Your Pet, Our Passion.
Grå kat, der springer ned fra et skab.

Lander katte altid på benene?

5 minutters læsning

Alle har hørt ordsproget 'katte lander altid på fødderne', men er der nogen sandhed i det? Fortsæt med at læse for at finde ud af, hvordan de formår at gøre det, og den fantastiske videnskab bag dette.

Alle har hørt ordsproget 'katte lander altid på fødderne', og at denne evne betyder, at de kan overleve fald fra utrolige højder. Nogle mennesker tror, det skyldes kattes utrolige balance, og andre tror i al hemmelighed, at det er magi. Det er et fænomen, der helt sikkert har undret videnskabsmænd i århundreder!

Men er det sandt, eller blot en myte? Fortsæt med at læse for at finde ud af, om katte altid lander på deres fødder, og hvordan de gør det.

Lander katte altid på deres fødder?

Katte har et indbygget balanceringssystem kaldet "retterefleksen", der giver dem mulighed for at orientere sig og lande på deres fødder. Men selvom katte ofte er i stand til at lande den rigtige vej op, er det ikke sådan, at de altid lander på deres fødder. Faldets højde kan påvirke deres evne til at lande sikkert.

I lang tid har kattes evne til tilsyneladende altid at lande på deres fødder forbløffet videnskabsmænd siden begyndelsen af det 19. århundrede. I starten troede man, at når katte blev tabt, formåede de på en eller anden måde at 'skubbe sig af' personens hånd.

Imidlertid opdagede en fransk videnskabsmand ved navn Etienne-Jules Marey i 1894, at dette ikke var tilfældet. Ved hjælp af et kronofotografisk kamera lykkedes det ham at tage 60 billeder i sekundet af en kats fald, hvorefter han kunne se i slowmotion, hvordan katte lander på deres fødder.

Hvordan lander katte altid på deres fødder?

Den måde, katte formår at lande på deres fødder, kaldes den retterefleks.

De kan vende sig selv den rigtige vej rundt under faldet for at lande sikkert på fødderne. Det vestibulære apparat inde i en kats øre bruges til balance og orientering, og dette gør det muligt for katte hurtigt at finde ud af, hvilken vej der er op, og dreje hovedet, så kroppen kan følge med.

Katte har også utroligt unikke skeletstrukturer: de har ingen kraveben og en meget fleksibel rygsøjle med 30 ryghvirvler. Denne fleksible rygsøjle gør, at de nemt og hurtigt kan rette sig selv under et fald. Deres ryg buer, fødderne går ind under kroppen og bringer deres forpoter tæt på ansigtet for at beskytte det. Deres lave forhold mellem krop og vægt hjælper også kattene med at lande på deres fødder, da dette formår at bremse deres hastighed, mens de falder.

Katte udvikler retningsrefleksen meget tidligt og ses første gang hos killinger så tidligt som når de er 3 uger gamle, og efter 7 uger er den fuldt udviklet.

Hvordan påvirker faldhøjden landingen?

Højden på kattens fald spiller en stor rolle i, om katte altid lander på fødderne. En undersøgelse udført i 1987 af New York City Animal Medical Center analyserede dyrlægejournaler over katte, der var faldet ned fra bygninger fra flere etager, og fandt nogle utrolige statistikker. De fleste af dem landede på beton, og alligevel overlevede 90 % af alle de undersøgte katte faldet, og kun 37 % af dem krævede akut hjælp.

Men det var faldets højde, der påvirkede resultatet mest. Katte, der faldt fra mellem 7 og 32 etager, fik færre skader, mens de, der faldt mellem 2 og 6 etager, fik flere skader. Forbløffende nok blev en kat, der faldt i hele 32 etager og landede på beton, sluppet fri efter 48 timer med kun en knækket tand og en mindre lungepunktur.

Forskere mener, at jo højere faldet er, jo mere tid har kattene til at kunne rette sig selv. Det menes også, at de når en maksimal hastighed på omkring 100 km/t., hvilket er meget langsommere end mennesker ved omkring 200 km/t. Når de når dette stadie, begynder de at slappe af og strække deres ben ud - meget ligesom et flyveegern gør - hvilket udvider deres kropsstørrelse og skaber luftmodstand. Det er næsten som om katte kan forvandle sig selv til små faldskærme, hvilket øger vindmodstanden!

Det hele er i benene

Kattes evne til at lande på fødderne og overleve store fald er påvirket af, at de bruger meget tid i træer og klatrer i ting. Derfor vil de sandsynligvis falde på et tidspunkt, så de har tilpasset sig til at pådrage sig minimal skade som følge af et fald.

Hvor deres ben kan virke lange og slanke, er de faktisk meget muskuløse og virker ved at reducere stødet og fungerer som støddæmpere, når de lander. Deres vinklede ben er ikke kun bygget til at være gode til at hoppe og nå store højder, de reducerer også påvirkningen, så kraften ikke rammer direkte.

Hvor katte har evnen til at rette sig selv, er det stadig vigtigt at sikre, at din kat ikke kan falde fra højder. Overvægtige katte er meget mindre tilbøjelige til at lande på deres fødder, da øget vægt reducerer deres evne til at rette sig op i luften. Hvis du bor i en boligblok eller en høj bygning, er det en god idé at sørge for at holde dine vinduer lukkede, eller hvis du skal have dem åbne, skal du installere vinduesskærme for at forhindre, at din kat falder ud. Hvis din kat har oplevet et fald, skal du tage den til dyrlægen med det samme, da den kan have pådraget sig alvorlige indre skader, som du ikke kan se.