hold øje med hundens adfærd for at sikre, at de forstår konceptet. Det er også en god ide at være opmærksom på, hvordan du holder klikkeren, når du bruger den, så den ikke skræmmer din hund. Undgå at holde den lige foran hunden som en fjernbetjening. Hold den i stedet i hånden på siden af kroppen på en naturlig måde.

Efter blot nogle få gentagelser vil din hund lære at associere belønningen med kliklyden og forvente en godbid hver gang, de hører lyden.

2. Vælg et roligt område

Omgivelserne under træningen er vigtigt, da du helst skal undgå forstyrrelser for hunden. Hvis der er konstant støj og mennesker i nærheden, kan hunden have svært ved at fokusere. Derudover kan du også undgå at bruge en masse godbidder, hvis du starter træningen før de får et måltid. På den måde kan du nemlig bruge noget af deres foder som belønning under træningen.

3. Brug klikkeren til grundlæggende kommandoer

Hvis din hund allerede kender basale kommandoer som ‘sit’ eller ‘dæk’, kan du øve nye tricks og adfærd, mens du bruger klikkeren. Hvis ikke, så er de mere enkle tricks et godt sted at starte.

Giv kommandoen, vent på at hunden responderer, og når den udfører tricket, skal du klikke på klikkeren og følge op med en godbid umiddelbart efter. Lad der ikke gå mere end 3 sekunder efter kliklyden før du giver godbidden. Timingen er vigtigt, så hunden kan knytte klikket med belønningen.

4. Begynd at lære hunden mere avancerede tricks

Når hunden har mestret de mere simple tricks, er tiden kommet til at øve noget mere avanceret. For at lære hunden at rulle rundt, kan du bruge en godbid som lokkemad. Hold godbidden tæt på hundens næse inden du langsomt bevæger den hen mod dens skulder indtil den ruller rundt.

Tryk på klikkeren, så snart hunden udfører tricket og giv den derefter godbidden. Efter et par gentagelser kan du også tilføje et verbalt stikord, som de kan reagere på, når de hører det – eksempelvis som kommandoen ‘rul rundt’.

5. Være i overensstemmelse med praksis

Øvelse gør mester, så nøglen til en vellykket klikkertræning med din hund er at du er konsekvent med træningen. Regelmæssighed og ensartet træning vil hjælpe din hund til bedre at forstå årsagen til og virkningen af klik og det vil lede til hurtigere resultater.

6. Brug masser af ros

Hunde elsker opmuntring og opfølgning på en vellykket præstation med ros – det vil gøre underværker i at opbygge hundens selvtillid. Husk derfor at bruge nogle få "godt arbejde!"- eller "god hund!"-sætninger undervejs.

7. Udfasning af klikkeren og godbidder

Efter din hund har mestret forskellige tricks, kan du langsomt fjerne klikkeren og godbidderne og fortsætte med at træne kun med brug af verbale kommandoer. Du bør dog fortsat rose hunden for dens indsats.

8. Hold sessionerne korte

Sidst men ikke mindst, kan du med fordel holde træningssessionerne korte på omkring 10-15 minutter pr. session. Du kan dog sagtens udføre et par sessioner om dagen, men vær påpasselig med at overdrive dem. Hvis du føler, at hunden er ved at miste interessen, er det bedst at udskyde træningen til næste dag.

Det skal være sjovt og nemt at træne din hvalp i nye tricks, og med klikkertræning får du snart en meget dygtig, firbenet bedste ven, som du stolt kan vise frem for venner og familie, næste gang de kommer på besøg.