Your Pet, Our Passion.
Bengalsk kat sidder på et klaver, mens der bliver spillet.

Kan katte lide musik?

5 minutters læsning

Som mennesker elsker vi musik, men føler vores katte det samme? Find ud af, hvordan din lodne ven har det med musik og forskningen bag dette med Purina.

Vi kan alle godt lide at gøre vores kæledyr glade, og vi har alle set de yndige YouTube-videoer af vores foretrukne superstjernekillinger, der rocker på klaveret!

At lytte til musik kan give mental stimulering, en følelse af tilfredshed eller endda bare en afslappende baggrundsstemning – hos mennesker! Så det giver mening, at vi gerne vil dele en af vores yndlingsbeskæftigelser med vores kæledyr - men kan katte lide musik? Og får de noget ud af at lytte til den?

Kan katte lide musik?

Har du nogensinde prøvet at spille din yndlingssang for din kat? Du har måske bemærket, at uanset hvor hårdt beatet er, viser din kat ringe eller ingen interesse for den musik, du spiller for den.

I sjældne tilfælde har nogle katte fundet specifik musik beroligende. Indimellem vil kattehjem vælge at spille klassisk musik for deres beboere i den tro, at det skaber en beroligende atmosfære. Selvom katte ikke løber væk fra musikken (medmindre du skruer meget højt op!), er der ikke meget bevis for, at dette er tilfældet. Hvis de katte, der lytter til klassisk musik ligger og slapper af, er det sandsynligvis mere sandsynligt, at de var klar til en kattelur, i stedet for at blive lullet i søvn af musik som f.eks. Mozart!

Forskningen

Det ser ud til, at videnskabsmænd også er katteelskere, og nogle af dem forsker i den musik, katte kan lide - hvis nogen overhovedet! En nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Applied Animal Behaviour Science så dybere ind i videnskaben om præcis, hvad katte kan lide ved musik.

Forskningen viser, at selvom katte ikke udviser nogen særlig præference for den musik, som deres ejere lytter til, betyder det ikke, at de er ligeglade med musik. Faktisk ser musik til katte ud til at være en ret stor ting! Den musik, vi laver og kan lide som mennesker, er baseret på vores sprog, og hvordan vi interagerer med verden omkring os. Du har måske bemærket, at sprog og interaktion er helt anderledes for os, end det er for vores kattevenner!

Så selvom dit kæledyr måske ikke virker til at være til Jay Z eller synes, at Bach er så afslappende, betyder det ikke, at de slet ikke kan lide musik. Det betyder bare, at den musik, katte kan lide, er anderledes end, hvad mennesker kan lide!

Musik til katte

Så hvad er der ved menneskemusik, som katte ikke ser ud til at forstå? Eller endnu vigtigere, hvordan kan vi begynde at lave musik til katte, der appellerer til dem?

Opdagelsen af, at musik er artsspecifik, hjælper forskere med at identificere præcis, hvad det er ved bestemte slags musik, der gør den passende for forskellige arter. Musikken, som vi nyder som mennesker, bruger tempi, der ligner et menneskes hjerteslag, det falder også ind i en skala af vokal og akustisk rækkevidde, som vi kan bearbejde.

Katte har en anden biologisk sammensætning og andre sanser end menneskers, så det er forståeligt, at den musik, der ville appellere til dem, har vidt forskellige kvaliteter. Forskere undersøger stadig, præcis hvilken slags musik katte kan lide, og begynder at skabe stykker, der fungerer i samme område, hvor katte kommunikerer med hinanden.

Kattesanser

Katte har utroligt finjusterede sanser, de er langt mere følsomme over for lyd og lugt, end vi er som mennesker. En stor del af spørgsmålet om, hvorvidt katte kan lide musik, hænger sammen med, hvordan de oplever verden.

Menneskemusik henvender sig til vores sanser, og musik til katte bør gøre det samme.

Kattes knurhår er følsomme over for selv de mindste vibrationer i luften. De har også en meget veludviklet høresans. Begge disse faktorer kan betyde, at din kat synes, at den musik, du nyder, er for høj eller føler, at den har for meget bas.

Forskere har fundet ud af, at tilpasning til kattes sanser, såvel som den måde, de kommunikerer på, fuldstændig ændrer deres oplevelse af musik! Mens din kat måske reagerer fuldstændig ligegyldigt over for din yndlingssang, når du spiller musik for den, der har en katteagtig tone, tonehøjde og tempo, viser katte påviselig nydelse - de har endda været kendt for at gnide sig op mod højttalere og spinde!

Alle beviser peger på, at katte godt kan lide musik. Hvis forskningen fortsætter inden for dette artsspecifikke område, kan vi finde en helt ny form for kattemusik at spille for vores elskede kæledyr, hvilket vil berige deres oplevelse af verden, give mental stimulering og noget bare at nyde! Du skal dog ohså huske på, at da din kat ikke nødvendigvis kan lide din musiksmag, er det muligt, at du ikke vil nyde din kats...