Your Pet, Our Passion.
Brun kat med grønne øjne sidder under sengen.

Kan katte se i mørke?

5 minutters læsning

Katte er berygtede natugler, så vi har længe troet, at de har fremragende nattesyn, men er det faktisk sandt? Find ud af alt, hvad du behøver at vide om din kats nattesyn med vores guide.

Katte ser ud til at udføre deres bedste jagter om natten. Mange katteejere kender til at blive vækket med små gaver – såsom en mus eller måske endda en sok – eller den hyperaktive løbetur rundt i huset, mange katte har midt om natten.

Disse natlige løjer rejser spørgsmålet: kan katte se i mørke? Mange mennesker tror, at kattedyr er natteaktive og derfor kan se perfekt i mørket, men det vil måske overraske dig at få at vide, at katte faktisk er skumringsdyr. Det betyder, at de generelt er mere aktive omkring daggry og skumringstid.

Så hvis katten faktisk ikke er nataktive, hvor godt er dens nattesyn egentlig? Fortsæt med at læse for at opdage hemmelighederne bag din firbenede vens intelligente øjne.

Kan katte se i mørke?

Det korte svar er: ikke helt. Hvor det er blevet almindeligt antaget, at katte har deres eget indbyggede sæt nattesynsbriller, kræver de faktisk i det mindste et vist niveau af lys for at se. De har dog kun brug for en sjettedel af den mængde lys, som mennesker har, og de kan se i meget svagt lys.

Katte vil ikke være i stand til at se i mørke, i det sjældne tilfælde, at absolut alt lys er blokeret, men deres syn er meget mere avanceret end menneskers til alle deres natteeventyr.

Deres øjne er intelligent designet

Ifølge Catster er årsagen til, at kattes nattesyn er så fremragende deres øjnes intelligente design. De har en buet hornhinde og en stor linse, og i svagt lys kan deres pupiller udvide sig til hele cirkler for at tillade maksimalt lys.

Derudover er fotoreceptorerne i kattes øjne helt anderledes end hos mennesker. Katte har flere stænger - som er ansvarlige for nattesyn, perifert syn og bevægelsesføling, hvorimod mennesker har flere kegler, som gør dem bedre til at se farver og dagslys.

Det høje antal stænger i kattes øjne betyder også, at de kan se bedre i svagere lys, men de ser ikke så godt som mennesker i stærkt lys.

Ud over det har katte et tapetum, som er et reflekterende lag af væv, der reflekterer lys tilbage til nethinden. Dette lag af reflekterende væv sender lys tilbage til sansecellerne, hvilket gør det muligt for nethinden at modtage mere end 50 % af det tilgængelige lys. Tapetum er også grunden til, at dine kattes øjne ser ud til at gløde, når du tager et foto af dem med blitz eller ser deres øjne reflekteret af forlygter.

Deres pupiller udvider sig for maksimalt lys

Du har måske ofte undret dig over, hvorfor din kats øjne for det meste er en lige lodret linje i løbet af dagen, for derefter at udvide sig om natten, eller når de føler sig legesyge. Dette skyldes, at når deres pupiller er lodrette spalter, giver det dem mulighed for at fokusere, da forskellige mængder lys kan trænge ind i øjet gennem forskellige områder.

Undersøgelse fra University of California i 2015 konkluderede, at når en kats pupiller udvider sig til deres yndige tallerkenlignende tilstand, får mere lys lov til at trænge ind i øjet. Det betyder, at de kan se i svagt lys, men det gør deres syn mere sløret. Derudover kan katte opleve en 135- til 300-gange ændring, mens mennesker kun oplever en 15-gange ændring i området. Det betyder, at katte kan tilpasse deres øjne til at se i et bredere spektrum af lysniveauer end mennesker.

Katte er nærsynede

Hvor kattens nattesyn absolut er meget bedre end vores, er de også nærsynede og kan ikke fokusere godt på fjerne objekter. Mennesker kan være op til 5 gange længere væk for at se noget i samme mængde detaljer, som en kat ville se tæt på. Selvom kattes syn er meget meget sløret, har de et bredere synsfelt på 200 grader (mennesker har et synsfelt på 180 grader) for et bedre perifert syn. De er også bedre til at opfange subtile bevægelser og ændringer i lyset – såsom en lille skygge fra en løbende mus.

Hvordan katte ser verden

Nu du kender hemmelighederne bag kattens nattesyn, er du måske nysgerrig efter, hvordan din katteven faktisk ser verden. Heldigvis offentliggjorde kunstneren Nickolay Lamm i 2013 en række billeder for at demonstrere forskellene mellem menneske- og kattesyn.

Interessant nok viser billederne os, at selvom katte kan se meget mere i deres perifere syn, ser de ud til at have begrænset farvesyn og ser for det meste i nuancer af blå og grøn, mens rød og pink ser ud til at blive blandet sammen. Derudover er farverne meget mindre mættede og virker mindre rige end den måde, mennesker ser verden på.

Så nu kender du svaret på, om katte kan se i mørke! Selvom en kats nattesyn ikke er så superkraftigt, som de fleste forventer, er deres øjne stadig utroligt intelligente og er en del af grunden til, at de er så succesfulde jægere.

Hvis du gerne vil vide mere om katteadfærd, kan du tage et kig på vores indholdsside. Den er fuld af nyttig information, praktiske guider og interessante fakta, du måske ikke vidste.