Your Pet, Our Passion.
dreng med hundehvalp

Introduktion af hvalpe til børn

6 minutters læsning

Hvalpe og børn kan fået varmt og nært forhold, når de bliver introduceret rigtigt for hinanden. Find ud af, hvordan du giver deres forhold den bedste start.

Hunde er en del af familien ligesom vores børn. Det er helt naturligt, at vi gerne vil have dem til at have det godt sammen og blive venner for livet, men det kan være svært at få dem til at nå det punkt. Hvis du har fået en ny hundehvalp eller en baby for nylig, spekulerer du måske over hunde og børn, og hvordan man starter med at opbygge deres forhold. Hos Purina har vi udarbejdet denne praktiske guide, der vejleder dig i, hvordan man introducerer en hund for en baby eller et barn, samt de første skridt du bør tage for at skabe grobund for et kærligt og forstående venskab.

Introduktion af hunde og børn

Hvis du skal have en hundehvalp og har et lille barn, bliver du nødt til at lære barnet om, hvordan man tager kontakt til hunde med forsigtighed og respekt for deres grænser. Sæt dig selv i din hunds sted: Børn er små, laver pludselige bevægelser og er kendt for at lave høje lyde, hvilket alt sammen er ting, der kan intimidere og skræmme en hund.

Fordi hvalpe ser kære og nuttede ud, vil børn desuden ofte associere dem med krammedyr eller bamser og i mange tilfælde forsøge at behandle dem ligesådan. Så hvis de ikke lærer at være forsigtige fra starten, vil de sandsynligvis jagte og kramme hvalpen.

hundens kropssprog og forstår ikke, hvis hunden bliver aggressiv eller signalerer, at de skal gå væk. Du bør forklare dit barn, at man aldrig skal prikke til, klemme eller trække i hunden og kun bruge rolige stemmer, når man er tæt på hunden. Det er også en god idé at fortælle dit barn, at man aldrig må vække en sovende hund, da det kan få den til at bide fra sig. Hvis du vil vide mere om, hvordan du lærer dit barn om at have hund, kan du tage et kig på Purina PetSchool, et interaktivt værktøj til at undervise fremtidens kæledyrsejere.

Forberedelse

Ved at fastlægge nogle grundlæggende regler som familie, før jeres nye hvalp eller hund kommer med hjem, hjælper du dine børn med at forstå, hvad der forventes af dem. Ligesom når du træner med din hvalp eller din hund, skal du lære dine børn, hvad du GERNE vil have dem til at gøre.

  • Frem for at sige "man må ikke råbe, når hunden er i nærheden" kunne reglen være "kun rolige stemmer, når hunden er i nærheden", eller, som læreren siger: "kun indestemmer", når hunden er her!
  • Frem for at sige "man må aldrig prikke til, klemme eller trække i hunden" kunne reglen lyde "man må ae hunden forsigtigt, men kun når den kommer til dig", så barnet lærer at respektere hundens grænser. Hvis barnet lærer, at man kun må ae hunden, når den selv tager kontakt, og at man skal stoppe, når hunden flytter sig væk, vil hunden hurtigt få tillid til barnet.
  • Frem for "man må aldrig vække en sovende hund" kunne reglen være "når hunden sover, er det tid til at ..." og så en liste over nogle af dit barns yndlingsaktiviteter. Det er meget vigtigt, at din hund har et sikkert sted at sove, og lige så vigtigt at lære børnene, at der er adgang forbudt, når hunden sover. Men hvis du siger til dine børn, at der er "adgang forbudt", gør det det endnu mere fristende, så giv dem et sjovt alternativ.

I kan øve jer i alle disse regler, før den nye hvalp eller hund kommer med hjem, så I er forberedte. Jeres nye ven vil takke dig for det.

Skridt til, når hvalpe og børn skal møde hinanden

Uanset om det nye familiemedlem er en hvalp eller en ældre hund, vil du få mulighed for at møde den og tilbringe tid sammen med den først, hvad enten det er i opdrætterens hjem eller gennem dyreinternatet.

Disse indledende møder hjælper din nye ven med at lære, at du er venlig og til at stole på – grundlaget for ethvert vellykket forhold. Husk, at målet er at tilskynde til en rolig og nænsom fremgangsmåde, og for at hjælpe med det bør du sikre dig, at din barn ikke har sit yndlingslegetøj med eller spiser noget, når hund og barn skal møde hinanden. Hvis det er muligt, er det en god idé, at der er to voksne til stede, så den ene kan have fokus på hunden, og den anden på barnet. Hvis du har flere børn, kan det virke mindre overvældende for alle parter – og især for hunden – hvis der kun er et eller to børn med ad gangen.

Den bedste måde at introducere hvalpe og børn for hinanden på er følgende:

  1. Få dit barn til roligt at nærme sig fra siden, og lad så hvalpen komme resten af vejen hen til barnet. Det giver hunden mulighed for at møde barnet på sine egne betingelser.

  2. Når hvalpen er kommet tæt nok på, skal du bede dit barn om at række en knyttet næve frem, så hvalpen kan lugte til den – en knyttet næve fjerner risikoen for, at hvalpen napper i fingrene.

  3. Når hunden virker tryg, kan du bede din barn om at ae den forsigtigt på hovedet og halsen, men undgå følsomme steder som ører, hale, fødder og mave.

Nogle gange kan det være en god idé at introducere hunde og børn for hinanden udenfor, så din hvalp ikke føler sig fanget. Hvis de møder hinanden i hjemmet, kan du vælge et stort rum med en afslappet atmosfære, så din hund har rigeligt plads til at løbe væk, hvis den vil. Undlad at give hvalpen godbidder eller legetøj, første gang dit barn møder den. Hvalpen risikerer at blive for ivrig og nappe, hvilket kan skræmme barnet, så deres forhold kommer dårligt fra start.

Fordele ved at tage sig af en hund

Der er så mange fordele ved at have hund, og for dit barn kan det at hjælpe med at tage sig af den give livslange fordele og mange værdifulde læringsoplevelser. Nogle af de vigtigste fordele er:

  • Børn lærer at tage ansvar ved at tage sig af en hund.
  • Børn får mere empati ved at tage sig af en hund og lærer at forstå livets cyklus.
  • Det at have en hund giver også masser af muligheder for sjov og motion.

Den gyldne regel

Lad aldrig en hvalp eller hund og et barn være alene sammen, uanset hvor tolerant din hund er, og hvor godt dit barn har taget husreglerne til sig. Det er aldrig til at vide, om hunden har smerter og derfor har en lavere tolerance for de lyde, den normalt er vant til. Dit barn kan komme til at falde ned på hunden og skræmme den. Vi kan alle sammen have en dårlig dag, og for dit barn og din hunds sikkerhed er det vigtigt, at de udvikler deres forhold under opsyn med belønning for rolige og forsigtige interaktioner til begge parter.

Det var vores guide til at introducere hunde eller hvalpe og børn for hinanden. Har du en baby på vej, og spekulerer du på, hvordan man bedst bringer en hund, som allerede er en del af familien, eller en ny hundehvalp ind i sammenhængen? Læs vores artikel om, hvordan man introducerer hunde og babyer for hinanden!