Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hvor længe sover katte?
Kat sover fast på et kattetræ

Drømmer katte?

5 minutters læsning

Vores katte ser ud til at tilbringe det meste af deres liv med at sove, så det er kun rimeligt for os at spekulere på, om katte drømmer? Find ud af, hvad din kat tænker på, når de flyver til drømmeland med Purina.

Katte er kendt for at være berygtede for at tage lange lure. De ser ud til at tilbringe det meste af deres liv med at sove, enten krøllet sammen på vores skød eller skjult på deres foretrukne afsidesliggende sted. Det vil måske overraske dig at finde ud af, at de sover dobbelt så meget som mennesker og i gennemsnit bruger omkring 15 timer på søvn om dagen, men for ekstremt trætte katte kan det nemt være op til 24 timer.

Med så meget tid brugt på hvile, er det rimeligt at antage, at de drømmer ligesom vi gør.Men er det sandt? Fortsæt med at læse for at finde ud af, om katte drømmer, og hvad det betyder, når din kat spjætter i søvne.

Hvornår opstår drømme?

For mennesker opstår drømme under REM-søvntilstanden, som normalt starter 90 minutter efter, at du falder i søvn. I løbet af denne tid sendes signaler til din hjerne, som er vigtige for indlæring og hukommelse, men nogle af disse signaler er tilfældige, og det er disse signaler, der er ansvarlige for drømmene. Når din hjerne forsøger at fortolke disse signaler og sætte dem sammen, resulterer det i, at din hjerne skaber en slags historie – med andre ord, den skaber en drøm.

Drømmer katte?

Ja, det antages, at katte kan drømme. Michel Jouvet beskrev i 1960'erne, at katte også oplever REM-søvn, så det er yderst sandsynligt, at de kommer ind i drømmeland på samme måde, som vi gør.

Jouvet beviste, at katte har en lignende lav spænding af elektrisk aktivitet i hjernen, har tendens til at rykke i øjnene og har en afslappet muskeltilstand, hvilket er alle de karakteristika, der er forbundet med REM-søvn hos mennesker. Selvom dette ikke helt besvarer spørgsmålet om, hvorvidt katte drømmer, tyder beviserne klart på, at der sker noget i deres hjerne under søvn.

Interessant nok vil mængden af REM-søvn, som din kat oplever, falde, efterhånden som den bliver ældre, og derfor antages det, at killinger er meget mere tilbøjelige til at drømme end voksne katte. Dette kan også skyldes, at killinger har meget mere at lære om verden omkring sig, derfor har de en betydelig mængde information, de skal behandle, og flere signaler vil blive sendt til hjernen.

Hvad drømmer katte om?

Ifølge veterinærneurologen Adrian Morrison, har katte, når de oplever REM-søvn, en tendens til at bevæge hovedet, som om de følger efter eller ser noget. Så det er sandsynligt, at når vores pelsbolde er krøllet sammen i sovestilling, drømmer de om deres yndlingsbeskæftigelse - jagt.

Forskning i USA antydede også, at katte kan drømme om ting, der er sket den pågældende dag eller i en fjern eller nylig fortid, på samme måde som hunde drømmer. Katte drømmer måske om at putte sig med dig på sofaen, jage en fugl eller mus eller drømmer måske om en hændelse, der skete med en anden kat eller hund.

Har katte mareridt?

Selvom det virker sandsynligt, at katte kan drømme, ved vi ikke noget om, hvorvidt de kan have onde drømme eller mareridt. Men anekdotiske beviser tyder på, at katte kan vågne op og virke bange, hvilket indikerer en dårlig drøm.

Ifølge T.J. Banks, der skriver for Petful, kan din kat sandsynligvis have mareridt. Banks skrev, at hendes redningskat nogle gange vågnede op af en dyb søvn med store øjne og virkede bange. Derudover er der andre tilfælde, hvor katte har været igennem traumatiske hændelser og ville lave stressede lyde, mens de sover og pludselig vågne op og vise mærkbare tegn på ubehag.

Hvis din kat også er ekstremt angst, når den er vågen, kan du læse vores artikel om, hvordan du opdager og behandler katteangst, for værdifuld hjælp og råd.

Kattens søvncyklus

Katte vil opleve to søvncyklusser, REM-søvn og dyb søvn.

1. REM-søvn

REM-fasen er den, hvor katte er mest tilbøjelige til at drømme. De vil udvise visse adfærdsformer, såsom sammenknibninger og trækninger i deres øjne, ører og måske endda halen. På trods af alle disse trækninger vil de også opleve et tab af muskeltonus, kendt som atoni.

2. Dyb søvn

Dyb søvn forekommer i resten af den tid, din kat sover. Dette er en afgørende fase, da den er ansvarlig for genopbygning og reparation af kroppen.

Det er vigtigt, at når din kat sover, at du ikke vækker den - du skal lade den hvile så meget som muligt. Det er normalt en god idé at give den hyggelige, afsondrede områder, hvor den føler sig tryg nok til at komme ind i den dybe søvnfase.

Hvorfor spjætter katte i søvne?

Nogle gange, når din kat sover, kan du måske bemærke, at den spjætter, strækker sig, snorker eller endda laver usædvanlige knirkelyde. Det er normalt ikke noget at bekymre sig om, da de alle er ting forbundet med REM-søvn. Når din kat spjætter i søvne, er det generelt kun på grund af signaler, der sendes til dens hjerne under 'drømmefasen'.

Nogle mennesker bekymrer sig om, at disse spjæt er en slags anfald, men det er meget usandsynligt, at sådanne opstår under søvn, og generelt vil der være yderligere tegn, såsom at hele kroppen stivner, sløvhed, appetitløshed eller opkastning. Hvis din kat også oplever disse symptomer, er det vigtigt at tage den til din dyrlæge så hurtigt som muligt.