Your Pet, Our Passion.
Dentalife Logo
hund puster ud i kold luft

Dårlig ånde hos hunde

4 minutters læsning
Dentalife Logo
Sponsoreret af Dentalife

Sammen med en viftende hale og mudrede poter antager mange af os måske, at dårlig ånde hos hunde bare er endnu et almindeligt træk ved hunde.

Men dårlig ånde hos hunde kan faktisk være et tidligt tegn på visse tandsundhedsproblemer. Ligesom os kan hunde også have tandproblemer. Men da de ikke kan gå til tandlæge for at blive undersøgt, er det vores ansvar som ejere at sørge for, at de er sunde.

Sundhedsproblemer i forbindelse med dårlig ånde hos hunde

Da din hund ikke selv kan fortælle dig det, kan det være svært at afgøre, om den har tandsundhedsproblemer. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke tegn man skal holde øje med. Dårlig ånde hos hunde er et af de første tegn på, at noget kan være galt.

Dårlig ånde hos hunde betyder ikke altid, at der er et sundhedsproblem, men det er vigtigt at udelukke det. Hvis du opdager, at din hund har dårlig ånde, er det værd at give den et tandlægetjek og kigge efter de andre symptomer nedenfor. Hunde kan have midlertidig dårlig ånde på grund af noget, de har spist, men det bør ikke være et problem på længere sigt.

Der er to almindelige tandsundhedsproblemer, der er forbundet med dårlig ånde hos hunde: tandkødsbetændelse og parodontose.

Gingivitis hos hunde

Gingivitis er et tandsundhedsproblem, der påvirker både hunde og mennesker, og er en betændelse i tandkødet som reaktion på plak, der ophobes på tænderne. Gingivitis kan ofte være en årsag til dårlig ånde hos hunde. Andre symptomer på tandkødsbetændelse hos hunde omfatter rødme, hævelse og endda blødning af tandkødet.

Gingivitis hos hunde er ret almindeligt - mere end 80 % af kæledyr over tre år vil opleve problemet. Det kan påvirke små hunderacer (såsom chihuahuaer) tidligere. Læs mere om symptomer og behandling af gingivitis her.

Gingivitis kan normalt vendes med god mundhygiejne som f.eks. tandbørstning af hundens tænder og brug af tyggeben, men kan udvikle sig til parodontose, hvis den ikke behandles. Den bedste måde at undgå problemet på er at passe godt på din hunds tænder.

Herunder at give din hund et dagligt Purina® DentaLife® tyggeben.

Tandtab hos hunde

Parodontose kan forårsage dårlig ånde hos hunde og er en gruppe af tandproblemer, der påvirker det væv, der støtter din hunds tænder - f.eks. tandkød og kæbeknogler.

Tandtab hos hunde skyldes usynlige lommer, der samler bakterier mellem din hunds tænder og tandkød, hvilket er det første stadium i udviklingen af tandtab.

Ophobningen af plak forårsager derefter tandkødsbetændelse og fortsætter med at påvirke det omkringliggende væv. Det sidste stadium af sygdommen er knogletab og fjernelse af tænderne og kan endda udvikle sig til andre problemer, der påvirker hele kroppen, herunder din hunds hjerte-, lever- og nyrefunktion.

Der er nogle få faktorer, der gør nogle hunde mere tilbøjelige til at lide af tandtab, f.eks. deres race, tandretning og om de tygger på hårde genstande. Der er dog foranstaltninger, du kan træffe for at minimere disse risici - det vigtigste er at holde din hunds tænder rene med regelmæssig tandbørstning og måske en daglig Purina® DentaLife® tyggeben.

Du bør også tage din hund med til dyrlægen, hvis du tror, at den har tandproblemer eller vedvarende dårlig ånde. Du kan få flere råd i vores guide til tandbørstning af din hund.

Lignende artikler fra Dentalife:

Dentalife