Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan logo
Mops i armene på ejeren

9 helbredsproblemer hos mops-hunderacen

5 minutters læsning
Pro Plan logo
Sponsoreret af Pro Plan

Mops er så nemme at elske. De er intelligente, har en sød natur og bringer masser af humor ind i husholdningen. De har også en enorm personlighed, som på en eller anden måde passer ind i deres lille statur.

Du gætter det måske ikke, når du ser dem spankulere selvsikkert rundt i huset, men nogle af de egenskaber, der gør dem så elskelige, kan forårsage visse sundhedsmæssige tilstande, der er typiske for disse små fyre. Det gør dem ikke mindre elskelige, men ejere bør være opmærksomme på de specifikke mopsesundhedsproblemer. Jo hurtigere symptomerne genkendes, og behandling kan tilbydes, jo hurtigere kan din hund vende tilbage til at være den fantastiske hvalp, den er.

Top 9 helbredsproblemer hos mops-hunderacen

Brachycephalisk obstruktivt luftvejssyndrom (BOAS)

De sammenpressede næser er en del af charmen ved mopser, men de kan også føre til vejrtrækningsbesvær og en manglende evne til let at køle ned, også kendt som brachycephalisk syndrom. Mopsens anatomi giver den et af de sødeste ansigter i hundeverdenen.

Men smalle næsebor, en langstrakt blød gane og nogle gange endda et smalt luftrør kan gøre dem tilbøjelige til at udvikle BOAS.

Alle disse karakteristika fører til et fælles problem: Din hvalp kan have svært ved at få luft ned i lungerne i den mængde, kroppen har brug for. Dette problem vil normalt være værre om sommeren, fordi den begrænsede luftstrøm betyder, at det bliver sværere for din hund at køle ordentligt ned.

BOAS er et almindeligt mopsesundhedsproblem, som ejere bør være opmærksomme på. Hvis din hund ofte har brug for at stoppe op, når den er ude på sin daglige gåtur, laver høje lyde, når den trækker vejret, eller har blåt tandkød på grund af lavt iltniveau, skal du bede din dyrlæge om en tid. Tidlig indgriben er nøglen og vil give din hund den bedste chance for at få den behandling, den har brug for, så den kan leve et lykkeligt og normalt liv.

Mopsens øjensår og øjeninfektion

Øjenproblemer er desværre på listen over ting, man skal være opmærksom på, hvis man har en mops i familien. Nogle af problemerne kan være arvelige, men mopsen kan også selv løbe ind i problemer, når den leger. Det skyldes, at deres udstående øjne gør det meget lettere for dem at få øjenskader, især når man tænker på deres livsglade personlighed og tendens til at lave ballade. Øjensår hos mopser ledsages af en rød hornhinde og tårefyldte øjne, så hold øje med disse symptomer og kontakt din dyrlæge så hurtigt som muligt, hvis du opdager dem.

Andre øjenproblemer, som mopsen kan have, er tørre øjne, infektioner eller øjenabnormiteter som entropion - en arvelig øjensygdom.

Patellaluksation

Patellaluksation sker, når knæskallen bevæger sig ud af sin rille, hvilket forårsager halthed og nogle gange smerter. Dette mopsesundhedsproblem kan være resultatet af en arvelig misdannelse, men det kan også opstå efter en skade. Heldigvis vil en operation normalt hjælpe din hund med at leve et liv uden smerter, men ejere bør holde øje med deres mops for at sikre, at deres træning eller leg ikke er alt for anstrengende. Du bør også holde deres vægt i skak for at reducere presset på deres led.

Hofteledsdysplasi

Selvom hofteledsdysplasi normalt er et problem hos store hunde, kan mindre vovser som mopser desværre også ende hos dyrlægen med denne lidelse. Det sker, hvis deres hofte ikke har udviklet sig ordentligt, og dens kugleled ikke passer godt sammen. Tilstanden er arvelig, og de fleste hvalpe diagnosticeres med dette problem mellem 6 og 12 måneders alderen. Halthed, kaninhop eller stivhed er almindelige symptomer på hofteledsdysplasi, som enhver ejer bør være opmærksom på.

Encephalitis hos mops

Encephalitis er et ord, der skræmmer hundeejere. Det er en dødelig tilstand, der er specifik for mops, og som stadig ikke er godt forstået. Ramte hunde vil normalt få anfald, løbe i cirkler, blive blinde og vil i sidste ende falde i koma, før de bukker under for sygdommen. Det er sandsynligt, at denne tilstand er arvelig. Men anfald kan have mange forskellige årsager, f.eks. epilepsi, så tag altid din hund til dyrlægen, hvis den begynder at opleve symptomer.

Hemivertebrae

Mops kan også opleve rygproblemer som hemivertebrae på grund af deres skruehale. Unormalt formede ryghvirvler lægger pres på rygmarven, hvilket kan forårsage smerter. Du bør også holde øje med inkontinens og problemer med bagbenene. Dyrlægen vil kunne diagnosticere dette mopsesundhedsproblem ved hjælp af røntgenbilleder, og afhængigt af resultaterne vil han anbefale enten medicin eller operation for at korrigere de unormale ryghvirvler.

Tilstande i huden

Mopsens karakteristiske hudfolder gør den let genkendelig over hele verden, men den er også tilbøjelig til at huse alle mulige bakterier og parasitter. Hudsygdomme som f.eks. demodektisk skab forårsages af en mide og viser sig som hudlæsioner, rødme og hårtab.

Det er vigtigt at holde din hunds hud så ren som muligt, også de mange folder, som den altid er så stolt af at vise frem.

Allergier

Mopser er også følsomme, så de har ofte allergier, der ofte viser sig som en hudlidelse. Hvis din hund konstant kradser, gnider eller slikker sig på huden, er det på tide at få stillet en diagnose hos dyrlægen. En simpel allergi kan hurtigt blive til en infektion, som vil få din mops' helbredsproblemer til at vokse. Heldigvis er hundeallergi let at behandle.

Legg-Perthes sygdom

Dette er en anden sygdom, der påvirker hoftebenet hos mopser. På grund af en dårlig blodforsyning kan knoglen gå i opløsning og forårsage smerte og halthed. Legg-Perthes sygdom optræder normalt hos unge hvalpe og kan korrigeres ved kirurgisk at fjerne den berørte del af knoglen. Nyt væv vil vokse og delvist erstatte det og danne et "falsk" hofteled. Heldigvis vil din hund kort efter operationen og med en smule fysioterapi være tilbage til sit glade jeg uden at opleve smerter længere.

Det kan være en smule skræmmende at gennemgå en liste over mulige sundhedsproblemer hos mopsen. Den gode nyhed er, at så længe ejerne er opmærksomme på de tegn, de skal holde øje med, og er klar til at bede deres dyrlæge om hjælp så hurtigt som muligt, har deres hund en god chance for at komme igennem de fleste af disse problemer og fortsætte deres sædvanlige eventyr.

Og bare fordi visse helbredsproblemer er forbundet med vores dejlige mopser, betyder det ikke, at din hund helt sikkert vil blive påvirket. Mange mopser lever det meste af deres liv med at gå til dyrlægen bare for at få regelmæssige tjek. Så hvis du er en mopsentusiast, så tøv ikke med at byde denne fantastiske hund velkommen i dit liv, og hvis du allerede er den heldige ejer af en mops, så hold øje med eventuelle usædvanlige symptomer mellem jeres kram og sjove leg. Find ud af mere om den fantastiske mopserace med vores praktiske guide.